2021. év. III. negyedév.

Stacks Image 594

Tájékoztatás befektetőknek

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Stacks Image 4304
Stacks Image 4313

A magyar ingatlanárak még mindig kedvezőek európai összehasonlításban

Az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, és a koronavírus gazdasági hatásai sem nyomták vissza a lakásárakat. Hazánk európai szinten így is a középmezőny végén helyezkedik el az „árversenyben”, a szakemberek viszont további lehetőséget látnak az áremelkedésre. Szeptember 27.-e, a Turisztikai világnap alkalmából a Duna House összegyűjtötte, milyen ingatlanárak jellemzik a piacot Európa fővárosaiban.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 4282

A minimálbér-emelés elodázhatja a lakáspiac válságát

A minimálbér-emelés meghatározó lehet a lakáspiac jövője szempontjából. A forgalmat nézve egyelőre visszafogott lakáspiacot rövid távon várhatóan nem veti vissza a jegybanki kamatemelési ciklus. A jövőben pedig a legnagyobb kérdés az lesz, hogy a jövőbeni vevők béremelkedése lépést tud-e tartani a lakásárak és a hiteltörlesztők emelkedésével – áll az az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely azt vizsgálta, hogy 2016-tól mostanáig hogyan alakultak a legbiztonságosabb – 10 évig fix törlesztőrészletű – lakáshitelek árai, a nettó fizetések, valamint – közel 23 ezer magánszemély hirdetésének adatai alapján – a kínálati lakásárak.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


Stacks Image 4269
Stacks Image 4278
Stacks Image 4271

KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. augusztus

Lassult a lakbérek emelkedése augusztusban: az előző hónaphoz képest országosan és a fővárosban is 1% körüli mértékben drágultak a kiadó lakások. A hét hónapja tartó folyamatos emelkedés ellenére az árak az egy évvel korábbi szintet átlagosan mindössze 3–4%-kal haladták meg. A budapesti kínálat gerincét adó belső kerületekben ennél mérsékeltebben, 2,6%-kal emelkedtek a lakbérek egy év alatt, a legjelentősebb fővárosi növekedés a pesti átmeneti kerületekben (5,0%) volt.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 4182
Stacks Image 4180

Nagyon sokan akarnak Magyarországon ingatlant vagy autót venni, de miből?

A következő 12 hónapban 270 ezer honfitársunk tervez ingatlant vásárolni, leginkább használt házat, 446 ezer fő pedig autót vagy motort, többségében használt autót.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 4124

Ez a csőd az egész világot megrengetheti - Órák lehetnek már csak hátra a következő Lehman-eseményig

Az elmúlt napok hírei alapján egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az összeomlás szélén áll a kínai ingatlanpiaci óriás, az Evergrande. A 300 milliárd dolláros adóságállománya alatt összeroppanni készülő vállalat méreténél fogva nem csak a kínai gazdaságnak jelentene sokkot, de továbbgyűrűző hatásait más piacok és szektorok is megérezhetik. A CNBC most azt szedte össze, hogy miért lehet veszélyes az egész világgazdaságra az Evergrande csődje.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 4052
Stacks Image 4054
Stacks Image 4056

Ellentmondásos időszak elé néz a lakáspiac

A lakáspiac jelenlegi folyamatai a korábbi trendek felerősödését és ellentmondásos hónapokat vetítik előre. Az új és a használt lakóingatlanok piaca a nyáron még jobban elszakadt egymástól. Az újaknál növekszik kínálat, erősödik a kereslet és az árak is felfelé mennek. Közben a használtaknál országszerte lelassult a drágulás, nagyon eltérő a tempó a budapesti és a vidéki lakáspiacon, részben a befektetők körében is egyre kedveltebb megyeszékhelyek felértékelődése miatt.

FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


Stacks Image 4010
Stacks Image 4012
Stacks Image 4027

Milyen ingatlanba tegyük a pénzünket, hogy igazán jól járjunk?

Az elmúlt évtizedekben sokat változott a befektetési lehetőségek köre, a befektetési eszközök egyik legkedveltebb típusa azonban továbbra is az ingatlan. Ha ingatlanbefektetésről beszélünk, a legtöbben egy jó helyen lévő, könnyen kiadható lakás képét vizionálják, az ingatlanbefektetések lehetősége azonban túlmutat ezen. Az alábbiakban a hazai ingatlanpiac intézményi és a magánbefektetői helyzetét járjuk körül.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 4031
Stacks Image 4033
Stacks Image 4035
Stacks Image 4037
Stacks Image 4039
Stacks Image 4041
Stacks Image 4043

Egy lépésre vagyunk a nyugdíjkatasztrófától: rámehet az idősek háza, lakása is

Magyarországon nagyon magas a saját ingatlanban élő idősek aránya, azonban ezek a házak, lakások gyakran meghaladják az igényeiket. A nagyobb ingatlanok fenntartása is egyre költségesebb, főleg azok számára, akiknek alacsony a nyugdíja. Ennek ellenére minden ötödik magyar nyugdíjas, akinek alacsony a jövedelme, olyan nagy ingatlanban él, amelyre nem lenne szüksége, tehát feleslegesen vállalja a magas fenntartási költségeket az így is csekély nyugdíjából. A Pénzcentrum most kiszámolta, mekkora vagyont szabadíthatnának fel, ha egy kisebb lakásba, házba költöznének. Egyes esetekben tízmilliókhoz is hozzájuthatnának egy lakáscserével, ami megmentené őket az időskori szegénységtől.

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


Stacks Image 3972
Stacks Image 3989
Stacks Image 3987
Stacks Image 3983
Stacks Image 3985
Stacks Image 3974
Stacks Image 3976

Összeomlás vagy új aranykor: mi lesz a lakásárakkal és a hitelekkel?

Hat és fél éve tart az extrém áremelkedés a hazai ingatlanpiacon, melyet mára rekord szintre emelkedő hitelezés és európai szinten kiugróan magas, családok számára elérhető állami támogatások kísérnek. Jogosan merülnek fel a kritikus kérdések. Érdemes most ingatlant vásárolni? Újra kritikus szintet ért el a hitelezés és közel az összeomlás? Van-e érdemi különbség a nagy 2008-as válság és napjaink piaci mutatói között? Ha fordulat lesz az ingatlanpiacon, milyen mértékű áresés következhet be? A moratórium vége bedönti-e az ingatlanárakat?

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 3941
Stacks Image 3950
Stacks Image 3943

Az építőanyagok árcsökkenése megállította az új lakások drágulását

Az építőanyagok drágulása megállt, és ez megtorpanást okozott az új lakások árnövekedésében is. Augusztushoz képest lényegében stagnált az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon. A kereslet továbbra is erős, az egy évvel korábbi szintet 80 százalékkal, a két évvel ezelőttit 45 százalékkal haladja meg. Emiatt viszont egyelőre nem lehet arra számítani, hogy az építőanyagárak csökkenése az újlakás-árakat is mérsékelné. Szeptemberben Budapesten 927 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták az új lakásokat és házakat, Debrecenben 709 ezer, Kecskeméten 661 ezer, Miskolcon 603 ezer, Győrben pedig 571 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


Stacks Image 3903
Stacks Image 3905

Nincs megállás: tovább drágulhatnak a lakásárak az ingatlanpiacon

A lassan másfél éve kitörő világjárvány következtében a hazai ingatlanpiacon a kettősség volt a kulcsszó. Egyrészt megnövekedett a kínálat a piacon, a kereslet pedig mélypontra süllyedt, amely az ingatlanárak csökkenését idézte elő. Ezzel szemben a 2021-es év nem várt fordulatokat hozott az ingatlanpiacra. Januárban rekordszámú adásvétel történt, és az eladó ingatlanok állománya is a tavalyi év azonos időszakához képest nagymértékben nőtt. De az év második felére fordulva mi várható még a lakáspiacon, és vajon meddig tarthat a drágulás?

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 3864
Stacks Image 3866

Ingatlanpiac: új világrend vagy lassú visszarendeződés? (Irodapiac és logisztikai trendek)

Másfél év telt el egy új világrend megalakulása óta, ami borzasztó mély nyomokat hagyott mind a nemzetközi, mind a hazai ingatlanpiacon. Tavaly ilyenkor még nem biztos, hogy fel lehetett mérni a valós károkat, változásokat, átalakulásokat, de a piacunk szereplőinek pozitív hozzáállása és hite nem hagyta a földre zuhanni a szektort, még akkor sem, ha bizonyos területeken már érezhető és látványos negatív jelek kezdtek előtűnni, akár finanszírozói, akár bérlői oldalról. Hol tartunk most és mit hoz a jövő?

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 3825
Stacks Image 3838
Stacks Image 3836
Stacks Image 3834
Stacks Image 3840
Stacks Image 3842
Stacks Image 3832

Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021. I. negyedév

A lakáspiacon a 2014 óta tartó élénkülés 2019-ben megtorpant, 2020-ban pedig a lakáspiac előbb erőteljes, majd mérsékeltebb visszaeséssel reagált a Covid19-járvány egymást követő hullámaira. Az új és a használt lakások árindexe szétvált, és míg az előbbiek áremelkedése a korábbi ütemhez hasonlóan folytatódott, a használt lakásoké lelassult és alig haladta meg az általános fogyasztói áremelkedés mértékét. 2021 I. negyedévében a lakáspiacon élénkült a forgalom, és mind a használt, mind az új lakások ára 5,8%-kal emelkedett az előző negyedévhez képest.

FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 3789

Késleltetve érezteti a nyár hatását a jelzáloghitelpiacon

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 augusztusában, országosan 11 304 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 110 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 3753

Élénkülést hozott a nyár vége a lakáspiacon: íme a legfrissebb számok

A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) amely szerint 2021 augusztusában, országosan 11 304 ingatlan-adásvétel bonyolódott. Ez továbbra is alacsonyabb a február-június közti időszak átlagához képest, de 2020 és 2019 azonos időszakánál továbbra is erősebb az idei év.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 3736
Stacks Image 3747

Túllendült az ingatlanpiac a járványon – elkerültük a beszakadást

Az ingatlanárak országos szinten magasabb fokozatba kapcsoltak. Ez többek között a meghosszabbított hitelmoratóriumnak, a gazdaságvédelmi intézkedéseknek és az ellenálló munkaerőpiacnak köszönhető. A használt lakások ára enyhén infláció feletti ütemmel növekedett 2020 és 2021 első negyedéve között országos szinten – derült ki a KSH országos lakásárindexéből.

FORRÁS: NOVEKEDES.HU
Részletek »


Stacks Image 3721
Stacks Image 3732
Stacks Image 3728

KSH-ingatlan.com lakbérindex – 2021. július

Tovább nőttek a lakbérek: júliusban országosan 2,7, Budapesten 2,4%-kal drágultak a kiadó lakások az előző havihoz képest. A főváros kerületcsoportjai közül a legnagyobb áremelkedést a pesti belső kerületekben (3,7%) lehetett mérni. A 2020. januári csúcsnál Budapesten átlagosan 9,2%-kal alacsonyabb áron kínálták a bérelhető lakásokat, ugyanakkor az ország többi régiójában már a járvány előtti szint fölé emelkedtek a lakbérek.

FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 3701

Ennyivel emelkedtek a lakbérek a járvány mélypontja óta

Tovább nőttek a lakbérek: júliusban országosan 2,7, Budapesten 2,4%-kal drágultak a kiadó lakások az előző havihoz képest - derül ki a KSH-Ingatlan.com legfrissebb lakbérindexéből. A főváros kerületcsoportjai közül a legnagyobb áremelkedést a pesti belső kerületekben (3,7%) lehetett mérni. A 2020. januári csúcsnál Budapesten átlagosan 9,2%-kal alacsonyabb áron kínálták a bérelhető lakásokat, ugyanakkor az ország többi régiójában már a járvány előtti szint fölé emelkedtek a lakbérek.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 3690
Stacks Image 3697

Folytatódik az őrület az ingatlanpiacon - Ebben reménykednek a befektetők

Folytatódik a logisztikai ingatlanok iránti őrület, miközben máshol inkább emelkedő hozamokkal és csökkenő árakkal számolnak az ingatlanpiaci befektetők - derül ki a CBRE befektetői körképéből. A felmérésből kiderül az is, hogy a befektetők miben látják a legnagyobb kihívást a következő évekre illetve hol tart az ESG szempontok implementálása az ingatlanpiaci befektetők körében.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 3681

A két évvel ezelőtti csúcs a cél

Tavaly csökkentek, február óta viszont folyamatosan emelkednek a lakbérek a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. A piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy a hosszú távú bérlőknek kedvezett az időszak: nagyobb vagy jobb helyen lévő, nívós lakásokat tudnak bérelni pluszköltség nélkül.

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


Stacks Image 3663

5 millió forint pénzügyi előnyt jelenthet a kamatmentes csok-hitel bevezetése

Novák Katalin keddi bejelentése alapján lakásépítésre és új lakások vásárlására kamatmentessé válik októbertől a csok-hitel. Ennek feltétele, hogy az ingatlan alacsony energiaigényű legyen és igénybe kell venni a lakáscél megvalósításához az MNB “zöld” lakáshitelét is, ami várhatóan ugyancsak októbertől lesz elérhető. A két kedvezményes kölcsön bevezetését követően egy 60 millió forint értékű új lakás megvásárlása 8 millió forinttal kerülhet kevesebbe a Bankmonitor számításai szerint.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 3645

Hihetetlen drágulásnak lehetünk tanúi: így változott a lakáspiac országosan

Nemrég adta közre a KSH és az MNB is a legfrissebb 2021 első negyedévére vonatkozó lakásárindexét. A régiós térképeken jól látszik, hogy átlagosan hány százalékkal drágultak az ingatlanok, de azt, hogy az ingatlanok kínálati ára mennyit változott egy év alatt, csak egy ingatlanos portál adatain lehet jól lemérni. Lássuk, hogy melyik megyében és megyeszékhelyen mennyi volt a drágulás: lesz néhány meglepetés.

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


Stacks Image 3560

Fordulat! Sosem csökkentettek ennyien árat a fővárosi eladó ingatlanoknál

A lakáspiaci élénkülés idén elsősorban az adásvételek számában jelentkezhet, a korábbi évekhez hasonló országos szintű kétszámjegyű drágulásnak nem igazán van tere. Az ingatlan.com adatai szerint a budapesti lakásuk eladása során árat változtató tulajdonosok 80 százaléka mérsékelte a kínálati árat 2020-ban és az idén is, ami rekordmagas arányt jelent. A községekben viszont még erős a kereslet és a drágulásnak is tere van. Ezt jelzi, hogy idén 10-ből 4 árat változtató eladó az eredetileg meghirdetett árnál nagyobb összeget szeretne kapni az ingatlanért.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 3547
Stacks Image 3549
Stacks Image 3551

KSH–GYORSTÁJÉKOZTATÓ Kereskedelmi szálláshelyek forgalma, 2021. június

A vendégéjszakák száma 2020 júniusához képest több mint másfélszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 57%-kal csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma júniusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva másfélszeresére nőtt, de 33%-kal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júniusához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júniushoz mérten kétszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 85%-kal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 585 ezerrel magasabb volt.

FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 3523
Stacks Image 3532
Stacks Image 3534

KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. június

2021 júniusában tovább nőttek a lakbérek: országosan 1,6, Budapesten pedig 1,8%-kal drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz képest. A kínálati árak valamelyest magasabbak voltak az előző év azonos időszakinál is, amire több mint egy éve nem volt példa. A budapesti kerületcsoportok közül egyedül a pesti külső kerületekben stagnáltak az árak, az előző hónaphoz képest a legnagyobb áremelkedést (2,8%) a pesti átmeneti kerületekben lehetett mérni.

FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 3500
Stacks Image 3509
Stacks Image 3513
Stacks Image 3515
Stacks Image 3511
Stacks Image 3517
Stacks Image 3519

Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021. I. negyedév

A lakáspiacon a 2014 óta tartó élénkülés 2019-ben megtorpant, 2020-ban pedig a lakáspiac előbb erőteljes, majd mérsékeltebb visszaeséssel reagált a Covid19-járvány egymást követő hullámaira. Az új és a használt lakások árindexe szétvált, és míg az előbbiek áremelkedése a korábbi ütemhez hasonlóan folytatódott, a használt lakásoké lelassult és alig haladta meg az általános fogyasztói áremelkedés mértékét. 2021 I. negyedévében a lakáspiacon élénkült a forgalom, és mind a használt, mind az új lakások ára 5,8%-kal emelkedett az előző negyedévhez képest.

FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 3451

Jönnek a felvételi ponthatárok: hol, mennyiért bérelhetnek lakást az egyetemisták

Idén is nagy izgalommal várják a felsőoktatásba felvételizők a ponthatárokat, ami az ingatlanpiacon is egy aktívabb időszakot eredményez. Elsősorban a bérlakáspiacon élénkül meg a kereslet azáltal, hogy sok diák a szülővárosától távol kezd el keresni kiadó vagy egyes esetekben eladó lakást. Az aktuális kínálatot az OTP Ingatlanpont és az Ingatlan.com felmérései alapján jártuk körbe, arról pedig, hogy mennyire éri meg befektetési céllal új akást venni, két lakásfejlesztőt kérdeztünk meg.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 3424

Egy ideig még nagyon figyelni kell az ingatlanbefektetésekre

Az idei állapotok alapján csak a bevállalósak vesznek befektetésre lakóingatlant, de ez nagyon gyorsan változhat. Az ingatlanárak emelkedése – ha lassuló mértékben is –, valamint az albérletárak csökkenése miatt jelentősen kitolódott a lakásvásárlások megtérülési ideje – írja közleményében a Takarékbank ingatlanbefektetési elemző csoportja, a Takarék Index. A megtérülési időtávok elsősorban a fővárosban növekedtek, de a vidéki egyetemi városokban is nőtt mutató.

FORRÁS: FORBES.HU
Részletek »


Stacks Image 3379

Horror árak a Balatonnál: ilyen luxusnyaralókat vesznek a dúsgazdag magyarok

Elképesztő, hogy átalakította az ingatlanpiacot a járványhelyzet. Míg korábban a vidéki házakat, nyaralókat csak tavasszal, nyáron használták többségében a tulajdonosok, a vírus megjelenése óta már rendszeresen látogatják őket. Azok, akik most vásárolnának hétvégi házat, jobban teszik, ha alaposan szemügyre veszik a kínálatot, hiszen drasztikus drágulás történt a nyaralópiacon. Hol és mennyibe kerül most egy vidéki ház? Ennek jártunk most utána. 

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


Stacks Image 3361

Nyaralóövezeti bérlők segíthetik az egyetemistákat az albérletpiacon

A járványhatás miatt a nagyvárosokból a nyaralótérségekbe költöző munkavállalók miatt lehet enyhébb a verseny a nagyvárosi albérletekért a csúcsidőszak előtt. A Balaton északi partján a kiadó ingatlanok átlagos bérleti díja 280 ezer forint volt július elején, de Balatonfüreden ennél is drágábban kínálták azokat. A déli partot pedig 250 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte. Budapesten havi 140 ezer forintnál tartanak az átlagos bérleti díjak, a nagy egyetemvárosokban - Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsen - pedig havonta átlagosan 85-100 ezer forintot kérnek a tulajdonosok a bérlőktől. 

FORRÁS: NOVEKEDES.HU
Részletek »


Stacks Image 3330
Stacks Image 3332

Legalább 20 százalékkal többe kerül ma egy új balatoni nyaraló, mint tavaly ilyenkor

A Balaton déli partján az árak átlagosan ötödével mentek fel. Ennél szerényebb, de jelentős áremelkedés volt a Velencei tónál is, de ott jóval kisebb a választék, kevesebb projekt indult. Egy heti nyaralóbérlés legalább 140-170 ezer forintba kerül, de a tavakhoz közeli partszakaszokon szinte minden foglalt már. 

FORRÁS: MFOR.HU
Részletek »


Stacks Image 3316

Nagyon elszálltak idehaza a lakásárak egy évtized alatt

Magyarország kis híján rekordernek számít az Unión belül a lakásárak drágulásában az elmúlt tíz év átlagát tekintve. Az Eurostat adatai szerint csak Észtországban mentek feljebb ez idő alatt az ingatlanárak. 

FORRÁS: NOVEKEDES.HU
Részletek »


Stacks Image 3260
Stacks Image 3262

Drágább és kevesebb lakás közül lehet most válogatni a fővárosi ingatlanpiacon

A fővárosi újlakás-piacon az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb projekt indult, ezekben kevesebb lakás épül, ám az átlagos kínálati négyzetméterár 8,5 százalékkal nőtt: az Otthon Centrum kimutatása szerint a középérték 1 millió 113 ezer forint a fővárosban. A belvárosban kereken kétmilliót ér egy négyzetméter átlagosan.

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


Stacks Image 3238
Stacks Image 3240

A járvány után: nehézségekbe ütköztek a budapesti boltok

Az ingatlanvadászat, a járvány előli költözködés is megjelenik a kiskereskedelemben, hiszen a főváros környékének és a balatoni megyék boltjai májusban a járvány előtti időszakhoz képest is nagyot ugrottak. Budapesten a helyzet azonban még mindig nem az igazi, ráadásul úgy tűnik, hogy a fővárosiak egy része ragaszkodik az online vásárláshoz.

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »2021. szeptember. 28.

Rekordmértékben drágultak az amerikai ingatlanok

Rekordmértékben drágultak a lakóingatlanok júliusban az Egyesült Államokban, ami továbbra is arra vezethető vissza, hogy a kereslet erős, a kínálat viszont szűkös, így a vásárlók között dúló licitháborúk még inkább felverik az árakat.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. szeptember. 28.

EXTRÉM MÉRTÉKBEN DRÁGULTAK AZ INGATLANOK A BALATON KÖRNYÉKÉN

Jelentős csökkenés nem várható az elkövetkező hónapokban. Soha ilyen drágák nem voltak még az ingatlanok a magyar tenger partján. Hat évvel ezelőtt 6 millió forintért lehetett telket venni egy kis faházzal a Balatonnál, ma 20 millió forint alatt egy csónakházhoz sem lehet hozzájutni. Ugyan volt olyan rövidebb szakasza a nyárnak, amikor azt lehetett érezni, hogy kidurran a balatoni ingatlanlufi, ez végül nem valósult meg. A koronavírus-járvány miatti bizonytalanság eredményeként a Balaton a legfelkapottabb úti cél Magyarországon, a hatalmas embertömeg pedig komoly keresletet is generál az ingatlanpiacon.


FORRÁS: HASZON.HU
Részletek »


2021. szeptember. 28.

Egyre több magyar költözik Ausztriába

A jobb bérek mellett, már ingatlant is kedvezőbb áron lehet vásárolni a szomszédban.FORRÁS: 168.HU
Részletek »


2021. szeptember. 28.

A környezettudatos ingatlanok kora köszönthet ránk

A fenntartható ingatlanfejlesztések és ezzel a környezettudatosan fejlődő épített környezet megteremtése, növelése érdekében Magyarország vezető ingatlanfejlesztői cégeit tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) együttműködik a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) és a Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal, így felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk az ingatlanfejlesztési szektorban — jelentette be az IFK elnöke, Takács Ernő.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. szeptember. 28.

Rengeteg Kádár-kocka újulhat meg hamarosan: ilyen kedvező hitelt még sosem adtak a bankok

A hazai hiteltörténelem alighanem legkedvezőbb lakossági felhasználású konstrukciója körvonalazódik a heteken belül igénybe vehető zöld lakáshitel bevezetésével. Az akár 70 milliós hitel az előzetes hírek szerint 2,5 százalékos kamatozású, sőt egyes esetekben akár kamatmentes lesz. Kizárólag az energiahatékonyság javítására lehet majd fordítani.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. szeptember. 28.

További áremelkedés várható a hazai ingatlanpiacon

Bár az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, európai szinten, az árakat tekintve, továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A Duna House várakozásai alapján területenként és ingatlantípusonként ugyan különböző mértékben, de további áremelkedés és aktív piac várható az idei év második felében Magyarországon, az áremelkedés mértéke pedig éves szinten 5-10 százalék lesz.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. szeptember. 28.

Európai összehasonlítás: a magyar ingatlanárak még mindig kedvezőek a szakértők szerint

Az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, sőt, a koronavírus gazdasági hatásai sem nyomták vissza a lakásárakat. Hazánk európai szinten így is a középmezőny végén helyezkedik el az „árversenyben”, a szakemberek viszont további lehetőséget látnak az áremelkedésre.


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. szeptember. 28.

A magyar ingatlanárak kedvezőek európai összehasonlításban

Bár az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, európai szinten, az árakat tekintve, továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A Duna House várakozásai alapján területenként és ingatlantípusonként ugyan különböző mértékben, de további áremelkedés és aktív piac várható az idei év második felében Magyarországon, az áremelkedés mértéke pedig éves szinten 5-10 százalék lesz.


FORRÁS: HIRADO.HU
Részletek »


2021. szeptember. 27.

HA CSAK AZ ÁRAKAT NÉZZÜK, MAGYARORSZÁGON NEM KIUGRÓAN DRÁGÁK AZ INGATLANOK

Az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, és a koronavírus gazdasági hatásai sem nyomták vissza a lakásárakat. Hazánk európai szinten így is a középmezőny végén helyezkedik el az „árversenyben”, a szakemberek viszont további lehetőséget látnak az áremelkedésre. Szeptember 27.-e, a Turisztikai világnap alkalmából a Duna House összegyűjtötte, milyen ingatlanárak jellemzik a piacot Európa fővárosaiban.


FORRÁS: HASZON.HU
Részletek »


2021. szeptember. 26.

Friss részletek az új családi ingyenhitelről: ők jogosultak rá, erre lehet felhasználni

Október 4-én elindul az MNB 2,5 százalékos kamatozású Zöld Otthon Programja az energiahatékony új ingatlanba költözők számára. A friss Magyar Közlönyben megjelentek szerint ehhez a legfeljebb 70 milliós hitelösszeghez nyújthat kamattámogatást a kormány úgy, hogy 10 millió forint erejéig a kétgyerekesek, 15 millió forint erejéig a háromgyerekesek 0%-os kamattal vehetik fel a hitelt, amennyiben a CSOK-ot is igénybe veszik a költözéshez.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. szeptember. 23.

10 ÉV MÚLVA NOSZTALGIÁVAL EMLEGETJÜK A MAI, NAGYON DURVA INGATLANÁRAKAT?

A lakóingatlan-piac idén is sok meglepetést okozott: míg januárban a legfőbb kérdés az volt, hogy meddig csökkenhetnek az árak, ősszel már ismét azt kellett latolgatni, hogy meddig drágulhatnak még az ingatlanok. A folyamat nem példa nélküli, az elmúlt tíz évben számos alkalommal gondolhattunk arra, hogy már tényleg nincs hová növekednie az áraknak.


FORRÁS: HASZON.HU
Részletek »


2021. szeptember. 23.

Meddig drágulnak még a lakások?

Az elmúlt 10 év statisztikáira elmondható, hogy szinte minden ingatlanpiaci mérőszám megduplázódott és évről-évre rácsodálkozunk a lakóingatlanok aktuális árszínvonalára, de még mindig van helye a növekedésnek - állítja Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Az árnövekedés nem újkeletű jelenség, a 2013-as mélypontot követően 2014-től kezdve folyamatosan emelkednek a magyarországi lakóingatlanok árai.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. szeptember. 22.

Csökkentek a használtlakás-eladások augusztusban az Egyesült Államokban

Augusztusban nem várt módon csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors szerdán publikált kimutatása alapján.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. szeptember. 22.

Kilőttek a vidéki ingatlanárak: lassan már itt is luxus lesz egy új lakás

Az egy évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva kevesebb új építésű lakás kivitelezése kezdődött el, azonban az Otthon Centrum megyei jogú városokat érintő összegzése szerint a harmadik negyedévben már 19 százalékkal több projekt indult, mint a pandémiával terhelt 2020-as esztendő azonos időszakában. Az árak is meglódultak, a megyeszékhelyeken egy új építésű lakás átlagos kínálati négyzetméterára egy év alatt 12,9 százalékkal emelkedett, Székesfehérvár először előzte meg Debrecent és vált a ledrágább megyei jogú várossá az újlakások tekintetében.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. szeptember. 22.

Elszálltak a vidéki albérlet árak: mutatjuk mennyibe kerülnek a megyeszékhelyeken

Az albérletpiacon folytatódik a járvány okozta sokk utáni felzárkózás, de az különböző országrészekben más és más tempójú drágulás látható - áll az ingatlan.com új elemzésében, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb adatai mellett a szeptember közepén a kínálatban szereplő átlagos bérleti díjakat is bemutatja.


FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. szeptember. 22.

Megjelentek a 2,5%-os zöld lakáshitel részletei, van néhány meglepetés is

Megjelent az október 4-étől elérhető NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) terméktájékoztatója – vette észre a Bankmonitor. A 2,5%-os kamatozású, legalább BB energiahatékonyságú új ingatlanokra felvehető hitel több meglepetést is tartalmaz. 10 évig benne kell maradni az így megszerzett ingatlanban, és vannak az eddig ismertnél szigorúbb energiahatékonysági elvárások is.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. szeptember. 21.

Közeleg a Lehman-pillanat? Csütörtökön eldőlhet, lesz-e újabb pénzügyi válság

A kínai gazdaság komoly gondjait jelezheti a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő vállalat, az Evergrande fizetésképtelensége – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter közgazdász. Az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall oktatója szerint a távol-keleti ország gazdasága már hosszú évek óta hatalmas adósságteher alatt működik, bár ennek mértékét senki nem ismeri, mert alig vannak erről adatok, amelyek pedig elérhetők, azok megbízhatatlanok.


FORRÁS: HANG.HU
Részletek »


2021. szeptember. 21.

Nőttek az ingatlanárak Győr-Moson-Sopron megyében

Győr-Moson-Sopron megyében 5 százalékkal nőttek az ingatlan árak január és augusztus között az előző év azonos időszakához képest, az árnövekedés mértéke ugyan nem érte el a 8-10 százalékos országos átlagot, azonban a térség még így is az egyik legdrágább régiónak számít az országban - közölte a Duna House kedden az MTI-vel.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. szeptember. 21.

Most érik be a korábbi ingatlanpiaci támogatások hatása

A vevőknek sokszor jobban megéri újszerű ingatlant vásárolni, mint újépítésűt. A számok azt mutatják, hogy élénkül a lakásépítési kedv, de a szakértő szerint érdemes a számok mögé nézni.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. szeptember. 20.

Terjed az ingatlanpiaci pánik Ázsiában

A kínai ingatlanfejlesztő Evergrande csődjétől tart a piac. És nem csak az ingatlanpapírokat szórták, de a bankrészvényeket és a biztosítókat is.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. szeptember. 20.

Van 1-2 millió forintod? A szakértő elárulta, mibe érdemes most igazán befektetni a pénzt

A jegybank kamatemelési ciklust hirdetett, a szakértők 2 százalék körüli alapkamat mértéket jósolnak az év végére. Ez elhozza magával, hogy újra érdemes befektetni a rendelkezésre forrásokat. A kérdés, hogy mibe tegye a pénzét, akinek van.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. szeptember. 20.

Ide költöznek vidékre a dúsgazdag magyarok: bődületes házakat vásárolnak

Az elmúlt 10 esztendő tekintetében a lakások értéke közel 2,5-szeresére emelkedett Zala megyében. A tranzakciók több mint 65%-a a régió három nagyvárosára, Zalaegerszegre, Nagykanizsára és Keszthelyre fókuszálódott.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. szeptember. 19.

A klímaváltozás az ingatlanpiacot sem kíméli

Augusztusban regisztrálták az eddigi legmagasabb csúcshőmérsékletet Európában és a szakértők szerint a forró nyarak velünk maradnak, mert változás hosszú távon sem várható. Az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok miatt az ideális otthonról alkotott képünk is átalakulhat, és újabb szempontok jelennek meg az ingatlanválasztásban. Az OTP Ingatlanpont szakértői heti elemzésükben a hőség elleni védekezés lehetőségeit és a klímaváltozás ingatlanpiacra gyakorolt hosszútávú hatásait tekintik át.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. szeptember. 18.

Mi vár ránk a budapesti ingatlanpiacon?

A koronavírus újabb és újabb hullámokkal tör ránk, az ingatlanpiac viszont állja a sarat - sőt, az árak mérsékelten növekvő tendenciát mutatnak. De mi lehet ennek az oka és mi várható a továbbiakban?


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. szeptember. 18.

Mitől marad vonzó az ingatlan a befektetők szemében?

A koronavírus járvány gazdasági hatásait még mindig érezzük, ami a befektetői magatartást is alapjaiban határozza meg az ingatlanpiacon. A befektetési volumen a szereplők szerint idénre magára talál tavalyhoz képest, nagy kérdés viszont, hogy milyen eszközosztályok felé fordulnak majd a befektetők? Erről és a hazai likviditás kérdéséről is beszéltek a szakma szakértői a Portfolio Property Investment Forum 2021 konferenciájának egyik panelbeszélgetésén.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. szeptember. 16.

Nagy beszakadásra készülnek Kínában a befektetők

Az elmúlt években Kínában befektető nemzetközi pénzemberek most nagy bukásra készülnek, mivel a túlságosan eladósodott ingatlanóriás, a China Evergrande lassan lehúzza a rolót. Az ingatlanfejlesztő gondjai május óta lavinaként terebélyesednek. A 2000 milliárd jüan (90 911 milliárd forint) kötelezettségek miatt csaknem 80 százalékkal csökkent a részvények és kötvények árfolyama. A jövő héten egy 80 millió dolláros (23,85 milliárd forintos) kötvénykupon visszafizetés döntheti be az egész cégét, vele elindulhat egy gyűrűző válság Kínában, ami európai és amerikai szereplőket is érinthet.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. szeptember. 16.

Durva következményei lennének a kínai Evergrande csődjének

Számos más szektor is megemelkedett adóskockázattal szembesülhet az egyik legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő konglomerátum, az Evergrande törlesztési csődje esetén, bár a kínai bankszektor egészére gyakorolt hatás kezelhető lenne - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett helyzetértékelésében.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. szeptember. 16.

Az északi fekvésű ingatlanok korát hozhatja el a klímaváltozás

Augusztusban regisztrálták az eddigi legmagasabb csúcshőmérsékletet Európában és a szakértők szerint a forró nyarak velünk maradnak, mert változás hosszú távon sem várható. Az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok miatt az ideális otthonról alkotott képünk is átalakulhat, és újabb szempontok jelennek meg az ingatlanválasztásban. Az OTP Ingatlanpont szakértői heti elemzésükben a hőség elleni védekezés lehetőségeit és a klímaváltozás ingatlanpiacra gyakorolt hosszútávú hatásait tekintik át.

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. szeptember. 16.

Még tovább növekedtek az építőanyag árak 2021-ben

Óriási átalakulásban van manapság a komplett építőipar, mely az összes kapcsolódó szegmenst érint, így az ingatlanpiactól kezdve, az építőanyagokon át, az ömlesztett termékekig bezárólag mindenhol áremelkedés történt.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. szeptember. 13.

Magához tér az ingatlanpiac, pörgős lesz az ősz

Augusztusban érezhető volt az ingatlanpiacon az erősebb szabadságolási hullám, ami lassította az ingatlanpiaci tranzakciók átfutási idejét, de a várakozások szerint az idei ősz ugyanolyan aktív forgalmú lesz, mint a tavaszi szezon volt.

FORRÁS: FORBES.HU
Részletek »


2021. szeptember. 10.

Az alkudozás szabályai vevőként és eladóként

Hosszas keresgélés után végre megtaláltuk azt az otthont, amiről álmodtunk, eljött hát az alku ideje. Van, aki kellemetlenül érzi magát tőle, míg másokat teljesen felvillanyoz az egyezkedés folyamata. Mivel sok pénz múlhat rajta, érdemes felkészülten várni a tárgyalásokat, ehhez adunk hasznos tanácsokat az ingatlanvásárlás, illetve az eladás esetére..

FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


2021. szeptember. 09.

Így változott az ingatlanpiac

A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálja az ingatlanpiac változásait.

FORRÁS: MMONLINE.HU
Részletek »


2021. szeptember. 08.

Rekordszintre nőtt a brit lakóingatlanok átlagára

Rekordszintre emelkedett a lakóingatlanok átlagára augusztusban az Egyesült Királyságban, jóllehet tovább lassult az áremelkedés éves összevetésű üteme.

FORRÁS: PROFITLINE.COM
Részletek »


2021. szeptember. 08.

Velencei-tó: sok a bizonytalanság a szakértők szerint

Rapszodikusan viselkedett az ingatlanpiac a járvány időszakában a Velencei-tó környékén, a forgalom összességében jelentősen visszaesett és mára sem állt teljesen helyre – állítja Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának vezetője.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. szeptember. 08.

Vonzó maradt-e Budapest belvárosa a befektetőknek a regionális piacon?

A világjárvány és az azt követő gazdasági válság nagyobb hatással volt a belvárosi ingatlanpiacra, mint az utóbbi időszak válságai. Ennek ellenére kijelenthetjük, hogy a belvárosi ingatlanpiac továbbra is versenyképes befektetési alternatíva a befektetők számára. Az utóbbi másfél évben a tranzakciók számának csökkenése ellenére az ingatlanok megtartották értéküket – derül ki a Central Home legfrissebb elemzéséből.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. szeptember. 06.

Rengeteg magyar költi erre a lakásfelújítási támogatást: sokat spórolhatnak így a fűtésen

Egy friss tanulmány szerint Magyarországon még mindig sok lakás szorul korszerűsítésre, ugyanis tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte el a legjobb energetikai besorolásúnak járó minősítést. Amióta viszont elérhetővé vált otthonfelújítási támogatás, egyre többen kezdenek lakásfelújításba.

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. szeptember. 05.

Összegzés: hogy zárta a budapesti lakáspiac a nyarat?

Vége a nyárnak, itt az összegzés ideje. Ráadásul az augusztus mindig különleges időszak a belvárosi ingatlanpiacon, mind a kiadó, mind az eladó, mind pedig az Airbnb lakások piacát tekintve.

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. szeptember. 04.

Mindent visznek a szerb ingatlanpiacon

Megállíthatatlannak tűnik a szerb ingatlanpiac. A koronavírus-járványnak sem sikerült megingatnia az árak és a kereslet növekedését, az érdeklődés változatlanul nagy, az idei legfrissebb adatok is erről árulkodnak. Júliusban például közel 13 ezer adásvételi szerződést írtak alá – számolt be a szerb földmérési hivatal –, ezzel bő félmilliárd eurós forgalmat bonyolítottak le déli szomszédunk ezen szektorában –  olvasható a Figyelő cikkében. A múlt esztendő azonos időszakához képest a bővülés 22 százalékos.

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. szeptember. 03.

AZ ÁLLAM A VÁRTNÁL JOBBAN KERESETT AZON, HOGY SOKAN VETTEK LAKÁST

Idén ismét nőtt a lakáseladások száma, valamint az ingatlanok ára, ez az oka annak, hogy illetékből a tervezettnél több folyt be az államkasszába.

FORRÁS: HASZON.HU
Részletek »


2021. szeptember. 02.

KASZÁLHATSZ A LAKÁSKIADÁSSAL, DE KOPPANHATSZ HITELFELVÉTELKOR

Ahhoz, hogy az ingatlan kiadásából származó jövedelmet a bankok elfogadják, először is legálisnak kell lennie, vagyis adózni kell utána. Az, hogy legális a kiadásból származó bevétel, azonban még nem feltétlenül lesz elég a hazai hitelintézeteknek.

FORRÁS: HASZON.HU
Részletek »


2021. szeptember. 02.

Egyre fiatalabban hagyjuk el a szülői fészket

Az OTP Ingatlanpont közleménye nem csak a trendeket ismerteti, de javaslatokat is megfogalmaz az első lakások vásárlása kapcsán.

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. szeptember. 02.

10 százalékkal nőtt az ingatlanpiaci befektetések értéke

Magyarországon az ingatlanpiaci befektetések értéke 550 millió euró volt az első fél évben, 10 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest - közölte a CBRE, a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlan- és befektetési vállalata szerdán az MTI-vel.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. szeptember. 01.

Durván drágultak a lakóingatlanok az Egyesült Államokban

Rekord mértékben drágultak a lakóingatlanok júniusban az Egyesült Államokban, ami továbbra is arra vezethető vissza, hogy a kereslet erős, a kínálat viszont szűkös, így a vásárlók között dúló licitháborúk még inkább felverik az árakat.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. szeptember. 01.

Komoly döntéskényszer nyomja az ingatlanpiac szereplőinek a vállát

Az ingatlanpiac legtöbb szereplőjét továbbra is bizonytalanságban tartja a rendkívül gyorsan átalakuló világ hangulata. Az irodapiacon a bérlők a mai napig nem tudják, hogy mikor és mekkora területre szerződjenek, a befektetőknek az új EU-s elvárásokkal gyűlhet meg a baja, a bankok még nem találták meg a megfelelő finanszírozási stratégiát az új igényekre, a fejlesztőktől pedig évtizedes előregondolkodást igényel a piac megállíthatatlan túlszabályozottsága. Komplex gondolkodásra, megfontolt döntésekre és határozott véleményekre van most rákényszerítve és kiéhezve mindenki.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. szeptember. 01.

Így telt az augusztus a belvárosi ingatlanpiacon

Vége a nyárnak, itt az összegzés ideje. Ráadásul az augusztus mindig különleges időszak a belvárosi ingatlanpiacon, mind a kiadó, mind az eladó, mind pedig az AIRBNB lakások piacát tekintve. Idén a fókusz a belvárosban a lakáskeresők szempontjából a 40 milliós lakásokon volt, míg a befektetők hagyományosan a számukra szimpatikus és kedvező ár-érték arányú ingatlanokra vadásztak. Az árak és a keresleti-kínálati viszonyok stabilizálódtak Belváros-szerte, az eladó és kiadó ingatlanok piacán egyaránt.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. augusztus. 23.

Nagyon nehéz eladni az ilyen ingatlanokat

Másfél évig is eltarthat egy örökölt ingatlan eladása, a Duna House Barométer adatai szerint, a júliusi statisztika alapján nagyságrendileg azonos, 17-18 százalékos arányban keltek el örökölt ingatlanok Budapesten és vidéken, ami három, illetve nyolc százalékpontos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest.

FORRÁS: HIRKLIKK.HU
Részletek »


2021. augusztus. 17.

AZ ÖRÖKÖLT INGATLAN ELADÁSÁHOZ SOKKAL TÖBB IDŐ KELL

A szakértők tapasztalata szerint sokan még családon belül is tabuként kezelik az örökléssel összefüggő témákat és kérdéseket, pedig jobb felkészülni minden jogi és pénzügyi eshetőségre is. Például arra, hogy az örökléssel kapcsolatos kötelező hivatali eljárások hosszú hónapokig eltarthatnak.

FORRÁS: HASZON.HU
Részletek »


2021. augusztus. 16.

Felhajtja az ingatlanok árát az állami támogatás: így szárnyal a lakáspiac

A Babaváró töretlen népszerűségét jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2021 első negyedévében a lakossági hitelállomány bővüléséből 60 százalékkal vette ki a részét. Az igénylők kétharmada valamilyen lakáscélra, vagyis vásárlásra, átalakításra, felújításra költötte a Babaváró kölcsönt.

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. augusztus. 16.

Elszálltak az építőanyagárak, ezért alig lehet felújítandó lakást eladni

Budapest az országos ingatlanpiac laboratóriuma, ami ott történik, hamarosan begyűrűzik vidékre is. A fővárosban már nem lehet bármilyen áron lakást eladni. Nőtt a vevők alkupozíciója, de az internetes hirdetések adatai alapján az eladók 80 százaléka magától csökkentette az árat, miután nem jöttek a vevők.

FORRÁS: SZABADEUROPA.HU
Részletek »


2021. augusztus. 16.

Sokan már árulják a befektetésként vett ingatlant

Megindultak felfelé a lakásárak, sokan látják úgy: érdemes kiszállni. Miközben ők már szabadulnának, rendre akadnak új vevők. Az egész ingatlanpiacot erőteljesen befolyásolja, éppen mit gondolnak a befektetők.

FORRÁS: AZENPEZEM.HU
Részletek »


2021. augusztus. 15.

Uborkaszezon az ingatlanpiacon – kik vásárolnak most lakást?

A Duna House becslése szerint júliusban megtorpant, és év eleji szintre csökkent az adásvételek száma a lakóingatlanpiacon. Az ingatlanközvetítő cég által jelzett 11 185 darab tranzakció pontosan megegyezik az idén januári és a tavaly nyár eleji adattal, amikor is a koronavírus okozta blokk után, újra elkezdett élénkülni a piac. Az előző évek júliusaihoz képest viszont 12-15 százalékos csökkenést mutat..

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. augusztus. 15.

Uborkaszezon az ingatlanpiacon – kik vásárolnak most lakást?

A Duna House becslése szerint júliusban megtorpant, és év eleji szintre csökkent az adásvételek száma a lakóingatlanpiacon. Az ingatlanközvetítő cég által jelzett 11 185 darab tranzakció pontosan megegyezik az idén januári és a tavaly nyár eleji adattal, amikor is a koronavírus okozta blokk után, újra elkezdett élénkülni a piac. Az előző évek júliusaihoz képest viszont 12-15 százalékos csökkenést mutat..

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. augusztus. 14.

Véget ért a járványidőszak az ingatlanpiacon

2021. I. negyedévében továbbra is az újlakások és a vidék térnyerése volt jellemző a hazai ingatlanpiacon. A KSH és az MNB legfrissebb, 2021. I. negyedévét vizsgáló lakásárindexei alapján a forgalom és az ingatlanárak is növekedésnek indultak a pandémia után, azonban a lakóingatlanok áremelkedése nem számít hungarikumnak, majdnem egész Európára jellemző volt a pozitív előjelű változás. Az OTP Ingatlanpont szakértői 2021. I. negyedévének ingatlanpiaci folyamatait és a jövő kilátásait vizsgálják.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. augusztus. 14.

Megrázta a járvány az ingatlanpiacot – Budapest a legnagyobb veszte

Tavaly majdnem húsz százalékkal kevesebb tranzakció köttetett, mint a pandémia előtti utolsó békeévben. Budapest különösen megszenvedte a csökkenést, ahol nem csak a vírus, hanem a magas árak is visszafogták keresletet, így a trend 2015 óta tartósan negatív irányú: a fővárosban értékesített ingatlanok száma négy év alatt 40 százalékkal csökkent.

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. augusztus. 10.

Ezek a legfontosabb tanácsok első lakást vásárlóknak: csak így éri meg, máshogy csúnyán ráfizetsz

A befektetési cél mellett még mindig az egyik legnagyobb motiváció az ingatlanvevők körében az első lakás vásárlása. Különösen igaz ez az egyetemi ponthatárok kihirdetése körül, hiszen a szülők gyakran elgondolkodnak azon, hogy mi éri meg jobban: lakást venni vagy bérleti díjat fizetni? Akik előbbi mellett döntenek, érdemes pár kérdést tisztázniuk, mielőtt elkezdenék a keresgélést vagy hirtelen beleugranának egy adásvételbe. Szakemberek megfogalmazták ajánlásukat a leendő első lakást vásárlók számára.

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. augusztus. 10.

Már ez sem elég ahhoz, hogy olcsóbbak legyenek a lakások Budapesten: nincs mit tenni

A kevesebb adásvétel sem csökkentette az ingatlanpiaci árakat, derült ki egy friss kutatásából, amely a pandémia lakáspiaci hatásait összegezte.

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. augusztus. 10.

Kiadó lakások a földszinten – valóban hátrányos helyzet?

Az albérletek között jellemzően kisebb népszerűségnek örvendenek a földszinti lakások. Erre a jelenségre mindenkinek megvan a saját válasza, ugyanakkor semmiképpen sem célszerű élből kizárni ezeket az ingatlanokat. Ténylegesen rosszabb opciót jelentenek?

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. augusztus. 06.

Már 2 millió forint is lehet a négyzetméterár a Balatonnál

Mindenféle ingatlanra hatalmas a kereslet a magyar tenger környékén. Megduplázódtak az ingatlanárak a Balaton mellett – számolt be róla az ATV. A tó partján lévő ingatlanokra annyira megnőtt a kereslet, hogy néhány nappal ezelőtt a legmagasabb négyzetméterár átlépte a 2 millió forintos határt.

FORRÁS: NLC.HU
Részletek »


2021. augusztus. 06.

Továbbra is szárnyal a budapesti újlakás-piac

A 2020-as mélypont után ismét magára talált az újépítésű ingatlanok piaca. 2021 első félévében 111 társasházi projektben közel 4200 lakás értékesítése indult el, ami időarányosan 80 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A növekvő kínálat mellett a kereslet is élénkül, amit hosszú távon a rozsdaövezeti akcióterületekre vonatkozó új áfavisszatérítési támogatás még tovább fokozhat. Az OTP Ingatlanpont szakértői összeállításukban a fővárosi újlakás-piac helyzetét veszik górcső alá az OTP legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai alapján.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. július. 21.

Saját kis kertet keresnek a lakásvásárlók

Új trend az ingatlanvásárlásoknál: egyre népszerűbbek a zártkertek. Az elmúlt egy-másfél évben jelentősen átalakult az ingatlanpiac keresleti oldala. A Duna House szakértőinek tapasztalatai alapján a vevők legnagyobb motivációja ma már az, hogy saját területtel rendelkezzenek, kiszabaduljanak a panelekből – ami érthető a pandémia által befolyásolt helyzetben. Éppen ezért jelentősen megugrott a kereslet a lakhatóvá tehető, zártkertek iránt. Az adásvételi aláírása előtt azonban érdemes tájékozódni a hitelfelvételi és beépíthetőségi lehetőségekről.

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. július. 21.

Ezek a legnépszerűbb ingatlanok hazánkban és az EU-ban

Az Eurostat közelmúltban megjelent tanulmánya szerint 2019-ben az Európai Unió lakosainak 46,1%-a lakásban lakott, míg a lakosság valamivel több, mint egyharmada (34,8%) családi házban, közel egyötöde (18,5%) iker- vagy sorházban élt. Hazánkban a családi ház a legnépszerűbb ingatlan típus, a 2020-as adatok alapján további elmozdulás látszik ebbe az irányba.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. július. 20.

Meddig tart ki az otthonteremtési program lendülete?

Az otthonteremtési programok előrehaladtával egyre szűkül majd azoknak a köre, akik igénybe tudják venni a támogatásokat, ez pedig megtorpanáshoz vezethet az ingatlanpiacon. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, ennek megelőzéséhez olyan újabb elemekkel kell bővíteni a lehetőségeket, mint például a lakásfelújítási kedvezmény, amivel fenntartható az emberek érdeklődése és gazdaságélénkítő hatása is van.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. július. 19.

Sokkal drágábban adják a pesti lakásokat, mint amennyit valójában érnek

Időszakos csökkenés után felfelé mozdulnak az értékesítési árak a belvárosi ingatlanpiacon és a bérlakások piacán is lehet erre számítani. Az ingatlanok jelentős része durván túlárazott.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. július. 19.

Vannak még megfizethető balatoni ingatlanok a szezonban?

A balatoni ingatlanok árai megugrottak az elmúlt időszakban. A koronavírus-járvány a balatoni ingatlanpiacon is éreztette hatását. A balatoni ingatlanoknál az elmúlt, körülbelül másfél évben 10-15%-os átlagos áremelkedést tapasztalhatunk. Ez az emelkedés az eladó balatoni ingatlanok és eladó nyaralók számának növekedéséhez társult. A vállalkozói építési kedv hatására a beruházások száma is megnőtt a térségben az utóbbi két évben. A balatoni ingatlanok átlagos négyzetméter ára pedig lassan a budapesti árakat is behozza. 

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. július. 19.

Idén olcsóbban lehet bérlakáshoz jutni a fővárosban, mint tavaly

Csütörtökön, a felvételi eredmények kihirdetésével kezdetét veszi a felsőoktatásba bejutottak versenyfutása a bérlakásokért. Jelentős változásokat mutat a kép az idei évben. Amíg a fővárosban csökkentek a bérleti díjak, a vidéki egyetemi városokban továbbra is emelkedő tendencia figyelhető meg, azaz zárulni látszik az olló – olvasható az Ingatlan.com friss elemzésében. 

FORRÁS: HANG.HU
Részletek »


2021. július. 16.

Most vegyünk ingatlant!?

Egyre több jel utal az ingatlanpiac túlfűtöttségére, lehetséges, hogy befektetési célból már nem annyira jó ötlet ingatlant vásárolni. 

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. július. 16.

Ezekre az ingatlanokra fognak lecsapni a jövőben a befektetők

Ausztrália és Óceánia cégei a legelkötelezettebbek a fenntartható ingatlanok iránt, meghaladva az összes többi kontinenst - írja a The Urban Developer. A számítás a globális ingatlanfenntarthatósági referenciaértékének (GRESB) pontozása alapján készült és rávilágít arra, hogy az ingatlanbefektetési döntések során is egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság. 

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. július. 15.

Ingatlanpiaci roham lehet az egyetemvárosokban

Az OTP Ingatlanpont felmérése szerint hatalmas kereslet lesz a bérlői piacon a felsőoktatásba tartók között. Siessen, akinek még nincs a lakhatása megoldva. 

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. július. 14.

Alku nélkül kelnek el a felújított lakások

A megnövekedett kereslet hatására drágultak a X. és XVII. kerületi kertes házak, más ingatlan ára nem igazán mozog most, de a  jó állapotú, jó adottságú ingatlanokat alku nélkül is elviszik a vevők. 

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. július. 14.

Rekordkereslet a kiadó nyaralók iránt, a balatoni árak messze verik a budapestieket

A Balaton északi partján a kiadó ingatlanok átlagos bérleti díja 280 ezer forint volt július elején, de Balatonfüreden ennél is drágábban kínálták azokat. A déli partot pedig 250 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte – írta a Forbes.hu-nak eljuttatott elemzésében az Ingatlan.com. 

FORRÁS: FORBES.HU
Részletek »


2021. július. 11.

Az ingatlanpiac nemcsak Budapestről szól

Az Észak-Magyarországi régió három megyei jogú városa Miskolc, Eger Salgótarján alkotta trió a 2020-as előzetes adatok szerint is megingathatatlanul vezeti a régió lakáspiaci adás-vételi rangsorát, derült ki az Otthon Centrum összesítéséből. A térség megyei jogú városaiban a téglalakásokért 2 százalékkal kértek többet, míg a panel és családi házak ára majdnem 7 százalékot emelkedett. Eger a legdrágább, 300 ezer forintra nőtt a téglalakások négyzetéterára. 

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. július. 11.

Az elmúlt öt év legerősebb júniusa volt az ingatlanpiacon

A vevők egyre inkább nyitottak a nagyvárosok agglomerációs területei, illetve vidék felé. Júniusban, országosan 13 615 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 115 milliárd forint közötti szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. A teljes átlagot mutató országos lakásárindex nominál értéken már az idei első negyedévben is rekordszinten zárt, a másodikban pedig ez az érték még tovább növekedett, 199-ről 208 pontra - közölte legfrissebb második negyedévi lakásárindex adatát a Duna House. 

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. július. 10.

Ötven százalékkal olcsóbban is lehet lakást venni Németországban

Akár az eredeti ár feléért is tud Németországban ingatlant vásárolni az, aki jó helyen keresi a megfelelő lakást. A német piacon azért érdemes befektetni, mivel amellett, hogy többet érnek az ingatlanok, az évenkénti ingatlanár-emelkedés is nagyobb, mint Magyarországon.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. július. 10.

Van, ahol már licitálni kell az élhető ingatlanokra

Komárom-Esztergomban 370 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el a panellakások, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 377 ezer forint.

FORRÁS: LINER.HU
Részletek »


2021. július. 09.

Milliókat bukhat az, aki ilyen lakást vesz meg: erre kevesen figyelnek, pedig nem egyedi eset

Sokszor csak a postaládánkba bedobott levelekből derül ki számunkra, hogy a nemrégiben megvásárolt otthonunk egy cég székhelye. De milyen problémát okozhat ez számunkra? A sok kellemetlenség mellett bizony komoly anyagi következménye is lehet ennek a dolognak. Természetesen a probléma orvosolható.

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. július. 08.

A Balatont kikerülte a válság: minden korábbinál magasabbak az ingatlanárak

Úgy tűnik, a koronavírus-válság kikerülte a Balatont, ugyanis az elmúlt időszakban minden korábbit felülmúló árrobbanás tapasztalható a tó környékén található ingatlanok eladási áraiban.

FORRÁS: LINER.HU
Részletek »


2021. július. 07.

Rendkívül kedvező, zöld lakáshitelt lehet igényelni októbertől, gyereket sem kell vállalni hozzá

A Zöld Otthon Program a korábbi lakáshiteleknél jelentősen olcsóbb, és kizárólag legalább BB minősítésű energiabesorolással rendelkező új építésű ingatlanokhoz vehető fel. Új, zöld lakáshitel-konstrukciót jelentett be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelyet maximum 25 éves futamidővel október 4-től lehet igényelni legfeljebb 70 millió forint összegben.

FORRÁS: SZERETLEKMAGYARORSZAG.HU
Részletek »


2021. július. 06.

Milliókat kereshetett, aki a járvány kirobbanása után vett ingatlant

A koronavírus-járvány tavaly márciusi kirobbanását követően visszaesett az ingatlanpiac, a korlátozások miatt csökkent a kereslet, ami az árakban is egyértelműen megmutatkozott. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, akinek sikerült ebben az időszakban nyélbe ütnie egy üzletet, az egy év után akár 20 százalékos növekedést tudhat magáénak, ami több millió forintot jelenthet. A szakértő azt is megjegyezte, a fővárosi agglomerációban a Covid-helyzet miatt rendkívüli mértékben felértékelődtek az ingatlanok.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. július. 06.

Mégsem lesznek annyira szerencsések a kiadó lakást kereső egyetemisták?

Nemrég a KSH-Ingatlan.com közös lakbérindexe alapján arról számoltunk be, hogy az idei évben különleges helyzetben lesznek a kiadó lakást kereső egyetemisták a rendkívül széles kínálat miatt, a Rentingo legutóbbi elemzése azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a korlátozó intézkedések enyhítése miatt elindult a belvárosi lakások visszaáramlása a rövidtávú kiadást célzó Airbnb-piacra, így a szeptemberi szemeszter előtt már korántsem biztos, hogy a mostanihoz hasonló kínálat és árak mellett lehet majd kiadó lakást találni.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. július. 06.

Ez lesz az ingatlanpiac legújabb sikerágazata - Több milliárd dollár érkezhet ide a következő években

A koronavírus-járvány teljesen újradefiniálta, hogy mit jelent az iroda és a vállalatoknak alaposan el kell gondolkodniuk azon, hogy a jövőben hol végezzék a munkájukat irodai dolgozóik. Megoldásokat keresve egyre inkább a rugalmas irodák felé fordulnak, és a Business Wire szerint azok globális piaca a 2020-as 7,97 milliárd dollárról 2021-re várhatóan 8,14 milliárd dollárra nő, majd 2025-re eléri a 13,03 milliárd dollárt.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. július. 05.

Építőanyagkartell-ügy: kártérítési perek követhetik a drasztikus árrobbanást

Ha bebizonyosodik, hogy az építőanyag-kereskedők kartelleztek a magasabb árak fenntartása érdekében, akkor az érintettek kártérítést követelhetnek – hívta fel a figyelmet az Ingatlan.com hétfői, MTI-nek küldött elemzése.

FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. július. 05.

Messze még az ingatlanbumm vége: rossz lóra tett, aki kivárt

Folyamatosan javulnak a lakáspiaci várakozások a tavalyi második negyedév óta; a válaszadók szerint a használt lakások árai a közeljövőben minden körzetben emelkedni fognak, az új lakásoknál kétszámjegyű, 11 százalékos áremelkedés várható - derül ki a GKI és a Masterplast közös júniusi felméréséből.

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


BalatonHomes Ingatlanközvetítés

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk.