2021. év. II. negyedév.

Stacks Image 594

Tájékoztatás befektetőknek

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Stacks Image 3223
Stacks Image 3225
Stacks Image 3227

KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. május

2021 májusában tovább folytatódott az év elejétől emelkedő trend: a kínálati lakbérek országosan 1,0, Budapesten 1,1%-kal nőttek az előző hónaphoz képest, azonban továbbra is elmaradtak az egy évvel ezelőtti árszinttől. A kerületcsoportok közül a pesti belső kerületek kínálati lakbére a tavaly áprilisi mélypont szintjén volt, a budai egyéb kerületekben 2,0%-kal meghaladta azt.

FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 3073
Stacks Image 3080
Stacks Image 3084
Stacks Image 3082

Térképen mutatjuk meg, hol csökkentek legjobban a lakásárak Magyarországon

Legutóbb azt néztük meg, hogy az ország különböző részein mennyibe kerülnek a lakások, ezúttal viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy az OTP Lakóingatlan Értéktérkép alapján hol, milyen irányú és mértékű volt 2020 során a lakások árváltozása. Vajon tényleg sok helyen megállt az áremelkedés? És a Balatonnál valóban tovább szárnyalnak az árak? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.  

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 3021

Mennyire környezettudatos a magyar ingatlanvásárló?

A fenntarthatósági szempontoknak egyre jelentősebb a szerepe az ingatlanpiacon is – különösen, ha lakásfelújításra vagy építkezésre kerül sor. Habár a trendek és az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges feltételek is előidézik a javuló tendenciát, azért összességében, energetikai-zöld szemszögből nézve még mindig elég rossz állapotban vannak a magyar lakóingatlanok. Június 5-e a Környezetvédelem világnapja.  

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


Stacks Image 2960
Stacks Image 2972
Stacks Image 2970
Stacks Image 2968

Ennyi most a törlesztője egy 25 és 50 millió forintos lakáshitelnek

Az egész Magyarországon emelkedő ingatlanárak mellett ma már nem ritkák az akár 50 millió forintot is elérő lakáshitelek. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy egy ilyen nagy összegű hitelt milyen feltételekkel lehet felvenni.  

FORRÁS: PRIVATBANKAR.HU
Részletek »


Stacks Image 2942

Turbófokozaton maradt az ingatlanok iránti kereslet

A tavalyi mélyponthoz képest kiugró mértékben, 70 százalékkal nőtt a lakóingatlan-értékesítések száma Magyarországon májusra a Duna House tranzakciószám-becslése szerint. A hitelek tizedét már lakásfelújításra kérik.  

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


Stacks Image 2906

Nagyon erős volt a májusi lakáspiac: átlagosan hárompercenként adtak el egy lakást Magyarországon

A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2021 májusában, országosan 14 193 ingatlan adásvétel bonyolódott. Ez az elmúlt évek legerősebb májusi piacát jelöli, amely 2019-hez képest 5 százalékos növekedést jelent.  

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 2871
Stacks Image 2875

Pesten kis lakás, Nógrádban palota: erre elég 50 millió forint a magyar ingatlanpiacon

Egyszerűnek tűnhet a kérdés: mire elég 50 millió forint a mai magyar ingatlanpiacon? A válasz azonban korántsem egyértelmű, legalábbis az ingatlanpiaci szakértők szerint, hiszen akár 50-100 kilométerenként változhat, hogy ennyi pénzért egy kisebb házat vehetünk, vagy alku nélkül felvásárolhatjuk az összes eladó ingatlant az adott településen. Mindenesetre a Pénzcentrum körképéből kiderült, hogy mialatt Budapesten ennyi pénzért átlagosan kevesebb mint 80 négyzetméter jönne ki, Nógrád megyében 50 millióból már valóságos palotát vehetünk.  

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


A lakosságszám változása - kiköltözők (lila), beköltözők (zöld) 

Stacks Image 2755

Ingatlanárak változása (sötétzöld - drágulás, világoskék - csökkenés)

Stacks Image 2762

Felbolydult az ingatlanpiac. Költözünk! - Térképen mutatjuk az irányokat

A települések népességének alakulását mutató adatok alapján egyértelműen látszik, hogy Budapest és a megyeszékhelyek népszerűsége csökken, egyre inkább a városok környezetébe költöznek ki az emberek. A fővárosban ez a trend ötödik éve tart az ingatlan.com friss összeállítása szerint.    

FORRÁS: NÖVEKEDÉS.HU
Részletek »


Stacks Image 2735

Így alakultak az ingatlan-adásvételek Magyarországon - ábrán mutatjuk!

Ingatlan-adásvételek száma Magyarországon (2006-2021. április)    


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 2721
Stacks Image 2723

Nyugatra billent az ország, ott épül majd a legtöbb lakás

Tavaly is folytatódott az ország billenése nyugatra és középre, legalábbis ami a belső vándorlást illeti. A nyertes megyékben pörgött fel a legjobban az ingatlanforgalom és ezekben a körzetekben fognak nagyobb sebességre kapcsolni idén és jövőre a lakásépítések.    

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


Stacks Image 2688
Stacks Image 2697
Stacks Image 2695

Mi történik most az ingatlanpiaci árakkal? Ábrákon mutatjuk

Emelkedtek az átlagos albérletdíjak: áprilisban a KSH-ingatlan.com lakbérindexe országosan és Budapesten is 1,3-1,3 százalékos növekedést mutatott az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor éves összevetésben az országos lakbérindex szerint még mindig kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért.Május közepén a fővárosban 135 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj, ami 5 ezer forintos drágulást jelent áprilishoz képest. Az emelkedés azonban az új építésű kiadó lakásoknak köszönhető. A bérelhető használt lakások átlagos négyzetméterára ugyanis nem változott a tulajdonosi kínálatban, maradt az áprilisi 3 ezer forintos szinten. A kínálat felemásan alakult májusban, az egy évvel korábbihoz képest bővült, áprilishoz képest viszont szűkült, utóbbiban szerepet játszhat, hogy a lakástulajdonosok várják a nyári albérletpiaci főszezont.    

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 2666

Beütött a "W" alakú válsággörbe a bérlakáspiacon

A tavaszi hónapokban elkezdtek feljebb kapaszkodni a kiadó lakások bérleti díjai országszerte - áll az ingatlan.com legfrissebb bérlakáspiaci elemzésében, amely bemutatja a KSH-ingatlan.com lakbérindexének áprilisi eredményeit. Május közepén a fővárosban 135 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj. A tavaly tavaszi drasztikus visszaesést, majd az év közepén bekövetkező hirtelen felpattanást követően ősszel tovább estek a bérleti díjak, amiben idén év elején következett be az újabb fordulat. Azóta kis mértékben ugyan, de folyamatosan kúsznak felfelé a számok, ami a válságból való "W" alakú kilábalást mutatja.    

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 2616
Stacks Image 2624
Stacks Image 2626

Budapesti lakás 10 millió alatt? Nem lehetetlen!

Budapesten részben az otthonteremtési és az otthonfelújítási támogatásoknak köszönhetően a korábbi várakozásoknál sokkal jobban megélénkült az ingatlanok iránti kereslet a magas négyzetméterárak ellenére.     

FORRÁS: BIEN.HU
Részletek »


Stacks Image 2481
Stacks Image 2488

Vidéken nagyon beindultak a lakásépítések

Új korszakba léptek a lakásépítések. Bár a fővárosban csökkent lakásépítési kedv, Budapesten kívül viszont jelentősen nőtt - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja azt is, hogy az új lakások iránt nagymértékben nőtt az érdeklődés, ezzel párhuzamosan pedig a kínálat is jelentősen bővült.    

FORRÁS: REALISTA.HU
Részletek »


Stacks Image 2468
Stacks Image 2470

Kapkodnak a nyaralók után

Tovább drágult a tóparti települések ingatlanpiaca, amely már az előszezonban is extra erős kereslettel, a tavalyinál is magasabb fordulatszámon pörög. Szezon előtti körkép.    

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


Stacks Image 2448
Stacks Image 2455

Túlsúlyban a nagyvárosi többlakásos épületek - GYORSTÁJÉKOZTATÓ Lakásépítések, építési engedélyek, 2021. I. negyedév

2021 I. negyedévében 6153 új lakás épült, 29%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 6946 volt, 1,2%-kal kevesebb, mint 2020. I. negyedévében.    

FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 2418

Visszaesett a lakáspiac? A 2019-es csúcs közelében a számok

A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2021 áprilisában, országosan 13 511 ingatlan adásvétel bonyolódott. Ez ugyan enyhe visszaesés a járvány előtti maximumhoz, 2019 azonos hónapjához képest, de összességében így is az elmúlt tíz év harmadik legerősebb áprilisa.    

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »

Stacks Image 2329
Stacks Image 2338
Stacks Image 2336

KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. március

Az előző hónaphoz hasonlóan márciusban is minimális mértékben emelkedtek a lakbérek: országosan 0,5, a fővárosban 0,8 %-kal egy hónap alatt. A tavalyi év csökkenő tendenciája idén januárban megtorpant, majd februártól az árak csekély ütemben növekedni kezdtek. A fővárosi lakbérek márciusi változásához alapvetően a pesti belső és átmeneti kerületekben kiadó lakások drágulása járult hozzá.    

FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 2296
Stacks Image 2313
Stacks Image 2311
Stacks Image 2309
Stacks Image 2307
Stacks Image 2305
Stacks Image 2298

Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2020. IV. negyedév

A járvány első két hulláma elsősorban a használtlakás-piacon éreztette hatását. A 2014 óta egyre élénkülő lakáspiaci forgalom 2019-ben megtorpant, 2020-ban pedig 13%-kal elmaradt az előző évitől, ami elsősorban a használt lakások forgalmának II. negyedéves visszaesésével magyarázható. A lakásárak 2019-ig tartó lendületes emelkedése is lelassult, az új és a használt lakások árindexe szétvált, mivel előbbiek áremelkedése az előző évekhez hasonlóan folytatódott.    

FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 2382

Ezért cseréld le a CSOK-hitelt, ha vissza kell fizetned a támogatást

A csok elsősorban az akár 10 milliós közvetlen támogatásáról ismert, de a csok-hitel segítségével még 15 millió forintos összeggel egészíthetjük ki az ingatlanvásárlásra vagy építkezésre szánt összeget. Ha azonban nem vagyunk már jogosultak a támogatásra, nem csak a támogatást kell visszafizetnünk, hanem az addigi hitelkedvezmény is elveszik, és a csok-hitel piaci kamatozásúvá alakul. De nem mindegy, milyen az a kamatozás, hiszen sok esetben alacsonyabb kamatokat is lehet találni a lakáshitelek között.    

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 2265
Stacks Image 2272

VAN MÉG PANEL FÉLMILLIÓS NÉGYZETMÉTERÁRON? ÁRKÖRKÉP A FŐVÁROSBÓL

Elemeztük a budapesti ingatlanpiacot – hogyan változtak az átlagos négyzetméter árak? Hol a legolcsóbb a panel, hol találjuk a legdrágább családi házakat és melyik kerületben kell a legmélyebben a zsebünkbe nyúlni, ha tégla építésű lakáshoz szeretnénk jutni?    

FORRÁS: HASZON.HU
Részletek »


Stacks Image 2218

A jegybank lakásár-indexe. Hiába tart egy irányba, nagyon széttöredezett a hazai piac. Forrás: MNB

Stacks Image 2241

Az egyes nagyvárosok átlagos kínálati áraira hasonló folyamatok hatnak, de köszönőviszonyban sincsenek egymással. Forrás: Ingatlan.com  

Stacks Image 2239

Romlott a helyzet, de a 2009-es válsághoz képest nincs itt semmi látnivaló. Forrás: KSH

Stacks Image 2237

A Duna House tranzakciószám-becslése és a KSH éves adatai. Míg 2009-ben eltűnt a vásárlók jó része, addig tavaly csak szüneteltek a vásárlások. Forrás: Duna House

Stacks Image 2235

A háztartási hitelállomány alakulása a hitelcél szerint. Lassult a kihelyezés üteme a járvány alatt, de még mindig nő. A babaváró hitelek egy része is a lakáspiacon köt ki. Forrás: MNB

Stacks Image 2233

Kezd magához térni az infláció, az ingatlan az egyik legjobb védelem ellene. Forrás: MNB

Stacks Image 2231

A Duna House pest megyei adatai. Látszik, hogy csökkent a kereslet a közepes méretű lakásokra és nőtt meg a nagyobb ingatlanokra. Ez pedig felverte az árakat a kategóriában. Forrás: Duna House

Stacks Image 2229

Kínálati árak változása a fővárosban. A belső kerületekből a külsők felé tartanak a lakók. Ez eddig is így volt, a járvány csak gyorsított rajta. Forrás: Ingatlan.com

Stacks Image 2227

Minél zöldebb egy ország, annál olcsóbbak az ingatlanok a nettó átlagbérekhez képest. Forrás: Numbeo.com

Stacks Image 2225

A környező országokban és Németországban százalékosan kisebb volt a drágulása 2015-höz képest. Forrás: Eurostat.

Miért drágulnak még mindig a lakások, ha elvileg egy éve válság van?

És honnan ez a vásárlóerő? Hova tudnak még drágulni a négyzetméterárak? Főleg úgy, hogy már most is teljesen elszakadtak a hazai bérszínvonaltól. Szakértőkkel és ábrákkal igyekszünk elmagyarázni, hogy milyen folyamatok hajtják egyre feljebb az árakat és miért van az, hogy az év elején tízéves rekordra pörgött az adásvételek száma.

Röviden:

~ nincs olyan, hogy magyar ingatlanpiac, csak apró részpiacok vannak,
hiába nőtt a munkanélküliség és csökkent a bérdinamika, ma Magyarországon nincs válság,

~ az állami lakásprogramok továbbra is felhajtó erőt jelentenek,
a pénzügyi környezet a hitelből fedezett ingatlanvásárlások felé tereli a lakosságot,

~ nőnek az inflációs várakozások, ebben a helyzetben az ingatlan az egyik legjobb befektetés,

~ a járvány felgyorsította a hazai mobilitási folyamatokat,

~ az összes eladó felülárazza az ingatlanát, a pontos vételárakat pedig nehéz monitorozni.        

FORRÁS: FORBES.HU
Részletek »


Stacks Image 2164

Májusban jöhet újabb áremelkedés a hazai ingatlanpiacon

Egyre erősödik az üzleti bizalom az ingatlanpiacon, a hazai befektetők dominanciája jellemzi a szektort, és az ipari ingatlanok iránt töretlen a bérlői kereslet – ezek jellemezték 2021 első negyedévét a CBRE legfrissebb kutatásának eredményei alapján.    

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


Stacks Image 2060

Mennyiért vehetünk lakást vagy nyaralót a Balatonnál?

Jelenleg több mint harmadával annyi újépítésű ingatlant kínálnak eladásra a Balaton környékén, mint 2015 elején. A következő egy évben 500-1000 szabad újépítésű lakás, ház, illetve nyaraló lehet elérhető. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint nagyon forró lesz a piac: a Balaton menti újépítésű lakások iránt a koronavírus után is hatalmas lesz a kereslet. Ez további áremelkedést válthat ki hosszabb távon. Az alábbiakban megvizsgáltuk, mennyiért vásárolhatunk új vagy újszerű ingatlant a Balatonnál. 

FORRÁS: NOVEKEDES.HU
Részletek »


Stacks Image 2027
Stacks Image 2034

Ingatlanpiaci jóslatok és a valóság próbája

A jövőt megjósolni gyakran nem egyszerű, főleg akkor, ha sok bizonytalan tényező övezi. Jelenleg a koronavírussal kapcsolatban van megannyi kérdőjel, melynek természetesen hatása van az ingatlanok áraira és keresletére is. Vajon a piac szakértőinek sikerült ebben a helyzetben jó prognózisokkal előállniuk? Lássuk mi is volt a jóslat és mennyire jött be ezidáig.


FORRÁS: AZUZLET.HU
Részletek »


Stacks Image 2000

Visszatérnek-e a befektetők Budapestre?

Az ingatlanpiac megtorpanásának és a koronavírus járvány kitörésének legnagyobb vesztese a főváros volt. Az év elején tapasztalható országos szintű fellendülés azonban Budapesten is éreztette hatását. Egy évvel a tavaly áprilisi forgalmi mélypont után az OTP Ingatlanpont szakértői áttekintik, hogy milyen változások tapasztalhatóak a fővárosban, hogyan alakult át a járvány hatására a keresleti és kínálati oldal és a vásárlók preferenciái.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


Stacks Image 1917

Valóban 10 százalék feletti lakásár-emelkedés jöhet? - Lehet az 20, de akár 0 százalék is

A napokban körbejárta az ingatlanpiaccal foglalkozó sajtót a Duna House azon elemzése, miszerint a következő évben ismét kétszámjegyű, vagyis 10 százalék feletti lehet a lakásárak emelkedési üteme. Ezzel szemben az Ingatlan.com mai közleménye úgy fogalmaz, hogy a 10 százalékos drágulás már a múlté. Kinek lehet igaza? Mi történik körülöttünk most a lakáspiacon? Nézzük a részleteket! 


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 1913
Stacks Image 1906

Lakáshorror a csok-láz idején: ez vár arra, aki egyik támogatásra sem jogosult

Tovább robog a magyar ingatlanpiac, amelynek szekerét a családtámogatások is bőszen tolják. De milyen lehetőségei vannak azoknak, akik semelyik kedvezményt, vagy támogatást nem tudják igénybe venni, mégis új lakásba szeretnének költözni? Az ingatlanpiaci szakértők szerint kivárni nem érdemes, viszont vannak olyan kerületek, régiók, ahol viszonylag kevéssé voltak hatással az árakra a családtámogatásoknak. 

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


Stacks Image 1879

Kiderült: ezekben a megyékben a legkapósabbak most az eladó használt lakások

A januártól elindult államilag támogatott lakásfelújítási program rendesen felpörgette a korszerűsítésre váró lakások iránti keresletet - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, több mint 104 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből. Mutatjuk, mi most a helyzet!  


FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


Stacks Image 1811

Így alakul az ingatlan-adásvételek száma Magyarországon

Lakáspiaci tranzakciók száma.  


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »2021. június. 09.

Elmondták a szakemberek, mi lesz a lakáshitelekkel a pandémia után

Nem okozott jelentős visszaesést a pandémia sem az ingatlanárakban, sem a jelzáloghitelezés területén, a digitalizációs igény viszont növekedett – mondták el magyar bankok ingatlanhitelezési vezetői a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján. Szó volt arról is, hogy a moratóriumos hitelek körülbelül 5-10%-a válhat nem teljesítővé a pandémia alatt, illetve hogy hosszabb távon is megmarad majd a személyes ügyintézés a digitális csatornák fejlődése ellenére.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. június. 08.

Itt a jó idő, nyit az ország, de ne most vegyél nyaralót

Kitart a végtelen drágulás: a Balaton mindkét partján 700 ezer forint fölött van egy átlagos négyzetméter, minden felkapott üdülőövezet árai emelkedtek. 

FORRÁS: FORBES.HU
Részletek »


2021. június. 08.

Átléptük a lélektani határt: durván elszálltak a nyaralók árai Magyarországon

Miközben a használt lakóingatlanok országos piacán az idei élénkülés elsősorban az adásvételek számában látszik, egyelőre nem eredményezett jelentősebb drágulást. A nyaralók piacán egészen más a helyzet, jelentős áremelkedés látható a kínálati piacon - derül ki az ingatlan.com közel 40 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogyan alakult a legfelkapottabb nyaralóövezetekben - a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Dunakanyar környékén - a lakóingatlanok iránti kereslet és ez miként befolyásolta az árakat. 

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. június. 08.

Így választanak luxusingatlanokat a magyarok

Az elhelyezkedés a legfontosabb szempont a luxuslakások piacán, a tehetős vásárlók már célzottan, csak a számukra legideálisabb területeken keresnek drágább ingatlanokat. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a kiválasztásnál az is szerepet játszik, hogy milyen szinten alakítható át adott esetben a ház, növelhető-e igény szerint a fürdőszobák száma, van-e benne szauna vagy jakuzzi. A szakértő azt is elmondta, mivel az alsóbb kategóriájú ingatlanok árai is emelkednek, ez a felső kategória árait is tolja felfelé.  

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. június. 08.

Éledezik az albérletpiac, de a pezsgőbontásnak még nincs itt az ideje

Májusban folytatódott a budapesti albérletpiac élénkülése: tovább emelkedtek a kiadó ingatlanok árai, és növekedett a bérlőktől kért kaució összege is. A Rentingo.com közösségi albérletkereső oldal ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a járványból történő kilábalást követő növekedést egyes körzetekben lassíthatja, hogy idén több mint hatezer új építésű lakást adnak át a fővárosban. Ezek az ingatlanok pedig akár kínálati sokkot is okozhatnak az adott környéken a koronavírus-járvány miatt amúgy még jelenleg is túlkínálati piacon.  

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. június. 07.

Javulhat a helyzet az ingatlanpiacon Szerbiában

Belgrádban az ingatlanárak a járványhelyzet ellenére is folyamatosan emelkednek. A szerb főváros az ingatlanárak tekintetében az ötödik legdrágább város Európában, világszerte pedig a 44.  

FORRÁS: UZLETEM.HU
Részletek »


2021. június. 06.

Magyarországon sok lakás szorul korszerűsítésre

Magyarországon még mindig sok lakás szorul korszerűsítésre, ugyanis tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte el a legjobb energetikai besorolásúnak járó minősítést - közölte a Duna House a környezetvédelmi világnap alkalmából az MTI-vel.  

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. június. 05.

Erre készülnek a kertes házban élők, friss felmérés

A kerttel, udvarral vagy terasszal rendelkező ingatlantulajdonosok közel 60 százalékánál tervez komolyabb felújítást a következő egy évben, amihez az állami otthonfelújítási támogatást is igénybe vennék, bár sokak számára nem világos, hogy az állami segítség a házkörüli munkákhoz is felhasználható – derül ki egy friss felmérésből. Legtöbben a kerítést szeretnék rendbe tenni.  

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. június. 05.

Így lehet olcsóbb egy lakásvásárlás

Az ingatlan adásvétel legnagyobb és egyben legfontosabb költsége az ingatlan vételára, azonban számos olyan egyéb, direkt és indirekt költség is felmerül, amivel gyakran nem számolnak a vevők és így az sem merül fel, hogy ezeket a kiadásokat kis körültekintéssel, ha elkerülni nem is, de csökkenteni mindenképpen lehetne.  

FORRÁS: PRIVATBANKAR.HU
Részletek »


2021. június. 05.

Erre nem gondol sok magyar, aki használt lakást vesz

A fenntarthatósági szempontoknak egyre jelentősebb a szerepe az ingatlanpiacon is – különösen, ha lakásfelújításra vagy építkezésre kerül sor. Habár a trendek és az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges feltételek is előidézik a javuló tendenciát, azért összességében, energetikai-zöld szemszögből nézve még mindig elég rossz állapotban vannak a magyar lakóingatlanok. Június 5.-e, a Környezetvédelmi világnap alkalmából a Duna House megvizsgálta, milyen hatással van ez a tényező a hazai ingatlanpiaci tranzakciók alakulására.  

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. június. 04.

Még mindig a fővárosi agglomeráció ingatlanjai a legkelendőbbek

Továbbra is a fővárosi agglomeráció, ezen belül a Szigetszentmiklósi járás a legkedveltebb ingatlanpiaci célpont - közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.  

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. június. 03.

Ide menekülnek a fővárosból a tehetős magyarok: lakást simán házra lehet cserélni

Továbbra is a fővárosi agglomeráció a legkedveltebb ingatlanpiaci célpont, derült ki egy friss elemzői tanulmányából, amelyben többek között a világjárvány előtti időszak vándorlási mutatóit összegezték.  

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. június. 03.

Élénkül a belvárosi albérleti piac

A korlátozások feloldása sok változást hozhat magával. Tűkön ülve várták a helyzet alakulását azok az ingatlantulajdonosok is, akik az elmúlt években befektetési céllal vásároltak fel ingatlanokat, s alakították ki azokat rövidtávú kiadásra. A koronavírus megjelenésével Budapestről egy szempillantás alatt eltűntek a turisták és a helyzet az elmúlt több mint egy évben nem változott. Most viszont minden bizonnyal komoly fordulat fog ezen a téren is történni.  

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. június. 03.

Így spórolhatunk az ingatlanvásárláson

Az ingatlan adásvétel legnagyobb és egyben legfontosabb költsége az ingatlan vételára, azonban számos olyan egyéb, direkt és indirekt költség is felmerül, amivel gyakran nem számolnak a vevők és így az sem merül fel, hogy ezeket a kiadásokat kis körültekintéssel, ha elkerülni nem is, de csökkenteni mindenképpen lehetne. Az OTP Ingatlanpont szakértője számba vette az ingatlanvásárlás kapcsán a vevő oldalán felmerülő kiadásokat és tippeket ad ahhoz, hogy hogyan lehet ezeket, akár jelentős mértékben is csökkenteni.  

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. június. 02.

Kelendők a penthouse-lakások, pedig itthon nem is léteznek

Érdekes, hogy miközben önálló kategóriát képeznek a penthouse-lakások, és gyakran lehet találkozni ezzel a kifejezéssel a lakáshirdetésekben, igazából nem is léteznek ilyenek a hazai ingatlan­piacon. Mit is neveznek ma valójában pent­house-nak nálunk, és mennyibe kerülnek ezek a lakások? – ezt a kérdést járta körül a Balla Ingatlan szakértői csapata.  

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. június. 02.

Köszöni, jól van a magyar ingatlanpiac: nyoma sincs a recessziónak

2020-ban országosan 19%-os forgalmi visszaesést mértünk a lakóingatlanok piacán. Bár árakban is csökkenést várhattunk a pandémia hatására, a teljes tavalyi évet tekintve, éves alapon még drágulást mutatnak a statisztikák. Az idén bevezetett Otthonteremtési Program támogatási elemei látványos pezsgést hoztak, s jelentősen tompítva a járvány negatív gazdasági hatásait – több egyéb tényezővel együtt – hozzájárulnak ahhoz, hogy a még egy éve is várt recessziót vélhetően elkerüljük. A vírushelyzet általános és a különféle megváltozott otthonválasztási preferenciáink együttes hatására az eddigi városfejlődési dinamika viszont éppen változni látszik – olvasható az OTP Jelzálogbank legfrissebb, a NAV 2020-as tranzakciós adatait feldolgozó Lakóingatlan Értéktérkép elemzésében.  

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. június. 02.

Elmarad a lakáspiaci recesszió

A lakásárak tavaly 9,1 százalékkal nőttek országos szinten a NAV ingatlanforgalmi adatai alapján. Minden településtípuson drágulás volt, de ennek üteme és mértéke eltért, a legszembetűnőbben Budapesten, ahol csak 3 százalékos volt az áremelkedés. Országos átlagban csaknem ötödével, 19 százalékkal csökkent az ingatlanforgalom. A kisebb városokban volt a legnagyobb mértékű, 23 százalékos a visszaesés. A megyei jogú városokban 20 százalékosst mértek, Budapesten 16 százalékost, míg a községekben 15 százalékost.  

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. június. 02.

Nagyon megdrágult az ingatlanbérlés Ausztriában

Kezdjük a jó hírrel: Burgenlandban a legolcsóbb a lakásbérlés Ausztriában. A rossz hír viszont az, hogy az elmúlt években jelentősen drágult az ingatlan bérlése az országban az osztrák statisztikai hivatal friss adatai szerint.  

FORRÁS: HATARATKELO.BLOG.HU
Részletek »


2021. június. 02.

5 fontos kérdés, ha egy vállalkozás hitelből vásárolna ingatlant

Sok a hasonlóság a 2008-as pénzügyi és a tavalyi koronavírus-válság között, a pandémia mégis nagyban különbözik annyiban, hogy az senkit sem hagyott érintetlenül – mondta Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking vezére a Portfolio-nak adott interjúban. A szakember szerint nincs lényegi változás abban, hogy 25 éve és most is tulajdonképpen egy ingatlan árát várják el minimumként a potenciális megtakarítóktól, de ezt a döntést nem könnyű meghozni. Az interjúban kitért arra is, milyen jövőt lát a hazai privátbanki piac előtt, és miért gondolja úgy, hogy a válságok a legemlékezetesebbek a szektor elmúlt 25 évét nézve.  

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. június. 01.

Egy ingatlan áráért lehet valaki privátbanki ügyfél ma Magyarországon

Sok a hasonlóság a 2008-as pénzügyi és a tavalyi koronavírus-válság között, a pandémia mégis nagyban különbözik annyiban, hogy az senkit sem hagyott érintetlenül – mondta Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking vezére a Portfolio-nak adott interjúban. A szakember szerint nincs lényegi változás abban, hogy 25 éve és most is tulajdonképpen egy ingatlan árát várják el minimumként a potenciális megtakarítóktól, de ezt a döntést nem könnyű meghozni. Az interjúban kitért arra is, milyen jövőt lát a hazai privátbanki piac előtt, és miért gondolja úgy, hogy a válságok a legemlékezetesebbek a szektor elmúlt 25 évét nézve.  

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. június. 01.

Robban az ingatlanbomba: drasztikus drágulás jöhet

Az idén akár 30 százalékot is meghaladóan drágulhat az építőanyag, újratervezésre kényszerítve a kivitelezőket és a megrendelőket. A régi szerződések teljesíthetetlenné válnak, pontos árajánlatot adni szinte lehetetlen.  

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. május. 31.

Megint pörög a magyar ingatlanpiac: boldog, boldogtalan lakást, házat vásárol

A frissen publikált becslések szerint májusban országszerte 11 800 darab adásvétel történt a használt lakóingatlanok piacán. Ez 32 százalékos növekedést jelent a tavaly májusi, korlátozások miatti alacsony értékhez képest. Idén májusban a használt lakóingatlanokra 6,8 százalékkal több érdeklődés érkezett, mint egy évvel korábban. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők által feladott, eladó használt lakásokra és házakra vonatkozó hirdetések száma pedig több mint 10 százalékos növekedést mutat éves összevetésben.  

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. május. 30.

Elkerülhetetlen az ingatlanpiaci áremelkedés

A friss adatok szerint megállt a bérleti díjak csökkenése, a teljes ingatlanpiacon stabilitást hozhat a nyitás. A pandémiás helyzet enyhülése kapcsán a fővárosban újra megjelentek a rövid és hosszabb távú kiadásra utazó befektetők is. Az új építés költségei közben nőnek, így nemcsak az új lakások drágulnak, de már érdemi árcsökkenés a használtpiacon sem várható.  

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. május. 30.

Mennyit segítenek az otthonteremtési kedvezmények a lakásvásárlóknak?

Részletes elemzésben vizsgálta meg az MNB, hogy a különböző lakásvásárlást támogató kedvezmények milyen hatással vannak a vidéki és a fővárosi ingatlanokra, a használt és az új ingatlanokra, valamint, hogy mit jelent mindez a különböző gyerekszámú családok esetén. Emellett bemutatták a Housing Affordability Indexet (HAI) is, ami a háztartások lakáshoz jutási lehetőségeit vizsgálja.  

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. május. 29.

Dráguló lakások és házak – nemcsak Budapesten van nehéz dolga a vevőknek

Minden használt ingatlantípusnál nőtt a négyzetméterár az egy évvel ezelőttihez képest, ám a megyei jogú városokban az emelkedés üteme erősebb volt a fővárosinál: az Otthon Centrum tanulmánya szerint egy családi ház, illetve egy iker- vagy sorházban lévő ingatlan 18,7 százalékkal kerül többe, mint a pandémia előtt.  

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. május. 29.

Lassan a vidéki ingatlanárak utolérik a fővárosit: ők pörgetik az újlakáspiacot

A koronavírus-járvány hatására sok ingatlanvásárló várt akár egy évig is arra, hogy még alacsonyabbak legyenek az árak, de ez nem következett be. A 2008/2009-es gazdasági világválsággal ellentétben a mostani krízisben a bankok finanszírozási kedve megmaradt, a pénzintézetek túl szárnyalták tavaly a 2019-es eredményüket, és mivel a hitelkihelyezés is jó szintet ért el, az adás-vételek száma sem esett drasztikusan. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint bár évekig érezhető lesz a hatása a válságnak, az nem lesz olyan mély, mint bő egy évtizeddel ezelőtt.  

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. május. 28.

Lassan a vidéki ingatlanárak utolérik a fővárosit: ők pörgetik az újlakáspiacot

A járványt megelőzően, 2019 végén még a kedvezményes áfa kérdése mozgatta a lakóingatlan-építés piacát. Azóta nagyot fordult a világ, de mindenhonnan azt hallani: az építőipar végigdübörögte a válságot is. Gombamód szaporodnak a lakóingatlanfejlesztések vidéken és a fővárosban egyaránt.  

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. május. 27.

Ingatlanpiac: hatalmas a különbség a 2008-as és a mostani válság között

A koronavírus-járvány hatására sok ingatlanvásárló várt akár egy évig is arra, hogy még alacsonyabbak legyenek az árak, de ez nem következett be. A 2008/2009-es gazdasági világválsággal ellentétben a mostani krízisben a bankok finanszírozási kedve megmaradt, a pénzintézetek túl szárnyalták tavaly a 2019-es eredményüket, és mivel a hitelkihelyezés is jó szintet ért el, az adás-vételek száma sem esett drasztikusan. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint bár évekig érezhető lesz a hatása a válságnak, az nem lesz olyan mély, mint bő egy évtizeddel ezelőtt.  

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. május. 27.

Meglepően rossz adat érkezett az Egyesült Államokból

Jelentősen csökkent a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban, mivel a szűkös kínálat továbbra se kedvez a vásárlóknak. Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 4,4 százalékkal, 106,2 pontra süllyedt a márciusi 111,1 pontról.  Elemzők havi összevetésben 0,8 százalékos növekedést vártak a márciusi 1,7 százalékos emelkedés után.   

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. május. 27.

Megint pörög a magyar ingatlanpiac: csak így érdemes most lakást, házat venni

Az ingatlanpiac ismét megélénkült, a szakértők tapasztalatai alapján a vásárlók alaposan felmérik a kínálatot, azonban a legjobb lehetőségek pillanatok alatt elkelhetnek. Ezért érdemes előre felkészülni, tisztázni, hogy milyen célból szeretnénk ingatlant vásárolni, melyek a legfontosabb szempontok számunkra. Ugyanígy fontos tisztában lenni azzal, hogy a szerződéskötéssel nem zárul le az adásvétel folyamata - hívják fel a figyelmet szakértők.   

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. május. 27.

Mennyit ér 25 millió forint az ingatlanpiacon?

Nagyot nem lehet álmodni huszonöt millió forintból, de a jelenlegi ingatlanpiacon jól körvonalazható kereslet mutatkozik az ekkora összegért kínált lakások iránt. Az Otthon Centrum tanulmánya szerint országos merítésben ekkora összegből jelenleg 33 négyzetméteres új építésű, vagy 44 négyzetméteres használt tégla, vagy 62 négyzetméteres panel társasházi lakás, sőt 99 négyzetméteres családi ház vásárolható.   

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. május. 27.

Elszálltak az árak az ingatlanpiacon: mutatjuk, mire számíthat, aki most akar építkezni

Már januárban arról lehetett hallani, hogy egyre csak fogynak az építési telkek a magyar piacon. Ez pedig felhajtotta az árakat, főképpen a fővárosban. De milyen lehetőségei vannak azoknak, akik egyszerűen nem találnak megfelelő telket álmaik otthonához? A Pénzcentrum ingatlanpiaci szakértőket kérdezett a jelenlegi viszonyokról, és az is szóba került, hogy hányan döntenek úgy, inkább valami lebontandó ház helyére húzzák fel új otthonukat.   

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. május. 24.

Újra sláger lett a terasz, erkély: az előnyök mellett azért akadnak hátrányok is

Megugrott az értékesített új lakások száma Budapesten: 2021 első negyedévében 64 százalékkal több lakást adtak el, mint egy negyedévvel korábban. A növekedés Angyalföldön kiemelkedő volt, az értékesített új otthonok 39 százaléka a XIII. kerületben talált gazdára. Az elmúlt években megnőtt az igény a terasszal rendelkező lakások iránt. Budapesten átlagosan egy új lakáshoz 14,3 négyzetméteres erkély tartozik, de nem csak az erkélyes új lakások aránya növekszik, hanem a terasz és erkély területének nagysága is – derül ki a LIVING és az ELTINGA közös, XIII. kerületi újlakás-piaci jelentéséből.    

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. május. 21.

A fiatal Magyarország fele sürgősen költözne

A saját ingatlannal rendelkezők lakosságon belüli arányát tekintve az 5. helyen állunk Európában. A lakásbérlés nálunk kevésbé elterjedt, noha a szakértő szerint itthon már körülbelül 280.000 lakás vagy ház bérelhető piaci alapon. A Flatco Real Estate országos kutatása szerint 2 millió ember szeretne országhatáron belül új helyre költözni a következő 1 évben. 30 százalékuk választana bérelt lakást, bár még mindig többen vállalnának lakáshitelt, hogy a pénzük ne lakbérre menjen.    

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. május. 21.

Erős maradhat a kereslet az ingatlanpiacon

Az év hátralévő részében is erős maradhat a kereslet az ingatlanpiacon a Duna House májusban végzett, reprezentatív kutatása szerint.    

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. május. 20.

Ilyen volt a harmadik hullám a belvárosi ingatlanpiacon

Valljuk be őszintén, a járvány második hullámát megélve azért legtöbben arra számítottak, hogy most már hamarosan rendeződik a helyzet, és minden szektorban, így az ingatlanpiacon is, ha alacsonyabb működési fokon is, de stabilabb lesz. Viszont a harmadik hullám megérkezése azonnal felborított minden elképzelést, mert úgy lakossági, mint gazdasági oldalon sokkal durvábban csapott le, mint ahogyan azt korábban elképzeltük.    

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. május. 20.

Jelentősen drágultak a használt ingatlanok

A megyei jogú városokban a használt ingatlantípusok közül a családi, az iker- és sorházak négyzetméterára nőtt a legnagyobb mértékben, átlagosan 18,7 százalékkal az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A tégla lakásoknál 11,4 százalékkal, a panellakásoknál 9,3 százalékkal nőttek az átlagos négyzetméterárak a vizsgált időszakban. - közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.     

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. május. 20.

Durván elszálltak az árak: ezekben a pesti kerületekben lassan megfizethetetlen egy lakás

A tavalyi mélyrepülés után ismét szárnyal az újépítésű lakások piaca, ami több tényező együttes hatásának köszönhető. Az áfacsökkentés és otthonteremtési támogatások hatására megélénkült a kereslet, a kivitelezési költségek folyamatos emelkedés miatt ugyanakkor egyre nehezebb „olcsó” újlakást találni.     

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. május. 19.

Megrohannák ezt a kerületet: ha tehetné, a legtöbb budapesti ide költözne

Reprezentatív felmérést végzett a fővárosiak körében a Pozsonyi úton épülő lakópark építtetője, hogy megtudja, mik a fővárosi lakásvásárlók preferenciái és elképzelései az álomotthonnal kapcsolatban. A Duna Pearl megbízásából az Opinio piackutató applikációval végzett kutatás azt mutatja, az ingatlanvásárlás szempontjából továbbra is rendkívül vonzó célpont az Újlipótváros, míg sokan preferálják a természet- és a vízpart közelségét is.     

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. május. 19.

Eltűnhet a bérleti jog a kínálatból

Várhatóan hamarosan búcsút inthet a bérleti jogok csereberéjének a magyarországi lakáspiac, mivel a bérlői kör nagy része vagy akár egésze ingatlantulajdonossá válhat egy törvénymódosítás révén. A részpiac kicsi, de masszívan jelen van, jellemzően féláras otthonteremtési lehetőséget kínált a bérlői státuszba lépő vevőknek.     

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. május. 14.

Így lehet a legtöbbet spórolni ingatlanvásárláskor

A koronavírus-járvány lecsengésével az ingatlanpiac is elkezdett visszarendeződni, a növekvő kereslet mellett, lassú áremelkedés is tapasztalható már. Kellő odafigyeléssel ebben a helyzetben is jelentős összegeket lehet spórolni egy adásvételen. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, ha hitelből vásárol az ember, nagyon szép összegeket lehet megtakarítani a pénzintézetek megversenyeztetésével, de szerinte a legnagyobb esély a jó üzletre, ha az embernek van egy felkészült ingatlanosa, aki talál neki egy jó vételt és segíti az adásvételi folyamat során.     

FORRÁS: UZLETEM.HU
Részletek »


2021. május. 13.

Visszatértek a befektetők az ingatlanpiacra

A kimagasló első negyedéves felfutás után normalizálódott az ingatlanpiac aktivitása áprilisban, a Duna House adatai szerint 13 511 darab adásvétel zajlott áprilisban, ami továbbra is aktív piacot jelent - közölte a vállalat az MTI-vel csütörtökön.     

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. május. 12.

Potom pénzért vehetik meg a bérlők az önkormányzati lakásokat, itt a törvényjavaslat

A benyújtott törvényjavaslat szerint a bérlőknek az ingatlan forgalmi értékének 30 százalékát kell kifizetniük. Ha a vételárat egy összegben leteszik, még jobban járhatnak, és kérhetnek részletfizetést is.     

FORRÁS: HASZON.HU
Részletek »


2021. május. 10.

Szigligetet továbbra is fenyegetik a betonszörnyek, de a falu ellenáll

Felbukkant egy szigligeti ingatlanhirdetés olyan birtokot kínálva, amire jó eséllyel ugranak a balatoni NER-cápák. A 330 millióért kínált terület ugyanis alkalmasnak tűnik szálloda- vagy lakópark fejlesztésre, de a település ellenáll(na).     

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. május. 10.

Rekord: 107 millió forint egy átlagos ingatlan Nagy-Britanniában

Rekordszintre nőtt a lakóingatlanok ára az Egyesült Királyságban áprilisban, mivel az illetékmentesség továbbra is pörgeti az ingatlanpiacot - ez derült ki a Lloyds Bank leányvállalata, a Halifax és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató hétfőn közzétett adataiból.     

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. május. 10.

Drágulnak a lakások: hol találkozhatunk Budapesten igazi horrorárakkal?

A használt ingatlanok járvány előtt tapasztalt áremelkedési üteme lassult a fővárosban, azonban abban továbbra sincs változás, hogy a legdrágábban még mindig az V. kerületben juthatunk lakáshoz - mutatta ki az Otthon Centrum budapesti ingatlanokat összegző felmérése.     

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. május. 10.

Használt lakást vásárolnál? Rengeteg pénzt bukhatsz, ha nem figyelsz a rejtett hibákra

Dübörög a családi otthonteremtési program, egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy kedvezőbb feltételekkel jussanak ingatlanhoz vagy, hogy olcsóbban hozzák ki a lakásfelújítást. A program népszerűsége nem csak a lakáspiaci helyzetre gyakorol hatást, de a hitelfelvételeket is felpörgette. Éppen ezért, most annak jártunk utána, hogy alakultak a lakáshitelek az elmúlt időszakban, illetve milyen eredményeket mutat a csok. De megnéztük azt is, hogy mire érdemes figyelni a lakásvásárlóknak a vásárlás utáni időszakban, hiszen erről kevés szó esik.     

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. május. 10.

Szárnyalnak a vidéki és az újépítésű lakások

Az újépítésű ingatlanok és vidék térnyerése, csökkenő forgalom, valamint az ingatlanárak növekedésének tovább mérséklődése jellemezték az elmúlt év magyarországi ingatlanpiacát. A KSH legfrissebb, 2020. IV. negyedévét is vizsgáló lakásárindexe alapján a koronavírus járvány hatása kimutatható, de alapjaiban nem forgatta fel sem a hazai, sem az európai ingatlanpiacot. Az OTP Ingatlanpont szakértői az elmúlt év ingatlanpiaci folyamatait és a jövő kilátásait vizsgálják.     

FORRÁS: REALISTA.HU
Részletek »


2021. május. 09.

Mit hoztak az első hónapok 2021-ben a belvárosi ingatlanok piacán?

Egy évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta volna, hogy 2021 áprilisban még mindig a koronavírus szóval kezdődik minden értékelő elemzés, nehezen hittük volna.     

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. május. 07.

Szárnyalnak a vidéki és az újépítésű ingatlanok

Az újépítésű ingatlanok és vidék térnyerése, csökkenő forgalom, valamint az ingatlanárak növekedésének tovább mérséklődése jellemezték az elmúlt év magyarországi ingatlanpiacát. A KSH legfrissebb, 2020. IV. negyedévét is vizsgáló lakásárindexe alapján a koronavírus járvány hatása kimutatható, de alapjaiban nem forgatta fel sem a hazai, sem az európai ingatlanpiacot. Az OTP Ingatlanpont szakértői az elmúlt év ingatlanpiaci folyamatait és a jövő kilátásait vizsgálják.     

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. május. 07.

Kiderült, pontosan mi történt az ingatlanpiacon

Megszenvedte tavaly a koronavírus-járványt az ingatlanpiac, még ha alapjaiban nem is rengette meg. A lakáspiac forgalma az előzetes adatok alapján a 2015-ös szintre esett vissza, az árak emelkedése pedig erőteljesen lassult – derül ki a KSH előzetes adataiból. Az idén a kormány beavatkozása mentheti meg a piacot az áreséstől.     

FORRÁS: AZENPENZEM.HU
Részletek »


2021. május. 07.

Soha nem látott drágulásban az észak-amerikai ingatlanok

Az Egyesült Államokban akár 36 ezer dollárral is többe kerülhetnek az új lakások, miután a pandémia miatt takaréklángra állított fűrészüzemek nem tudják biztosítani az élénkülő lakásépítési piacon az építőanyagok iránt megnövekedett keresletet. A pandémia kitörése az építőipar beszállító cégeit is megtépázta: a fűrészüzemek leállították a faanyagtermelést, és rengeteg szakembert bocsátottak el.    

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. május. 07.

Történelmi rekord a lakáshitel-piacon

Vegyes a kép a lakáshitelpiacon. A koronavírus-okozta bizonytalanság ellenére márciusban évtizedes csúcsot döntöttek a hitelfelvevők, de azért a negyedéves és a hosszú távú adatokból az is látszik, hogy van tér az emelkedésre, elsősorban a lakáshitelfelvevők számában - derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu -    

FORRÁS: REALISTA.HU
Részletek »


2021. május. 05.

Tíz százalékkal nőtt a hazai lakáshitel-állomány

Tavaly év végén a magyarországi lakáshitel-állomány 4004 milliárd forint volt, 10 százalékkal, mintegy 373 milliárd forinttal több az előző évinél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Lakossági lakáshitelezés, 2020 című kiadványából.    

FORRÁS: REALISTA.HU
Részletek »


2021. május. 04.

Megugrott az ingatlanpiaci befektetések értéke

A magyarországi ingatlanpiaci befektetések értéke 179 millió euró volt az első negyedévben, 27 százalékkal több az egy évvel korábbinál - közölte a CBRE, a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlan- és befektetési vállalata az MTI-vel.    

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. május. 04.

Erős hitelezés, normalizálódó lakáspiac áprilisban

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 áprilisában, országosan 13 511 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 92-93 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.    

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. május. 03.

Fordulat a magyar lakáspiacon: Budapesten behúzták a féket, a vidék nagyon pörög

Jól látható az átalakulás az országos lakáspiacon: a fővároson és Pest megyén kívüli lakóingatlanok iránti kereslet jelentősen erősödött. Idén az érdeklődések 43,5 százaléka érkezett a fővároson kívüli eladó használt lakásokra és házakra, szemben a 2016 egészére vonatkozó 29,4 százalékkal. A főváros súlya a tavalyi adásvételekben is csökkent: tavaly már csak minden hatodik lakás cserélt gazdát Budapesten, a többi eladás az ország más részein történt. A Közép-Magyarországon kívül található 18 megyében a használt ingatlanokra érkező érdeklődések száma az idei év első négy hónapjában megduplázódott az öt évvel ezelőtti szinthez képest. Az ingatlan.com becslése szerint idén áprilisban 11 250 lakóingatlan cserélhetett gazdát az országos piacon, ez 90 százalékkal haladja meg a tavaly áprilisi - a kijárási korlátozások miatti - alacsony szintet, de 15-20 százalékkal elmarad a két évvel korábbitól. Az is látszik a legfrissebb hivatalos adatokból, hogy 2020-ban a járványhatás miatt lassulás jellemezte a piacot, a lakás adásvételek száma például 140 ezer alá csökkent az egy évvel korábbi 157 ezerről. Az eladott lakóingatlanok átlagára pedig 300 ezer forinttal 18,3 millió forintra csökkent. Az idén - a járványhatás visszaszorulásával - azonban élénkülés jöhet, főként a tranzakciók száma emelkedhet, jelentősebb, a korábbi éveket jellemző rendkívüli drágulásra azonban országos szinten nem lehet számítani.    

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. május. 02.

Élet a home office után – mi jöhet az ingatlanpiacon?

Az elmúlt évben ugrásszerűen megnőtt a home office és távmunka aránya. Amennyiben ez a foglalkoztatási forma a járványhelyzet enyhülése után is a mindennapok része marad, az az otthonválasztás szempontjait is befolyásolhatja. Az OTP Ingatlanpont szakértője azt vizsgálja, hogy az otthoni munkavégzés hosszútávú jelenléte hogyan alakíthatja át az ingatlanpiacot.    

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. május. 02.

Ezeknek az ingatlanoknak az értéke 15-20 százalékkal csökkent a járvány hatására

A tavalyi 5 százalékos GDP-csökkenés nagyjából 15-20 százalékos értékcsökkenést eredményezett a kereskedelmi ingatlanok piacán - mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi rendszer elemzési igazgatóságának vezetője a jegybank legújabb jelentésének online sajtótájékoztatóján.    

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. május. 01.

Megalakult a Rozsdaövezeti Bizottság, várják az ingatlanokról szóló javaslatokat

Megalakult a Rozsdaövezeti Bizottság - tájékoztatta a Miniszterelnökség szombaton az MTI-t.    

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. április. 30.

Még mindig megéri irodaházat és raktárt venni

A koronavírus-járvány csak kisebb sérüléseket okozott a befektetési céllal vásárolt üzleti ingatlanok (irodaházak, bevásárlóközpontok, raktárközpontok) piacán. Még mindig infláció feletti hozamokra lehet számítani.    

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. április. 30.

Túlkínálat és változó feltételek a belvárosi bérleti piacon

A Duna House ingatlanközvetítő vállalat tapasztalatai alapján a bérleti piacon az árak mellett a piaci feltételek is változtak a COVID által felforgatott belvárosi albérleteknél. A fővárosi piacon 20-30%-kal több ingatlant kínálnak hosszú távú bérleti lehetőségre, mint tavaly ugyanilyenkor. A túlkínálatnak köszönhetően a korszerűtlen, rosszabb minőségű lakások kiadási lehetőségei jelentősen csökkentek, legnagyobb részük üresen áll. Árak tekintetében a tavalyi csökkenés után idén már kisebb a mozgás jellemzően stagnálnak a havidíjak. Jó hír a lakáskiadóknak, hogy a járványra hivatkozó nem fizető bérlők eltűntek a piacról.    

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. április. 29.

Milánói árak a belgrádi ingatlanpiacon

A koronavírus-járvány ellenére Szerbiában egyre emelkednek az ingatlanárak. Belgrád egyes városrészein a lakások négyzetméterének ára meghaladta a milánói ingatlanárakat, ám Újvidéken, Szabadkán, sőt a közép- és dél-szerbiai árak is napról napra emelkednek.    

FORRÁS: UZLETEM.HU
Részletek »


2021. április. 29.

Átrendezi az ingatlanpiaci erőviszonyokat a home office

Az elmúlt évben ugrásszerűen megnőtt a home office és távmunka aránya. Amennyiben ez a foglalkoztatási forma a járványhelyzet enyhülése után is a mindennapok része marad, az az otthonválasztás szempontjait is befolyásolhatja. Az OTP Ingatlanpont szakértője azt vizsgálja, hogy az otthoni munkavégzés hosszútávú jelenléte hogyan alakíthatja át az ingatlanpiacot.    

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. április. 29.

Stagnálásba váltottak a bérleti díjak, gyűlnek a felhők a budapesti airbnb lakások felett

Még mindig vegyes képet mutat az országos bérlakáspiac a kínálati árak alapján - derül ki az ingatlan.com új elemzéséből, amely ismerteti a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb - márciusi - eredményeit és több mint 40 ezer hirdetés alapján bemutatja az április végére jellemző kínálatot és átlagos bérleti díjakat is.     

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. április. 29.

15-20 százalékkal csökkent a kereskedelmi ingatlanok értéke

A tavalyi 5 százalékos GDP-csökkenés nagyjából 15-20 százalékos értékcsökkenést eredményezett a kereskedelmi ingatlanok piacán - mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi rendszer elemzési igazgatóságának vezetője a jegybank legújabb jelentésének online sajtótájékoztatóján, szerdán.     

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. április. 28.

Ingatlan licitháborúk Amerikában - Szűkös kínálat, erős kereslet

Tizenötéves csúcsra gyorsult a lakásárak növekedési üteme februárban az Egyesült Államokban, mivel a szűkös kínálat és az erős kereslet licitháborúkat indított el.     

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. április. 27.

Mit hozott az első negyedév 2021-ben a belvárosi ingatlanok piacán?

Egy évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta volna, hogy 2021 áprilisban még mindig a koronavírus szóval kezdődik minden értékelő elemzés, nehezen hittük volna. Pedig ez most már a második naptári év, amelyre a világjárvány nyomja rá a bélyegét. 2021-ből lassan négy hónap telt el, így itt az idő egy gyors helyzetértékelésre. A budapesti belvárosi ingatlanok specialistája, a Central Home a saját területének tapasztalatait összegezte.    

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. április. 26.

Balaton: lakópark lesz a szemesi kemping helyén

Februárban adta el a nemzeti vagyonkezelő az állami többségi tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt. vízparti, balatonszemesi Hattyú kempingjét. A vevő a Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap, amely a kikiáltási áron, egymilliárd-tizenhatmillió forintért nyerte meg a licitet - tudta meg az Mfor.hu    

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. április. 26.

Magyar befektetők rohanták le a hazai ingatlanpiacot: erre lehet számítani idén

Erősödő üzleti bizalom, a hazai befektetők dominanciája az ingatlanpiacon és az ipari ingatlanok iránti töretlen bérlői kereslet – ezek jellemezték 2021 első negyedévét friss kutatások alapján. A gazdaság teljesítményének növekedése nagymértékben függ az átoltottságtól, az irodapiacon pedig határozott növekedés indulhat el a második negyedévben.    

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. április. 26.

Mit hoz az áfacsökkentés a lakásárakban? – Hat pontban összeszedtük a lényeget

Január 1-jétől indult Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja, amelynek részeként az új építésű ingatlanok vásárlására vagy építtetésére a korábbi 27%-ról 5%-ra csökkent az áfa, amely alapjaiban változtatta meg az ingatlanpiaci kilátásokat. A kisebb áfa azonban nem biztos, hogy sokáig lehet érezhető a vételárakban, ugyanis a családtámogatásai kedvezmények a keresletet is élénkítik, amely jelentősen feltornászhatja az árakat.    

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. április. 26.

Nagyot zuhant az ingatlanbefektetési kedv, de vannak kedvelt területek

Továbbra is tart az ipari és logisztikai szektor erős lendülete, miközben a nagyméretű irodai tranzakciók aránya csökkent az európai befektetésekben. A teljes aktivitás több országban is a felére csökkent 2020 első negyedévéhez képest - derül ki a Colliers EMEA-régió tőkepiacairól szóló jelentéséből. Az európai mellett a CBRE a hazai befektetési környezetet mutatta be, melyből kiderül, hogy az első negyedévben kizárólag hazai vevők zártak tranzakciót.    

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. április. 25.

A járvány ellenére irodaházakba fektettek a legtöbben

Az irodaházak 2020-ban is a legvonzóbb befektetési eszköznek bizonyultak a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon.    

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. április. 24.

Robbanás előtt áll az új építésű lakóingatlanok piaca

Több alapvető fordulat körvonalazódik az új lakások piacán, amely nagyon erősen kezdte az idei évet - derül ki az ingatlan.com több mint 20 ezer hirdetés adatain, valamint a hivatalos KSH-adatokon alapuló elemzéséből.    

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. április. 24.

Így élnek a magyar nyugdíjasok Olaszországban: ennyibe kerül a Dolce Vita

Reagálva a balatoni ingatlanpiac árszínvonalának emelkedésére, egyre több magyar nyugdíjas dönt úgy, hogy utolsó aktív éveit az olasz riviérán tölti. Helyi ingatlanos szakemberek segítségével megnéztük, hogyan zajlik Olaszországban az ingatlanvásárlás, és mennyibe kerül a nagybetűs Dolce Vita Életmód.    

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. április. 23.

Növekedést vár a lakáshitelpiacon a Duna House

További 10-15 százalékos növekedést vár éves szinten a Duna House Pénzügyek a lakáshitelek piacán az aktív ingatlanpiac, a kitartó és több szegmensben emelkedő ingatlanárak, illetve a kedvező hitelfelvételi lehetőségeknek köszönhetően.    

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. április. 23.

Érthetetlen, ami a szuper lakásbiztosításokkal történik

Nagyon nehezen indul a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piaca. A biztosítók is lassan készültek el a termékfejlesztéssel, és az értékesítés is döcög. Az értékesebb ingatlannal rendelkező, átgondoltabb ügyfelek azért éltek a lehetőséggel.  

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. április. 22.

El se hiszed: ez a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

Reneszánszát éli nagyszüleink Kádár-kockája, csak a modern, földszintes házak keresettebbek a vásárlók körében. A kutatási adatok szerint a kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon. Miért is?  

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. április. 22.

Stabilizálódni látszanak az albérletárak

Az ingatlan bérleti díjak közel fél éves zuhanás után stabilizálódtak, de messze elmaradnak a koronavírus járvány előtti csúcstól – írja az OTP bank közleményében. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenleg alacsony bérleti díjak a koronavírus járvány enyhülésével előreláthatólag ismét emelkedni fognak. Idén nyárig jelentős eltérésre még nem számíthatunk, de jövő tavaszra a szakértők már 7-8 százalékos növekedést prognosztizálnak, a korábbi magas szint elérése – legalább is Budapesten – azonban egyelőre nem valószínű.  

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. április. 22.

Vízparti nyaralóra vágynak a magyarok: egekben az árak, de van rá elég pénzük?

Idén sem áll meg az árrobbanás a Balatonnál: már a magyar tengernél sem ritka a milliós négyzetméterár, az építési telkek pedig gyakorlatilag elfogytak az ingatlanpiaci szakértők szerint. A Pénzcentrum által megkérdezett szakemberek arról is beszámoltak, hogy a Velencei-tó már gyakorlatilag Budapest agglomerációjának minősül, ez pedig jócskán meglátszik az árakon. Nyaralópiaci körképünkből az is kiderül, hogy a Tisza-tó környékét elérte-e a drágulás.

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. április. 22.

Durván drágultak a lakóingatlanok az Egyesült Királyságban

Jelentősen, több mint hat éve nem látott mértékben drágultak a lakóingatlanok az Egyesült Királyságban februárban, részben annak hatására, hogy a koronavírus-járvány egyik következményeként a vásárlók átértékelték preferenciáikat.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. április. 21.

Továbbra is megéri ingatlanba fektetni

Egy tavaly decemberben publikált kutatás eredménye szerint Magyarországon a háztartások anyagi javainak 67,5 százaléka ingatlan vagyon. Bár a koronavírus-járvány kezdetén érzékelhető volt a piacon egy erős megtorpanás, egy évvel később már a kissé hektikus körülmények ellenére is visszatértek a befektetők. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa kevés esélyt lát arra, hogy a 2008-as válsághoz hasonlóan feleződjenek az árak, a hozam és a várható értéknövekedés miatt pedig jó üzletnek gondolja a lakásvásárlást, az ingatlanokat ugyanis nem terhelik jelentős adók.


FORRÁS: MMONLINE.HU
Részletek »


2021. április. 21.

A megfizethető lakásárak egyetlen esélye a most épülő ingatlanáradat

Ahhoz, hogy az új ingatlanok árai fenntartható módon megfizethetőek legyenek, a kínálat bővülésére van szükség, és ez a folyamat már el is indult. Az évtized közepére akár évi 40 ezer lakóingatlan épülhet.


FORRÁS: FORBES.HU
Részletek »


2021. április. 19.

Covid-hatás: 15-20 százalékkal drágultak a balatoni ingatlanok

Tovább folytatódik a lakáspiac szárnyalása, újabb rekordok jöhetnek. Már most is horror áron kelnek el az ingatlanok, hogy  mi az oka és meddig tarthat ez a növekedés arról Balogh László szakértőt kérdezzük. 


FORRÁS: RTL.HU
Részletek »


2021. április. 19.

Nem csak Budapesten robbanhatnak az ingatlanárak: erre készülj 2021-ben

Míg a lakásárakban kevésbé, a kiadó lakások bérleti díjaiban annál inkább érződött a járvány hatása. A külföldi turisták eltűnése miatt a rövidtávú, turisztikai célú lakáskiadás üzletága szünetel, ami részben a hosszútávra kiadó lakások kínálatának bővülését eredményezte. Ha nem is állították át az összes Airbnb-s lakást hosszútávra, a kínálat érezhetően bővült, ami a kereslet szűkülésével együtt a bérleti díjak közel 20 százalékos csökkenéséhez vezetett. 


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. április. 18.

A fiataloknak csak hitelből lesz lakása? Generációs különbségek az ingatlanvásárlásban

A saját erő nagysága mellett a hitelképesség, az életmódhoz köthető igények, a munkahelytől való távolság a legdöntőbb szempont a fiatalok lakásvásárlásakor, ám újabban már az is elvárás, hogy lehetőleg hasonló életkorú társaikkal élhessenek együtt. Az első lakás vásárlásához a legtöbb fiatalnak hitelt kell felvennie.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. április. 16.

Novák Katalin: Még többen igényelhetik az otthonteremtési támogatást

Egyszerűbb feltételek mellett még többen igényelhetik a január 1-én bevezetett otthonteremtési és otthonfelújítási támogatásokat – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-bejegyzésében pénteken.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. április. 16.

Jön az olcsóbb és gyorsabb ingatlan-értékbecslés a bankoknál

Gyorsabb és olcsóbb lesz a hitelfolyósítás, hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség pénteken az MTI-vel.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. április. 16.

Magyar falu program: ingatlanfejlesztésre is pályázhatnak az önkormányzatok

Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére és közösségi programokhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, közösségszervező bértámogatására nyújthatnak be pályázatot péntektől az ötezer vagy kevesebb állandó lakosú települések helyi önkormányzatai, önkormányzati társulásai a Magyar falu program keretében - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.


FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. április. 16.

Európai szintű repülőtérré tenné Sármelléket az új tulajdonos, kezdődhetnek a fejlesztések

Újra állami tulajdonban van a Hévíz-Balaton Airport, miután területen lévő ingatlanok is a Magyar Turisztikai Ügynökség vagyonkezelésébe kerültek. A repülőtér a felújítás után európai színvonalú légikikötőként működhet – áll az MTÜ közleményében.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. április. 14.

Újabb értékes balatoni ingatlant ad el az állam

A nemzeti vagyonkezelő fél éven belül harmadszor hirdette meg eladásra a siófoki vitorláskikötő melletti, háromcsillagos Móló hotelt, közel 1,57 milliárd forint kikiáltási áron. A hotel a többségi állami tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt.-jé, amelynek tóparti ingatlanait tavaly óta adogatja el az MNV 


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. április. 12.

Az ingatlan vagyon feladása volt a túlélés ára

A Bloomberg hívta fel rá a figyelmet, hogy rengeteg vállalat ugyanazzal az üzletpolitikai – áldozatos – sakklépéssel tett kísérletet a koronavírus-járvány által megtépázott pénzügyi mérlegek szépítésére: a céges ingatlan vagyon sietős értékesítésével. 


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. április. 12.

A lakásárak is emelkedni kezdtek

A lakásárak is követik az első negyedéves ingatlanpiaci felfutást: a paneleknél és a használt téglalakásoknál is 4–7 százalékkal emelkedtek az átlagos értékesítési árak az ország keleti és a nyugati részén éves összevetésben – közölte a Duna House hétfőn.  


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. április. 10.

A KILÁTÁSOK JÓK, DE A TÖBBSÉGET AZ ÁRAK ÉRDEKLIK AZ INGATLANPIACON

Az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozásoknak a következő 12 hónapra vonatkozó piaci kilátásai a tavalyi negyedik negyedévhez képest érezhetően javultak, akárcsak vidéken, ahol szintén a kilátások kisebb-nagyobb javulása következett be - derül ki a GKI és a Masterplast közös márciusi lakáspiaci felméréséből. De mi lesz az árakkal?  


FORRÁS: HASZON.HU
Részletek »


2021. április. 08.

Szomorú szakértői jelentés a magyar ingatlanárakról: jobb, ha erre mindneki felkészül

A 2020-as év mélypontja után idén szinte gombamód szaporodnak az újépítésű ingatlanok. A részint az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően megélénkülő kereslet miatt az árak növekedését a koronavírus járvány sem törte meg az újlakás-piacon. Szakértők elemzésben az újlakás-piac sajátosságait, az áremelkedés mozgatórugóit és az idei év kilátásait vizsgálják.  


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. április. 06.

Már érezhetően sokkal jobban elválik a jó és a rossz a használt lakásoknál

Miközben az ingatlanos cégek és a lakosság is folyamatosan egyre optimistább a lakáspiaccal kapcsolatban, mind többen számítanak a használt lakások kisebb árcsökkenésére, különösen Budapesten – derül ki a GKI és a Masterplast felméréséből. Az új építésű lakások ára ugyanakkor csak elvétve mérséklődött az 5 százalékos áfa miatt. A projektek többségénél stagnálnak, néhánynál még növekedtek is az árak.  


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. április. 04.

Tilalom a válasz a balatoni ingatlanfelvásárlási őrületre

Paloznak után Szentantalfán is változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzat, ezúttal kizárólag a falu külterületére, akárcsak tavaly Dörgicsén. Ez tehát információink szerint immár a harmadik Balaton-felvidéki település, ahol az önkormányzat úgy döntött, hogy rendelettel szigorít a falukép és a táj védelme érdekében.  


FORRÁS: INDEX.HU
Részletek »


2021. április. 04.

Visszatérhetnek a befektetők az ingatlanpiacra, de a rövid távú haszon már a múltba vész

Az infláció várható gyorsulása miatt ismét a befektetőké lehet a terep az ingatlanpiacon. Lakásokat, földszintes bevásárló parkokat és raktárakat célozhatnak meg. A jó adottságú irodaházakat sem vetik meg, noha itt már nehezebb a terep.


FORRÁS: PRIVATBANKAR.HU
Részletek »


2021. április. 03.

Emelkedő lakásárak vidéken – elkapkodják az új építésűeket?

Érzékelhető a vidéki ingatlanpiacon az új építésű ingatlanok számának csökkenése, az Otthon Centrum felmérése szerint márciusban a megyei jogú városokban 13 százalékkal kevesebb lakás érhető el, mint egy évvel korábban


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. április. 02.

Szárnyalnak az árak a vízparti nyaralóknál: akár egymilliót is kérhetnek négyzetméterenként – Ebben a két balatoni városban különösen drágák az ingatlanok

A koronavírus-járvány következtében elég meredek árnövekedést vehetünk észre a vízparti ingatlanok körében.


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


BalatonHomes Ingatlanközvetítés

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk.