2020. év. IV. negyedév.

Stacks Image 594

Tájékoztatás befektetőknek

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Stacks Image 509
Stacks Image 516

Idén már hat százalékkal csökkentek az ingatlanárak, ennyit lehetett keresni lakáskiadással

2020-ban a fővárosban a járvány előtti szinthez képest az átlagos eladási négyzetméterárak 5,8 százalékkal csökkentek. A kisebb városokban 6,4 százalékkal kerültek lejjebb. A megyeszékhelyeken viszont csekély drágulás ment végbe.


FORRÁS: NOVEKEDES.HU
Részletek »


Stacks Image 482

Ezek Magyarország legdrágább és legolcsóbb utcái

Az ingatlan.com összeszedte, hogy milyen különbségek vannak a legolcsóbb és legdrágább utcák árszínvonalában Magyarországon.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


Stacks Image 471

Az ingatlanpiacon szabadon pusztít a koronavírus - és még meddig?

A már 2019-ben lassuló lakáspiacon a koronavírus-járvány időben előre hozta a várt ciklusváltást. A forgalom visszaesése és az árszint korrekciója jelenleg Budapestet, illetve a nagyobb városokat érinti leginkább.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


Stacks Image 442

Fordulóponthoz érkezett a lakáspiac egy friss elemzés szerint

Az ingatlanpiac megtorpanása következtében tavalyhoz képest átlagosan 1,3 évvel rövidült a lakáshoz jutási idő Magyarországon, a megyénkénti különbségek azonban hatalmasak. Míg Budapesten több mint 16 év, addig Nógrád megyében alig 5 év alatt lehet egy 60 négyzetméteres lakás vételárát két átlagjövedelemből reálisan kigazdálkodni az OTP Ingatlanpont számítása szerint.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


Stacks Image 403

ingatlan.com - Hány forint és mekkora hitel kell az első lakáshoz?

A megyeszékhelyeken majdnem ötszörös különbség figyelhető meg a garzonlakások áraiban, és a nettó fizetés arányában is majdnem háromszoros a különbség, amit az első lakásvásárláshoz szükséges legkedvezőbb hiteltörlesztő visz el havonta.

FORRÁS: NOVEKEDES.HU
Részletek »


Stacks Image 369

Mennyi fizetés kell egy 15 négyzetméterrel nagyobb lakáshoz vagy még egy szobához? Most kiderül!

Budapesten egy 60 négyzetméteres lakásból 75 négyzetméteresbe történő továbbköltözéshez 6,5 millió forintra lenne szükség, a fővárosi nettó átlagfizetéseknek a felét több mint 3 évig kell félretenni ehhez.


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


Stacks Image 334

Novemberben 4 százalékkal több lakóingatlan adásvétel volt

A tavalyinál 4 százalékkal több tranzakcióval zárt a lakóingatlanpiac novemberben a Duna House becslése alapján.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 244

Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2020. II. negyedév

Tovább csökkent a lakástranzakciók száma 2020 I–II. negyedévében. Az eddig feldolgozott adatok alapján a II. negyedévben – részben a koronavírus okozta járvány hatására – az I. negyedévinél is erőteljesebb csökkenés következett be. Az új- és a használtlakás-eladások száma egyaránt visszaesett. Az I. negyedévben a 2019. IV. negyedévihez képest még mindkét részpiacon drágultak a lakások, a II. negyedévben azonban az előzetes adatok alapján a használtlakás-piacon árcsökkenés történt.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 234

Lakossági lakáshitelezés, 2020. I. félév

A 2020. június 30-i, 3,8 ezer milliárd forintnyi lakáshitel-állomány 4,3%-kal több volt a 2019. véginél, és a GDP 8,1%-át tette ki. 2020 I. félévében mind az engedélyezések, mind a folyósítások száma 16%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A lakáshitelezésben továbbra is a használt lakások vásárlására fordított hitelek domináltak. A folyósított CSOK-támogatások összege több mint másfélszerese volt az egy évvel korábbinak.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 210

GYORSTÁJÉKOZTATÓ: Lakásépítések, építési engedélyek, 2020. I–III. negyedév

2020 első három negyedévében 12 876 új lakás épült, 25%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 17 278 volt, 37%-kal kevesebb a 2019. azonos időszakinál.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 198

KSH-ingatlan.com-lakérindex, 2020. szeptember

Az áprilisi mélypontot és a nyár eleji ingadozást követően ismét mérséklődtek a lakbérek szeptemberben. A csökkenés ellenére a szeptemberi lakbérszint kissé meghaladta az áprilisit. A fővárosban eltérő folyamatok zajlottak: míg a pesti belső kerületekben az áprilisihoz képest 4% feletti mértékben nőttek, a pesti külső kerületekben hasonló mértékben csökkentek a lakbérek.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 51

Lakáspiaci árak, lakásárindex 2020. I. negyedév

2019-ben hat év után először csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma, amelynek a mértéke az eddig feldolgozott adatok alapján 8,0%-ra becsülhető. A községekben emelkedés volt, ám a nagyobb települések felé haladva fokozódó forgalom-visszaesés történt. A 2015. évi bázison számított 2019. évi használtlakás-árindex 167, az új lakásoké 166% volt, ez éves szinten a használt lakások esetében 15, az új lakások esetén 11%-os növekedést jelentett. 2020 I. negyedévében a használt lakások árindexe (173%) elérte a 2019. III. negyedévi csúcsot, az újaké (164%) csak megközelítette azt (165%).

FORRÁS: KSH.HU
Részletek »2020. december. 29.

Felnyomta az árakat a falusi csok

Magyarország — Azokon a településeken is fellendíti az ingatlanforgalmat a falusi csok, ahová eddig nem igazán akartak költözni az emberek.


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2020. december. 27.

Idén hullámvasútra került a lakáspiac

Hullámvasútra került 2020-ban a lakáspiac: a január-február még erősen indult, de a koronavírus magyarországi megjelenése márciusban megtörte a lendületet, a kereslet és az ingatlanpiaci forgalom ősszel állt vissza a tavalyi szintre, októbertől azonban megint a kivárás jellemezte a vevőket és az eladókat is a 2021-től életbe lépő lakástámogatások miatt - közölte az ingatlan.com az MTI-vel.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2020. december. 25.

Mérséklődött az ingatlanok drágulása

Idén egyre gyorsuló ütemben mérséklődött az ingatlanok drágulása, helyenként még csökkentek is az árak - derül ki az OTP Ingatlanpont összesítéséből.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2020. december. 17.

Pörög az ingatlanpiac - legalábbis a Duna House adatai ezt mutatják

A magyarországi ingatlanpiacot az év végéhez közeledve az előző hónapokhoz képest csökkenő, de még mindig aktív kereslet jellemezte novemberben, a Duna House saját adatain alapuló becslése szerint novemberben országosan 11 369 lakóingatlan adásvétel bonyolódott, 4 százalékkal több a tavalyinál.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2020. december. 17.

Egyre többen hirdetik euróban az ingatlanjaikat, miért?

Ugyan általánosságban még nem terjedt el, de Magyarországon is egyre több olyan ingatlanhirdetéssel lehet találkozni, ahol euróban van meghatározva az eladási ár.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2020. december. 13.

Miért kezdtek zuhanórepülésbe az albérletárak?

Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője válaszolt a Blikk kérdéseire a hazai ingatlanárakkal kapcsolatban. Tovább csökkenhet a lakások bérleti díja? – Azt látjuk, hogy decemberben is tovább estek az árak. A fővárosi átlagos bérleti díj 135 ezer forintra, többéves mélypontra süllyedt. A bérleti díjak nagyon gyorsan alkalmazkodnak a mindenkori aktuális fizetőképes kereslethez, a határzár miatt a korábban magasabb árat is kifizető külföldi bérlők nincsenek jelen a piacon, emellett az egyetemisták is átálltak a digitális munkarendre, és elköltöztek.


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2020. december. 12.

A befektetők kitartanak az ingatlanárak mellett, népszerűbbek lettek a felújítandó otthonok

Az év végéhez közeledve csökkenő, de még mindig aktív kereslet jellemezte a novemberi ingatlanpiacot a Duna House Barométer adatai alapján, amely így a tavalyinál 4%-kal több tranzakciót eredményezett a lakóingatlanoknál. Az értékesítési árakban továbbra is mindkét irányban érezhető enyhe változás előző hónapos vagy előző éves viszonylatban is, de összességében stagnáló, korrigáló árak voltak jellemzőek az elmúlt hónapban.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2020. december. 10.

Hihetetlen luxusban él a legtöbb magyar: nyugaton erre kevesebbeknek futja

Az EU-ban, egészen egyedülálló módon, rengeteg magyar lakik saját tulajdonú lakóingatlanban, aminek ráadásul túlnyomó része ház. Hiába továbbá a lakhatási költségek brutális emelkedése, Magyarországon még mindig bőven nem olyan vészes a lakhatásra elégetett kiadásrész, mint az EU más tagállamaiban. Annyi azonban biztos, hogy akárcsak a legtöbb EU-s országban, úgy Magyarországon többek nyomaszt anyagilag a városi lét, mint a vidéki.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2020. december. 07.

Nem minden esetben kaphatnak felújítási támogatást a külföldön dolgozó magyarok

Több százezer család igényelheti majd a 2021-től elérhető felújítási támogatást, aminek keretében a család lakóhelyéül szolgáló ingatlan felújítási költségeinek felét, maximum 3 millió forintot utólag visszatéríthet a Magyar Államkincstár.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2020. december. 07.

Meddig csökkenhetnek az ingatlanárak Budapest belvárosában?

Ha bármely területen válsághelyzet keletkezik, a külső szemlélők és az érintettek ugyanazt a kérdést teszik fel: meddig még? Meddig folytatódhat a lejtmenet egy adott piacon? Meddig csökkenhetnek még az árak? És mennyivel? A válasz persze általában igencsak összetett, hiszen számos adat és külső tényező befolyásolja, ezeket szakértőknek kell figyelembe venni és feldolgozni.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2020. december. 04.

Így alakult idén az ingatlanpiac

2020 a konszolidáció éve volt a lakótelepi ingatlanok piacán is, mindössze 4 százalékos volt a drágulás a 2020. januári és szeptemberi időszak között, 2019 hasonló időszakához képest. Ez a tavalyi évben mért 17 százalékos áremelkedéshez képest látványos visszaesést jelent – derül ki a NAV lefrissebb tranzakciós adataiból. Az OTP Ingatlanpont szakértői friss összeállításukban a panellakások piacát vizsgálták meg, előrevetítve azt is, hogy mit hozhatnak a legújabb kormányzati bejelentések ebben a szegmensben.

FORRÁS: MMONLINE.HU
Részletek »


2020. december. 04.

Így alakult idén az ingatlanpiac

2020 a konszolidáció éve volt a lakótelepi ingatlanok piacán is, mindössze 4 százalékos volt a drágulás a 2020. januári és szeptemberi időszak között, 2019 hasonló időszakához képest. Ez a tavalyi évben mért 17 százalékos áremelkedéshez képest látványos visszaesést jelent – derül ki a NAV lefrissebb tranzakciós adataiból. Az OTP Ingatlanpont szakértői friss összeállításukban a panellakások piacát vizsgálták meg, előrevetítve azt is, hogy mit hozhatnak a legújabb kormányzati bejelentések ebben a szegmensben.

FORRÁS: MMONLINE.HU
Részletek »


2020. december. 04.

Összeomlott az albérletpiac Magyarországon

Alapos pusztítást végzett a járvány az albérleti piacon. Dióhéjban: a kínálat brutálisan megnőtt, a kereslet meg drasztikusan visszaesett.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2020. december. 04.

A panellakások drágulása már közel sem a régi 2020-ban

2020 a konszolidáció éve volt a lakótelepi ingatlanok piacán is, mindössze 4 százalékos volt a drágulás a 2020. januári és szeptemberi időszak között, 2019 hasonló időszakához képest. Ez a tavalyi évben mért 17 százalékos áremelkedéshez képest látványos visszaesést jelent – derül ki a NAV lefrisebb tranzakciós adataiból. Az OTP Ingatlanpont szakértői friss összeállításukban a panellakások piacát vizsgálták meg, előrevetítve azt is, hogy mit hozhatnak a legújabb kormányzati bejelentések ebben a szegmensben.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2020. december. 02.

Rablókapitalizmus van a magyar top luxus ingatlanpiacon

Ha valaki aggódott volna a top luxus lakáspiacért, hát ne tegye! Szépen elvan ez, Covid ide, Covid oda. Az új építésű, 300 négyzetméternél kisebb villára vágyóknak meg kifejezetten jó hír, hogy januártól csak 5 százalékos az áfa. Kész főnyeremény! Ezért van az, hogy a legexkluzívabb lakások, villák és kastélyok piacán ma szabadrablás van. Ügynök ügynöknek farkasa.

FORRÁS: MFOR.HU
Részletek »


2020. december. 01.

Megszavazták: emelkedik a CSED, jön az illetékmentésség, csökken az ingatlan-áfa

Ismertette a családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program új elemeinek részletszabályait, amelyeket kedden megszavazott az Országgyűlés.

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2020. november. 30.

Csökkent a folyamatban lévő lakásértékesítések száma Amerikában

Az Egyesült Államokban csökkent a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma októberben, már a második egymást követő hónapban, mivel a kínálat szűkössége elriasztja az ingatlanpiacról a vásárlók egy részét.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2020. november. 24.

Egyre válogatósabbak az emberek az újépítésű ingatlanok vásárlásakor

Érzékenyebbé váltak az újépítésű ingatlanok után érdeklődők és egyre nagyobb jelentősége van, hogy milyen plusz szolgáltatásokat kapnak a pénzükért, mennyire lesz hosszú távon kifizetődő a befektetésük. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a vásárlók szeretnének a lehető legtöbbet megtakarítani a közös költségen és a rezsin is, mert ha kiadják, magasabb összeget tudnak a lakásért elkérni. Mint mondta, az északi fekvésű ingatlanoktól sokan tartanak, így ezek esetében akár több millió forint árengedményt kell adnia a beruházónak.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2020. november. 24.

Felgyorsul és egyszerűsödik a közjegyzői ügyintézés az ingatlanügyekben

A Magyar Bankszövetség és a tárca javaslataira építve hat intézkedést fogadott el az operatív törzs kedden, ezek mindegyike egyszerűbbé, olcsóbbá, és gyorsabbá teszi a pénzügyek intézését – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a gazdaságvédelmi operatív törzs ülését követően kedden Budapesten.

FORRÁS: HIRADO.HU
Részletek »


2020. november. 24.

Otthonteremtési programok és támogatások: ami elérhető, és ami várható

CSOK, állami támogatás, vissza nem terítendő hitel, babaváró hitel, vállalt gyermekek száma… sokszor találkozunk ezekkel a kifejezésekkel mostanában, főleg akkor, ha családtervezésben vagy ingatlanvásárlásban gondolkozunk. De milyen lehetőségeink is vannak pontosan? Melyik micsoda, milyen feltételekkel, és hogyan lehet őket igényelni?

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2020. november. 24.

Lakást adna el? Ezt jó, ha tudja

A koronavírus alapvetően rendezte át az ingatlanvásárlók preferenciáit, így változás történt abban, hogy mely ingatlanok most a legfelkapottabbak a hazai ingatlanpiacon.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2020. november. 22.

Amit igazán nem gondoltunk volna: 35-40 százalékos visszaesés az ingatlanpiacon

Ugyan az elmúlt 4-5 év ingatlanpiaci szárnyalása a világjárvány miatt idén megtört, az éves eredmények elmaradnak a tavalyitól és a várakozásoktól, de a kilátások határozottan jók: nem kizárt, hogy egyéves szünet után a fejlődés a korábbinál is magasabb ütemben folytatódhat. Takács Ernő, a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő, Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke a november 20-ai, VIII. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából összegezte az eddigi folyamatokat és tért ki a kilátásokra. Elmondta, hogy felemás évet zárt az ingatlanfejlesztési piac, a koronavírus-járvány megrázta ezt az ágazatot is, így a számok a legtöbb területen jelentősen elmaradnak a várttól, vannak azonban kifejezetten jól teljesítő szegmensek - például a logisztika - és a kilátások is biztatóak: az ágazat szereplői V-alakú felpattanásra számítanak.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2020. november. 19.

Még mindig félelmetesen drága a magyar lakáspiac, de van remény

Továbbra is az európai élvonal markáns tagja a hazai ingatlanpiaci árszint, de a második negyedévben az előző negyedévhez képest csökkenés volt tapasztalható.

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2020. november. 18.

Élénkülni fog a kereslet a felújítandó lakások iránt

A felújítandó eladó lakások iránti kereslet fokozódására lehet számítani az ősszel bejelentett állami lakásfelújítási program hatására - állapította meg az ingatlan.com hirdetési portál elemzésében. A program emellett a lakásállomány minőségének javulását is eredményezheti.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2020. november. 17.

Nem biztos, hogy jó ötlet januárig várni az ingatlanvásárlással

A magyar kormány által bejelentett új otthonteremtési kedvezmények miatt még azok is kivárnak januárig az ingatlanvásárlással, akikre várhatóan nem is vonatkoznak majd az engedmények. Jövő év elején jelentős keresletnövekedés jelenhet meg a piacon, ami a lakásárakat is megdobhatja.

FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2020. november. 11.

Ez fájni fog: eltűntek a külföldi vásárlók a magyar ingatlanpiacról

A koronavírus-járvány miatt idén az itt élő külföldieken kívül lényegében eltűntek a más országbeliek a hazai lakáspiacról - írta a Magyar Nemzet szerdai számában.

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2020. november. 10.

Tovább csökkentek a bérleti díjak a hazai lakáspiacon

Felemás eredményekkel zárta a szeptembert a magyarországi bérlakáspiac - áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Az országszerte bérbe vehető lakások díjainak alakulását ismertető KSH-ingatlan.com lakbérindexből kiderül: idén szeptemberben 5 százalékkal voltak alacsonyabbak a bérleti díjak az egy évvel korábbinál.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2020. november. 09.

Feltámadhat jövőre az ingatlanpiac

Idén visszaesést, jövőre valamekkora fellendülést vár az egyik értékesítő cég.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2020. november. 03.

Komoly árháború zajlik az agglomeráció ingatlanpiacán – látszódnak a győztesek

A kormány felülírja saját korábbi végrehajtási jogszabályát: a szigorítás után most megkönnyítik az ingóságok és az ingatlanok árverését. Egy lakást végső esetben féláron is meg lehet szerezni.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2020. november. 02.

Zsugorodott az ingatlanpiac októberben

Októberben 12 200 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, ami havi szinten 4 százalék, éves összevetésben 7 százalék csökkenést jelent a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése szerint - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2020. november. 02.

Sokat ingázol? - Milliókba kerülhet a lakásod árában a gyorsabb bejutás a fővárosba

Az elmúlt tíz évben nemcsak Budapesten, hanem a főváros környéki agglomerációban is jelentősen drágultak az ingatlanok. A Takarék Index elemzése szerint az árakat leginkább a megközelíthetőség befolyásolja, tíz perccel gyorsabb bejutás a fővárosba akár nyolcvanezer forintot jelenthet négyzetméterenként a lakásárakban.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2020. oktober. 29.

Ez vár az ingatlanpiacra - friss elemzés érkezett

Az idei év a kockázatok növekedését hozta a hazai kereskedelmiingatlan-piacra, az ipari-logisztikai szektor kivételével minden szegmensben növekvő kínálat mellett csökkent a kereslet. Az irodapiac visszarendeződésre akár 5-6 évet is várni kell, a szállodaszektor sem tér vissza a 2019-es szinthez 2023-24 előtt. A koronavírus-járvány második hulláma elhúzódó kilábalási periódust vetít előre. A piaci igények változásának tartósságát szakértők sem merik egyelőre megbecsülni - derült ki az MNB legfrissebb kereskedelmi ingatlanpiaci jelentésének bemutatásakor.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2020. oktober. 29.

Otthonfelújítási támogatás: 25 éves korig számítanak a gyerekek

Az otthonfelújítási támogatás igénylésénél 25 éves korig számítanak a gyerekek, ha saját tulajdonú ingatlanban nevelik őket.


FORRÁS: NLC.HU
Részletek »


BalatonHomes Ingatlanközvetítés

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk.