2021. év. I. negyedév.

Stacks Image 594

Tájékoztatás befektetőknek

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Stacks Image 1770
Stacks Image 1778
Stacks Image 1772

KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. február

Fél év után először, februárban kissé emelkedtek a lakbérek: országosan 1,1, a fővárosban 0,8%-kal nőttek egy hónap alatt. A fővároson belül a pesti belső és átmeneti kerületekben stagnáltak az albérletárak, a többi kerületcsoportban a januárinál enyhén magasabb áron kínálták a kiadó lakásokat. A 2020. januári csúcshoz viszonyított csökkenés elsősorban a budapesti árak esetében (16%) volt jelentős, ennek mértéke az ország többi régiójában ugyanakkor nem érte el a 4%-ot.
  


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 1741
Stacks Image 1743

Ennyit kell most fizetni a kiadó lakásokért havonta - Íme a legdrágább és legolcsóbb városok

Minimálisan emelkedtek a kiadó lakások bérleti díjai februárban, nagyobb időtávot nézve azonban ez továbbra is inkább stagnálásnak tűnik, mint érdemi fordulatnak - derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindexből. Az átlagos bérleti díjak országosan 1,1, Budapesten 0,8 százalékkal emelkedtek a januári szintekhez képest.
  


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 1660
Stacks Image 1672

Őrület, ami a balatoni ingatlanpiacon zajlik

Öt éve nem látott csúcsra nőtt a tóparti lakóingatlanok iránti kereslet. Március közepére a Velencei-tónál az átlagos négyzetméterár meghaladta az 550 ezer forintot, a Balaton északi partján a 675 ezer, a déli parton pedig 635 ezer forintot - írja friss összefoglalójában az ingatlan.com.
  


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


Stacks Image 1600
Stacks Image 1609
Stacks Image 1602

Nincs drága lakás, jó fizetés mellett - Mutatjuk, hol a legkönnyebb és a legnehezebb lakáshoz jutni

Örök igazság, hogy a drágább ingatlanárak miatt a nagyvárosokban élőknek hosszabb ideig kell spórolniuk egy lakásra, még, ha a fizetések magasabbak is, mint az ország egy elmaradottabb részén. A Takarék Index elemzése szerint míg több megyében, például Nógrádban, Hevesben, Békésben, három-öt évi nettó átlagbérből lehet venni egy 60 négyzetméteres lakást, addig a fővárosban átlagosan több mint 11 évi kereset lehet ehhez szükséges. Az is sokat számít, hogy valaki milyen szektorban dolgozik, a villamosenergia-, illetve gázellátáshoz köthető állások sok megyeszékhelyen a legjobban fizető területnek számítanak.  


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 1544
Stacks Image 1554
Stacks Image 1552

Otthonfelújítási hitel helyett: ekkora a törlesztője most egy 6 millió forintos személyi kölcsönnek

Mire számíthat az, aki a lakásfelújítási támogatáshoz nem az állami ingatlanfedezetes otthonfelújítási hitelt hívná segítségül, hanem egy szabad felhasználású személyi kölcsönnel teremtené elő az önerőt? A márciusi konstrukciókat hasonlította össze a Bank360.  


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


Stacks Image 1505

Ötször annyi ideig kell dolgozni egy fővárosi lakásért

A Takarék Index elemzése szerint míg több megyében (például Nógrádban, Hevesben, Békésben) három-öt évi nettó átlagbérből lehet venni egy 60 négyzetméteres lakást, addig más megyékben (Somogy, Hajdú-Bihar) akár nyolc évnyi bért is össze kell gyűjteni, a fővárosban pedig átlagosan több mint tizenegy évit. 


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


Stacks Image 1440

Koronavírus: ilyen hatással vannak a szigorítások és a harmadik hullám az ingatlanpiacra

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások után közvetlenül 20-25 százalékkal visszaesett az eladó és kiadó ingatlanok iránt érdeklődők száma heti összevetésben, de vasárnapra visszakapaszkodott a megszokott szintre.  


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


Stacks Image 1404
Stacks Image 1406

Érthetetlen? - Ezért pörög tovább az új lakások piaca

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi lehet a fővárosi újlakás-piac mozgatórugója, kik vásárolják meg azokat a lakásokat, amiknek átlagos kínálati ára 68, míg a medián ára 58 millió forint. Bár a lakásépítési engedélyek száma mérséklődött az elmúlt két év során, a korábban indított fejlesztések miatt a használatbavételi engedélyt kapott lakások száma 11 éves rekordot döntött tavaly, országosan 28 ezer, Budapesten több mint 6300 új lakással. A fővárosban a XI. kerület lett a legnépszerűbb fejlesztési helyszín, így ottani példákon keresztül néztük meg, hogy mekkora beruházások épülnek, azokban kik vásárolnak lakásokat és milyen hatással lesz ez a kerület életére.  


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 1374
Stacks Image 1388
Stacks Image 1386
Stacks Image 1384

Van eszköz a magyarországi ingatlanok energetikai állapotának javítására

A karbonsemleges működésre való átállás megkerülhetetlen témája az ingatlanállomány jelenlegi energetikai állapota okozta magas szén-dioxid kibocsátás. Az Európai Unió (EU) 2017-es teljes szén-dioxid kibocsátásának 36 százalékáért az épületállomány felelős. A Magyarországon kiállított energetikai tanúsítványokat vizsgálva látszik, hogy itthon is jócskán van tennivaló az épületállomány javítása tekintetében. A magyarországi lakossági épületenergetikai helyzet azért is fontos, mert alapjául szolgál a legelterjedtebb nemzetközi zöld kötvény sztenderdekben a zöld jelzáloglevél kibocsátások minősítési kritériumainak.  


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 1364

Hatalmas rekord dőlt meg a hazai lakáspiacon - Tíz éve nem volt ennyi vásárló, mint februárban

A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2021 februárjában, országosan 14 569 ingatlan adásvétel bonyolódott. Ez az érték az elmúlt tíz év legmagasabb száma, 2011 eleje óta még soha nem cserélt gazdát egy hónap alatt ennyi lakás Magyarországon.  


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 1347

Már az adásvételek számában is érezhető az otthonteremtési támogatások hatása

Összesen 10 200 használt lakóingatlan adásvételére kerülhetett sor februárban az ingatlan.com becslése szerint, ami 2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit és 9,6 százalékkal több az idén januárra becsült adásvételek számánál. Az otthonteremtési támogatások okozta lakáspiaci lendület februárban már az adásvételek számában is érezhetővé vált. A növekedés egyik motorja a felújítási támogatás volt, ami fokozta a korszerűsítendő lakások iránti keresletet. A kereslet továbbra is erős, az ingatlan.com-on mért érdeklődések száma idén februárban 20 százalékkal haladta meg a tavaly februári szintet.  


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 1331
Stacks Image 1339
Stacks Image 1341

Lakásfelújítási támogatás 2021: ezekre a buktatókra nagyon figyelj!

2021. január 1-je óta akár 3 millió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek, és felújítják a lakásukat. Legutóbbi cikkünkben az igénylés feltételeit foglaltuk össze, most pedig a legfontosabb buktatókat vesszük sorra.  


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 1320
Stacks Image 1322

Megállt az áresés, padlót fogtak az albérletárak

Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak – ez pedig arra utal, hogy elérhették a mélypontot – írja a statisztikai hivatal közleményében.  


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


Stacks Image 1213
Stacks Image 1215

GYORSTÁJÉKOZTATÓK - Lakásépítések, építési engedélyek - Az elmúlt 11 év legmagasabb lakásépítése

2020-ban 28 208 új lakás épült, 34%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 556 volt, 36%-kal kevesebb, mint 2019-ben.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 1273
Stacks Image 1283
Stacks Image 1275

Lakásfelújítási támogatás 2021: egy helyen minden az állami ingyenmilliókról

2021. január 1-je óta akár 3 millió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek, és felújítják a lakásukat. A Portfolio számos alkalommal foglalkozott már a támogatással, ebben a cikkünkben összefoglaljuk a feltételeket.  


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 1198
Stacks Image 1208
Stacks Image 1206
Stacks Image 1204

KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2020. december

Tovább nőtt a kiadó lakások kínálata 2020-ban: a növekedés egyik fontos tényezője a koronavírus okozta járvány miatti fővárosi kínálatnövekedés volt, amelyet a megyei jogú városokban tapasztalt visszaesés részben mérsékelt. 2020 decemberében is folytatódott a piacon már öt hónapja tartó árcsökkenés: a 2020. januári csúcshoz képest országosan 13, Budapesten 16%-kal olcsóbban lehetett lakást bérelni, ami nagyjából a két és fél évvel ezelőtti szintnek felelt meg.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 1181
Stacks Image 1189
Stacks Image 1187

KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2020. október

Az áprilisi mélypontot és a nyár eleji ingadozást követően augusztus óta csökkennek a lakbérek a kínálati oldalon. Ennek következtében az októberi lakbérek már az áprilisiaktól is elmaradtak, nagyjából a két évvel ezelőtti szintet érték el. Az előző hónaphoz mért csökkenés országosan és Budapesten is jelentősebb volt, mint augusztus–szeptemberben. Valamennyi fővárosi kerületcsoportban alacsonyabb áron kínálták a kiadó lakásokat, ami a budai hegyvidéki kerületekben volt a legérzékelhetőbb.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 1126
Stacks Image 1152
Stacks Image 1150
Stacks Image 1148
Stacks Image 1146
Stacks Image 1144
Stacks Image 1142
Stacks Image 1140
Stacks Image 1138
Stacks Image 1136
Stacks Image 1134
Stacks Image 1154

Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2020. III. negyedév

2020 I–III. negyedévében az újlakás-eladások száma 18, a használtaké 14%-kal kevesebb volt az előző év azonos időszakinál. A II. negyedévre jellemző jelentős visszaesés a III. negyedévben nem folytatódott. A használtlakás-piacon a falusi csok által támogatott településeken nem volt forgalomcsökkenés. A 2019-ig tartó lendületes áremelkedés lassult, a használt lakások I–III. negyedévi árszintje 2,4, az újaké 6,2%-kal haladta meg a 2019. évit.

A lakáspiaci forgalom visszaesése elsősorban a II. negyedévre volt jellemző. Folytatódott a főváros lakáspiaci súlyának csökkenése, 2020 I–III. negyedévében már csak az eladások 18%-a jött létre Budapesten.

A koronavírus okozta járványnak a II. negyedévre eső hulláma alatt a használtlakás-piacon a lakásárak az előző negyedévinél átmenetileg alacsonyabbak lettek, majd a III. negyedévben ismét emelkedni kezdtek. Mindezek hatására 2020 III. negyedévében a használtlakás-árindex mindössze 1,4%-kal haladta meg az előző év azonos negyedévi értéket. A járvány időszakában sem csökkent az új lakások ára, 2020 III. negyedévére 6,0%-kal magasabbak lettek az egy évvel korábbinál.

A piacra kerülő lakások energiatanúsítvány-adatainak összesítése alapján megállapítható, hogy az eladó használt lakások energetikai színvonala az elmúlt évek korszerűsítései ellenére meglehetősen kedvezőtlen. E lakások energiaigénye még mindig többszörösen meghaladja az új lakások fogyasztását.

FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 1106
Stacks Image 1108

Újépítésű ingatlanok: 60 millió alatt az átlagár, berobbant a piac

A kedvezményes áfa hajtja az újépítésű ingatlanok piacát. A fővárosban nagy a szórás az árakban.


FORRÁS: FORBES.HU
Részletek »


Stacks Image 1050
Stacks Image 1052

Jóval olcsóbb albérletek kerültek piacra

Az előző évinél lényegesen nagyobb és olcsóbb kínálatból válogathatnak az albérletet keresők Budapesten és országszerte is - derül ki a KSH-ingatlan.com friss lakásbérindexéből.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


Stacks Image 1012
Stacks Image 1014

Meglepő? A házakat keresik a lakások helyett a fővárosi ingatlanpiacon

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások eredményeként tavaly megnőtt az érdeklődés a kerttel rendelkező eladó családi házak iránt, felerősítve az évek óta tartó trendet - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 450 ezer hirdetés adatai alapján a családi házak és lakások iránti kereslet alakulása mellett bemutatja azt is, mennyi idő alatt kelnek el a különböző lakóingatlanok.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 884
Stacks Image 876
Stacks Image 878

Csökkennek vagy tovább nőnek a lakásárak itthon? - Íme az idei évi előrejelzés

A Takarék is kiadta a legfrissebb, 2020 második negyedévére vonatkozó lakásárindexét. Az elemzésből kiderül az is, az ingatlan-adásvételek számának növekedésére, az újlakásépítések felfutására, valamint, hogy mekkora lakásár-változásra lehet számítani az idei évben. Az előrejelzés alapján az elmúlt évekhez viszonyítva visszaesik a befektetési célú ingatlanvásárlás, a fennmaradó home office miatt pedig csökkenhet a belváros lokációs prémiuma.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 871
Stacks Image 865

Nagyon le vannak maradva a magyar ingatlanárak az európai piacon

Magyarországon 2020 márciusában jelent meg a koronavírus első hulláma, amelyet rögtön októberben követte a második hullám is. Ez a hosszas pandémiás időszak nagymértékű változásokat hozott a gazdaságunkba, mely alól az ingatlanpiac sem maradt ki. Hazánkban az elmúlt hét évben emelkedett a legnagyobb ütemben a lakásárindex, így a koronavírus hatására érezhető válságos időszak a magyar ingatlanpiacot érzékenyebben érinthette. Mindenesetre a hazai ingatlanárak még mindig magasan tornyosulnak, de nem annyira, mint az európai piacon.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 828

Így változtak a lakbérek Magyarországon - ábrán mutatjuk!

Átlagos havi lakbér az ingatlan.com kínálatában szerepő kiadó lakáshirdetések alapján régiónként (átlagos lakbér, ezer forint).

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 779

Tovább csökkentek a lakbérek - Ötéves mélypontra süllyedtek a budapesti átlagos bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, a lakásbérleti-díjak lejtőn maradtak a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Országos szinten az átlagos bérleti díjak tavaly novemberben több mint 10 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbi szinthez képest - áll az ingatlan.com legfrissebb összefoglalójában.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 711
Stacks Image 719
Stacks Image 713

Ingatlanpiac: árcsökkenést és kínálatbővülést hozott az új lakások alacsonyabb áfája

Az új lakások és házak országos kínálata 4 százalékkal nőtt tavaly október eleje, azaz a kedvezményes lakásépítési áfa bejelentése óta.

FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


Stacks Image 673
Stacks Image 679

Durván berobbant a lakáspiaci kereslet az év elején

Hatalmas érdeklődés mutatkozik az eladó lakások iránt már az év első napjaiban, a kínálat ezzel azonban még nem tart lépést - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A portál forgalma rekordot döntött a héten, kedden és szerdán napi félmillió látogatást mértek, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 664

Mi lesz az üzletekkel, szállodákkal és irodákkal 2021-ben?

Közösségi távolságtartás, a boltok látogatottságának csökkenése, távmunka: a Covid-19 járvány egész sor kihívást állított az ingatlanszektor elé 2020-ban, és ezek hatásai 2021-ben is érezhetőek lesznek, így egyes trendeket felgyorsítanak, másokat megzavarnak majd a Fidelity International szakértői szerint.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 646

Mennyi ingatlan kelt el 2006 óta? Ábrán mutatjuk!

Lakáspiaci tranzakciók száma.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 588

Izgalmas évkezdés: ezt hozhatja a 2021 az ingatlanpiacon

Pörgös évkezdés várható a ház- és lakásépítési piacon a most megjelent új szabályoknak köszönhetően.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


Stacks Image 538
Stacks Image 540

Mi lesz a lakásárakkal 2021-ben? – Konkrét számokat mondtak a szakértők

Izgalmas éven van túl a hazai lakáspiac. A világ minden tekintetben a koronavírus-járványra figyelt, de annak gazdasági hatásai a lakáspiacra is erős hatással voltak. A már tavaly lelassult árnövekedés idén több helyen árcsökkenésbe váltott át, miközben főleg az év második felében fontos kormányzati bejelentések érkeztek. Az biztos, hogy több hosszabb trend megtört idén nemcsak a lakásárakban, de például az évente átadott új építésű lakások számában is. Mi azonban, mint mindig most is arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tartogat számunkra a jövő, éppen ezért a 2021-es évvel kapcsolatos várakozásokról kérdeztük Hangulatfelmérésünk keretében a szakértőket.

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 456
Stacks Image 450

Mennyit spórolhatunk 2021-ben lakásvásárlásnál?

Az októberben bejelentett otthonteremtési program elemeinek egy részét 2021. januártól érvényesíthetik az igénylők, így nem véletlen, hogy sokan inkább megvárják a jövő évet az ingatlanvásárlással. Mennyit nyerhetnek azok, akik a támogatásokra számítva eltolják egy-két hónappal a vételt? A Bank360.hu elemzői annak számoltak utána, hogy mennyivel lehet olcsóbban hozzájutni az ingatlanokhoz 2021-ben, mint 2020-ban.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »2021. március. 30.

Az ingatlanbuborék óta nem volt ilyen erős az ingatlanárak emelkedése Amerikában

Az S&P CoreLogic Case-Shiller index alapján év per év alapon 11,2%-kal emelkedtek februárban az amerikai családi házak árai.FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. március. 29.

Sorra telnek be a Balaton-parti települések: a járvány miatt a kutyaólat is el lehetett adni

A pandémia idején sokan „elmenekültek” a városokból, ezek a vevők a kerttel, udvarral rendelkező házakat keresték, így szépen fel is verték az árakat. Az első lezárás idején megindultak a fővárosiak, a Balaton-part berobbant.FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. március. 25.

Mennyit ér most a lottóötös az ingatlanpiacon?

Március közepén jelentkezett minden idők 5. legnagyobb lottónyereményének tulajdonosa. A szerencsés játékos a 2020. decemberi sorsoláson 3,959 milliárd forinttal lett gazdagabb, és bevallása szerint az összegből egyebek mellett ingatlanvásárlásra is fordít. 
FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. március. 25.

Sokan vágnának bele felújításba: megnőtt a kereslet a rosszabb állapotú lakásokra is

Megnőtt a kereslet a rosszabb állapotú lakásokra az állami támogatás miatt, bár túlzott vagy kielégíthetetlen volumenű igényről azért nincs szó, és arról sem, hogy a felújítandó ingatlanok kategóriájában számottevő mértékben megemelte volna a korábbi tranzakciószámot a dotáció. A lendület visszafogottságának oka a járvány harmadik hulláma is, emiatt rengeteg most a kérdőjel a vevőkben – közölte a Világgazdaság a Balla Ingatlan friss adatait.
  FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. március. 24.

Nyaralóba menekülnének a magyarok a pandémia elől

Tovább erősítette a Balaton pozícióit a járványhelyzet a nyaralók piacán, ami az árak minimum tízszázalékos emelkedésével járt. Az árnövekedés rekordere a Velencei tó, ahol 35 százalékkal értek többet az ingatlanok. A kereslet növekedését jelzi, hogy az Otthon Centrum hálózatában a pandémiával súlyosbított tavalyi évben tíz százalékkal több nyaraló cserélt gazdát, mint a vírus megjelenése előtti időszakban. A trend folytatódott, az árak az idei első két hónapban már hat százalékkal nőtte
  FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. március. 24.

Eltűntek a külföldi befektetők az ingatlanpiacról

2020 márciusa környékén a koronavírus-járvány kirobbanásával egy időben eltűntek a magánjellegű ingatlanpiaci befektetők Magyarországon, ami nagyban hozzájárult a kereslet csökkenéséhez is. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a pandémiát megelőzően a világ minden tájáról voltak érdeklődők, főként Budapesten, mostanra viszont csak azok a külföldiek vásárolnak itt, akiknek itt élnek a családjukkal.
  FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. március. 23.

Miért vonzó egy végrehajtás alatt álló ingatlan? Ezt mondja a szakértő

Az előző években jócskán elszálltak az ingatlanárak, főleg a fővárosban. A témával kapcsolatban kérdeztük Zelei Pétert, a Pasarét Immo Zrt. vezérigazgatóját.
  FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. március. 23.

Ingatlanpiaci boom jöhet a hitelmoratórium végével

A koronavírus-járvány kirobbanásáig dinamikusan emelkedtek az ingatlanárak országszerte, ezért egyre többen kezdtek el érdeklődni a követelésből vagy végrehajtásból származó lakások iránt, melyekhez jóval a piaci ár alatt lehet hozzájutni. Zelei Péter, a Pasarét Immo Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az embereknek a korlátozások miatt most több idejük van válogatni az ingatlanok között, ezért is választanak egyre többen az alternatív ajánlatok közül. Elmondta, hogy az ilyen üzletek az adósoknak is megtérülnek, mert tartozás nélkül tudnak új életet kezdeni.
  FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. március. 22.

Így szabta át az igényeket a koronavírus: konditerem, okosotthon, erre bukik a legtöbb lakásvásárló

A koronavírus-járvány a gazdaság minden területén kifejtette hatását, így nem csoda, hogy az ingatlanpiacon is változásokat idézett elő. Az elmúlt évben viszont nem csak a vírus, hanem az igényelhetővé vált otthonteremtési támogatások is alakították a piaci helyzetet. Hogy miként változott meg a lakásvásárlók igénye, milyen típusú ingatlan iránt nőtt meg a kereslet? Szakértőkkel jártuk körbe a jelenlegi helyzetet. A HelloVidék kíváncsi volt arra, hogyan látják a változásokat a bankszektor szereplői, ezért a Takarékbankot kérdeztük a témával kapcsolatban. Illetve a legnagyobb lakásértékesítő portálok szakértőinek véleménye is érdekelt minket, így a kérdéseinkre Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője és Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője válaszoltak.
  FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. március. 21.

Nemcsak a Balatonon lehet nyaralni – hol vásárolnak ingatlanokat a magyarok?

Országszerte növekszik az érdeklődés a belföldi nyaralóingatlanok iránt, ennek egyik mozgatórugója a koronavírus járvány következtében megváltozott pihenési szokások lehetnek.
 FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. március. 19.

Jó hírt jelentett be az építkezőknek Novák Katalin

Az ingatlanok építése általában egy elég drága tervezési fázissal indul. Mivel egyre több család fog építkezésbe, esetleg átépítésbe, a kormány ingyenes, letölthető mintatervekkel próbál segíteni a költségek csökkentésében.
  FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. március. 18.

Ide menekülnének a magyarok a járvány elől: a tópart lett az új belváros

A balatoni ingatlanok átlagárai már Budapestet közelítik, és ez még csak a kezdet, de még nagyobb felfutás várható. A szakemberek szerint a tóparti települések legalább akkora slágerré válhatnak az ingatlanpiacon, mint amekkorák a legnagyobb települések belvárosai voltak 2015 és 2019 között.
  


FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. március. 16.

Rengeteg osztatlan közös tulajdon szűnhet meg a földpiacon

A rendszerváltás környékén átélt kárpótlás óta nem történt ilyen méretű beavatkozás a piacba, a törvény mintegy 3-3,5 millió személyt, valamint több mint 1 millió ingatlant érint, amelynek összterülete mintegy 2,4 millió hektár.
  FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. március. 16.

Kiszámolták, megéri: ezekre biztosan érdemes igényelni a lakásfelújítási támogatást

Nem csak a rezsicsekkeken érezhetjük meg, ha korszerűsítjük az ingatlanunkat: a Pénzcentrum által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők elmondták, egy szigetelés, vagy ablakcsere akár 10-30 százalékot is dobhat az ingatlanunk értékén. Az új családtámogatások is nagyot lendíthetnek a korszerűsítéseken: akár több mint 100 ezer házat is korszerűsíthetnek felújítási hitelből, és a vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatásokból.
  


FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. március. 16.

A gyermek tulajdonában lévő ingatlanra is kérhető otthonfelújítási támogatás

Újabb kérdésekre válaszolt Novák Katalin az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban a közösségi oldalán. A családokért felelős tárca nélküli miniszter egyebek mellett elmondta, gyermek tulajdonában lévő ingatlanra is kérhető támogatás
  FORRÁS: HIRADO.HU
Részletek »


2021. március. 15.

Már az adásvételek számában is érezhető az otthonteremtési támogatások hatása

Összesen 10 200 használt lakóingatlan adásvételére kerülhetett sor februárban az ingatlan.com becslése szerint, ami 2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit és 9,6 százalékkal több az idén januárra becsült adásvételek számánál.
  FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. március. 15.

Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése

A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
  FORRÁS: PRIVATBANKAR.HU
Részletek »


2021. március. 15.

Egy jó alku akár 10%-os árcsökkenést is jelenthet: az ingatlanszakértőt kérdeztük, milyen a sikeres taktika

A jó alku titkáról és a gyakori hibákról beszélt Török Dávid ingatlanszakértő.  


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. március. 14.

Mennyi alku van jelenleg a belvárosi ingatlanpiacon?

Minden ingatlan adásvétel leginkább sarkalatos pontja, hogy a felek érdekei és szándékai miként simulnak össze, ennek legfőbb mutatója az ár. A vevők minél kedvezőbb árat szeretnének, az eladók a lehető legtöbbet kihozni a tulajdonukból, de vajon van-e olyan, hogy átlagos alku.  


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. március. 13.

Így hatottak a szigorítások és a harmadik hullám az ingatlanpiacra

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások után közvetlenül 20-25 százalékkal visszaesett az eladó és kiadó ingatlanok iránt érdeklődők száma heti összevetésben, de vasárnapra visszakapaszkodott a megszokott szintre. A mostani kilátások szerint a legújabb szigorítások várhatóan nem befolyásolják érdemben a lakáspiac teljesítményét.  


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. március. 13.

Ki nem találod: melyik vidéki nagyvárosokban lehet a legdrágábban új lakáshoz jutni

A koronavírus-járvány is alaposan átrendezte a keresleti oldalt mivel 2021 az első olyan év, amikor az ingatlan.com-on több érdeklődést regisztráltak eladó új házak iránt a társasházi lakásokhoz képest. A következő összeállításából az is kiderül, hogy a különböző nagyvárosokban mennyi volt március közepén az új építésű társasházi lakások és házak átlagos négyzetméterára a kínálati piacon:  FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. március. 12.

Kiderült, ilyen helyzetben van most az ingatlanpiac a koronavírus árnyékában

Az erős januári évkezdés után újabb fokozatba kapcsoltak az eladók és a vevők az ingatlanpiacon, februárban továbbra is kimagaslóan erős kereslet mellett az elmúlt 10 év legtöbb adásvételét, 14 569 tranzakciót, bonyolították le – közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.  


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. március. 11.

2021 a felújítások éve lehet: minden harmadik lakás szorul tatarozásra Magyarországon

A magyarországi ingatlanállomány 30 százaléka több mint 10 éve vagy soha nem esett át kiadós tatarozáson. A falvakban még rosszabb a helyzet: ott a házak 38 százaléka szorul sürgős felújításra - derül ki egy friss, reprezentatív kutatásból. 


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. március. 11.

Így alakulnak az ingatlanárak a Balaton-parton: már most hatalmas a kereslet

Az év első hónapjától kezdve jelentős fellendülés tapasztalható a Balaton déli partján és a Velencei-tó ingatlanpiacán, akkora, hogy a kínálat nehezen tud lépést tartani a kereslettel. Míg a magyar tenger közelében már minden ingatlantípus iránt megnövekedett az érdeklődés, addig az ország harmadik legnagyobb természetes tavánál a telkek népszerűsége ugrott meg az előző évekhez képest. Az ingatlanszakértők friss összeállításukban Siófok és környékének, valamint a Velencei-tó ingatlanpiacának aktualitásait és sajátosságait veszik górcső alá. 


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. március. 11.

Ennyi évi fizetést kellene hiánytalanul eltenni, hogy hitel nélkül vásárolj lakást Budapesten

Egészen elképesztőek a számok: így alakulnak az ingatlanárak ma Magyarországon. 


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. március. 10.

Figyelem! Sokat veszíthet, aki rövid fizetési határidővel köt most ingatlan-adásvételi szerződést

Elérkezett a járvány harmadik hulláma és újabb szigorításokat jelentett be a kormány. Emiatt a Bankmonitor.hu szakértői szerint az adásvételi szerződések átfutási ideje is jelentősen megnövekedhet, különösen akkor, ha a vevő a vételár kifizetéséhez lakáshitelt is igényelne. Ha a vevő kicsúszik a fizetési határidőből, akkor pedig akár a foglalót is elbukhatja. FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. március. 10.

Egyvalaminek legalább kedvezett a járvány a lakáspiacon

Javította a vevők alkupozícióját az egy éve tartó koronavírus járvány, mutatta ki az Otthon Centrum felmérése, amely a cég tavaly április óta megkötött tranzakcióit összegezte. 


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. március. 10.

A luxuslakásoknak is betett a járvány - Sok helyen lejtmenetre kerültek az árak

Ahogy minden évben, idén is elkészült az a lista, ami a világ legdrágább ingatlanpiacait a belvárosi luxuslakások, a legfelkapottabb nyaralóövezetek, sípályák, vidéki nyaralók árai alapján veti össze és rangsorolja. A Knight Frank által létrehozott Prime International Residential Index (PIRI 100) értékelése alapján bár az összkép meglepően pozitív még az egy éves pandémia után is, mégis a városok közel harmadában árcsökkenést szenvedtek el a prémium lakóingatlanok. Most is van azonban kivétel, néhány lokáció annyira kivételesnek bizonyult, hogy kétszemjegyű növekedést produkáltak az ottani luxusingatlanok.  


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. március. 09.

Megrázta a harmadik hullám az ingatlanpiacot? A szakértő válaszol

Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető szakértőjét kérdeztük.  


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. március. 08.

A támogatások a harmadik hullámban is lendületben tartják az ingatlanpiacot

A koronavírus-járvány miatt frissen elrendelt szigorítások bejelentése után közvetlenül egy rövid időre negyedével esett vissza az eladó és kiadó ingatlanok iránt érdeklődők száma, de a mostani kilátások szerint a harmadik hullám és a korlátozások nem befolyásolják érdemben a lakáspiac teljesítményét. A lakásépítési kedv például 38 százalékkal nőtt tavaly januárhoz képest.  


FORRÁS: FORBES.HU
Részletek »


2021. március. 07.

Családi házakba menekülnek a járvány elől a magyarok?

Megfontoltabbak lettek az eladók az ingatlanpiacon, ezért érezhetően lassult a lakások eladásának forgási sebessége, mutatta ki az Otthon Centrum piaci elemzése.  


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. március. 05.

Folytatódik a trend, javul a magyar ingatlanok energiahatékonysága

1988 óta március hatodika az Energiahatékonyság Nemzetközi Napja, melynek célja a tudatos, megfontolt energiafelhasználás megvalósítása.  


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. március. 02.

Így készül a lakásfelújítási rohamra a CIB Bank

A januárban elindult Otthonfelújítási Program nagy robbanást hozhat Magyarországon az ingatlan-modernizáció terén. A már most látható erős keresletre és a várható igényekre reagálva a CIB Bank kamatkedvezménnyel kínálja szabad felhasználású jelzáloghitelét azoknak az ügyfeleknek, akik lakásfelújítást terveznek. A hitelhez egyszeri, díjmentes előtörlesztési lehetőség is társul 3 millió forintig, így, ha az igénylő ügyfelek később jogosultak lesznek az állam által nyújtott vissza nem térítendő Otthonfelújítási Támogatásra, a támogatásként kapott összeget akár díjmentesen előtörleszthetik a kölcsönbe.


FORRÁS: UZLETEM.HU
Részletek »


2021. február. 25.

Az illetékmentesség miatt lőtt ki a lakáspiac? Ezt mondja egy szakértő

Egy felmérése rámutatott arra, hogy a magyar társasházak nincsenek a legjobb állapotban, hiszen tízből négy ingatlan felújításra szorul. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) szerint azonban még ennél is rosszabb a helyzet.  


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. február. 24.

Rossz állapotban vannak a magyar társasházak: tízből négy ingatlan felújításra szorulna – Van, ahol a vezetékrendszerek még a múlt században épültek

Egy felmérése rámutatott arra, hogy a magyar társasházak nincsenek a legjobb állapotban, hiszen tízből négy ingatlan felújításra szorul. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) szerint azonban még ennél is rosszabb a helyzet.  


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. február. 24.

Robbanás a hazai lakáspiacon: 2026-2027-ig tarthat az építkezési hullám

Ingatlanfejlesztők előrejelzése szerint az idei évet - hasonlóan a tavalyihoz - is a lakások tömeges átadása fogja jellemezni. Ennek oka, hogy most tetőzik a 2016-tól hatályos kedvezményes áfakulcs.  


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. február. 24.

Kínában is emelkednek az ingatlanárak

Enyhén emelkedtek az ingatlanárak Kína hetven legnagyobb városában januárban.  


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. február. 23.

Prága, Budapest és Varsó iránt érdeklődnek a régióban leginkább a szállodaüzemeltetők

A közép-, a kelet- és a dél-kelet-európai régióban a szállodaüzemeltetők legfőképpen Prága, Budapest és Varsó iránt mutatnak érdeklődést - tájékoztatta a Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó vállalat az MTI-t kedden negyedik negyedéves felmérése alapján. 


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. február. 23.

Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás - Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Noha az ingatlanpiacon az elemzők mostanában elsősorban a világjárvány hatásaira koncentrálnak, a hosszú távú ingatlanpiaci tendenciákat egy másik tényező, a klímaváltozás is erősen befolyásolja. Az éghajlatváltozás okozta problémák mértékét ma még nehéz pontosan megbecsülni, de az biztos, hogy a mindennapi életünk mellett az ingatlanjaink érétkére is hatással lesz. Hogy mely területek vannak leginkább veszélyben és mi lehet a megoldás, arról a Colliers megszólalása alapján a Property Forum tett közzé információkat. 


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. február. 23.

Milyen kertes ingatlan fér bele 50 millióba Budapest környékén?

Míg Budapesten leginkább csak a külső dél-pesti kerületekben lehet kertes házat vásárolni 50 millió forintért vagy annál olcsóbban, addig az agglomerációban már valamivel több a lehetőség. De ott is leginkább házrész vagy legfeljebb kisebb, felújítandó ház. 


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. február. 22.

Visszatér egy kedvenc: nagy lehetőség az ingatlanfelújítók számára

Ismét lehet pályázni a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kamatmentes lakossági energiahatékonysági hitelprogramjának forrásaira, hétfőtől magánszemélyek igényelhetnek hitelt a Budapesten és Pest megyében található ingatlanok energetikai korszerűsítéséhez. 


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. február. 17.

Csökkenő, de még jó hozammal lehet irodaházat venni

Még mindig kelendőek az irodaházak Magyarországon és a közép-európai térségben. Kisebb a hozam, mint pár éve, de továbbra is ez az első számú eszköz az üzleti ingatlanok piacán.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. február. 17.

A koronavírus egy éves mérlege a kelet-közép-európai ingatlanpiacon

A koronavírus világjárvány kirobbanása óta Kelet-Közép-Európa valamennyi országában számos olyan korlátozást vezettek be, ami érinti az ingatlanszektort. Ezek a korlátozások közel egy éve jelen vannak a mindennapjainkban. A régió országainak jelenlegi állapotáról dr. Krüpl László, a Schönherr Hetényi Ügyvédi iroda ingatlanjogi csoportjának vezetője készített összeállítást.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. február. 15.

Horror a pesti ingatlanpiacon: itt az 1,1 milliós négyzetméterár

Egy év alatt nyolc százalékkal emelkedett az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban, és alulról már súrolja az 1,1 millió forintot, derült ki az Otthon Centrum piaci elemzéséből, amely a fővárosi lakáspiac 2020 negyedik negyedévében mért adatait összegezte. A válság első hulláma megérezte a szektor, tavaly év végére 11,5 százalékkal kevesebb beruházás indult el, és az épülő lakásszám is hét százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. február. 15.

Másképp számolhatják a hiteleket a bankok - itt az új MNB-rendelet

Módosította az adósságfék-szabályokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az úgynevezett hitelfedezeti mutató számításához az ingatlanok forgalmi értéke ezentúl statisztikai alapú értékbecslési módszertannal is megállapítható.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. február. 14.

Milliárdokból fejlődhet a magyar vidék: mutatjuk a Magyar falu program legfontosabb részleteit

Elérhetők lesznek hétfőn tíz órától a Magyar falu program első pályázati kiírásai önkormányzati ingatlanok fejlesztésére és közösségi programokhoz kapcsolódó támogatásokra - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton Naszályon, sajtótájékoztatón.


FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. február. 14.

Vajon vonzó marad Budapest?

Egy 5 éves folyamat ért véget, illetve torpant meg alaposan nem sokkal a koronavírus felbukkanása előtt. 2014 és 2019 között Budapest belvárosában egymást érték a külföldi befektetők, akik ingatlanokat vásároltak fel. A jelenlegi helyzetet és a piaci állapotokat tanulmányozva joggal merül fel a kérdés, hogy a járványhelyzet végével vajon visszaáll-e, ismét tapasztalható lesz-e ez az intenzív érdeklődés.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. február. 14.

Ezért változnak az otthonválasztás szempontjai

Az ingatlanárakra gyakorolt közvetlen hatás mellett a koronavírus járvány miatt bevezetett óvintézkedések, a kijárási korlátozás, a home office és a távoktatás is olyan folyamatokat indítottak el a lakáspiacon, amelyek akkor is velünk maradhatnak, ha az élet már visszatért a megszokott kerékvágásba. Az OTP Ingatlanpont szakértői az elmúlt közel egy év tapasztalatai alapján foglalják össze azt, hogy a járvány hatására hogyan változhatnak, akár közép-hosszú távon is, az otthonválasztási szempontok.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. február. 12.

Csúcstempóra váltott az ingatlanpiac

Több éves rekordokat dönt a tranzakciók számra, Budapesten kiugró arányú az első lakásukat megvevők aránya.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. február. 12.

Megéri most felújítandó lakást venni Budapesten? Számolgassunk, itt a matek!

Az elmúlt években Budapest belvárosi kerületeiben kifejezetten nagy keresletnek örvendtek a felújítandó ingatlanok. Ezt elsősorban az a vevőcsoport kereste, aki saját célra vásárolt, határozott elképzelésekkel a megvalósítandó stílust és a minőséget illetően, valamint a befektetők, akik ezeket a lakásokat a kitűzött célnak és a vevői, bérlői, turisztikai igényeknek megfelelően akarták alakítani.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. február. 11.

Példátlan fordulat a budapesti ingatlanpiacon: ezek után kapkodnak most a vevők

A családi házak iránti évek óta növekvő keresletet felerősítette a járvány. Ma már az eladó lakóingatlanok iránt érdeklődők több mint 49 százaléka keres lakóházat. 2016-ban csak az vevőjelöltek 34 százaléka szeretett volna házat vásárolni. A legfrissebb, idén eladott ingatlanok adataiból kiderül, hogy egy fővárosi családi ház eladásához átlagosan 109 napra volt szükség, miközben a budapesti lakásoknál ugyanez 111 napot vesz igénybe. Erre pedig még nem volt példa a budapesti piacon, hogy a házak hamarabb találjanak gazdára. A fővároson kívüli piacon a családi házak értékesítése 151 napot vesz igénybe átlagban, de vannak népszerűbb régiók. Például a Nyugat-Dunántúl vagy épp a Dél-Alföld nagyvárosaiban lévő házak ennél “gyorsabbak".


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. február. 11.

Ezért változnak az otthonválasztás szempontjai

Az ingatlanárakra gyakorolt közvetlen hatás mellett a koronavírus járvány miatt bevezetett óvintézkedések, a kijárási korlátozás, a home office és a távoktatás is olyan folyamatokat indítottak el a lakáspiacon, amelyek akkor is velünk maradhatnak, ha az élet már visszatért a megszokott kerékvágásba. Az OTP Ingatlanpont szakértői az elmúlt közel egy év tapasztalatai alapján foglalják össze azt, hogy a járvány hatására hogyan változhatnak, akár közép-hosszú távon is, az otthonválasztási szempontok.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. február. 10.

Önerőből nem megy: segítünk, hogyan kezdjen neki az otthona felújításának okosan

A K&H felmérése szerint azok, akik terveznek valamilyen felújítási munkálatot idén az ingatlanjukon, erre a legnagyobb arányban (31%-ban) 1-3 millió forintot szánnak, 22% 500 ezer és 1 millió forint közötti összeggel számol, míg 19 százalékuk 3 és 6 millió forint között tervezi a kiadásokat.


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. február. 08.

Albérlet vagy lakás vásárlás hitelből?

A fiatalok albérlet helyett ingatlant vásárolnának. Minden harmadik vásárló igényli a szakmai segítséget az ingatlan és pénzügyek terén egyaránt.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. február. 08.

Nem szűnik meg, csak átalakul az értékbecslői szakma

A Pénzügyminisztérium rendeletmódosításának értelmében a jövőben lehetségessé válik a statisztikai alapú ingatlan-értékbecslés, de a lakásérték 80 százaléka helyett annak 60 százalékáig lehet majd eladósodni vele. Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa felhívta rá a figyelmet, hogy egyelőre csak Budapesten, az agglomerációban, megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban vehető majd igénybe az új szolgáltatás és csak a tipizálható ingatlanoknál, amilyenek például a 150 négyzetméter alatti lakások is. A szakember szerint az értékbecslők munkája átalakul, az egyszerűsítéssel pedig az ingatlanvásárlók takarítanak meg pénzt.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. február. 08.

Erre számíthatnak a lakásvásárlók egy új kutatás szerint

A felnőtt magyar lakosság ötöde tervez ingatlanvásárlást idén, a leendő vásárlók közt többségben van a legfiatalabb, 18-29 éves korosztály a Duna House és a Reacty Digital közös kutatása szerint.


FORRÁS: HIRKLIKK.HU
Részletek »


2021. február. 07.

Rengeteg volt a kiadó lakás Budapesten a járvány évében

Az ingatlan.com adatai szerint a fővárosban az összes lakás 9 százalékát hirdették kiadásra 2020-ban. Az albérletek aránya az V., a VI. és a VII. kerületben volt a legmagasabb.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. február. 05.

Szellemjárta helyek: évek óta a lerobbant házuk közelébe sem néztek, árverést tűztek ki az ingatlanra

Omlik a vakolat, megrepedt a ház oldala, felveri a gaz az udvart, megjelennek a patkányok: szinte minden települése akad ilyen ház, mely lakatlan-lakhatatlan, (gyakran külföldi) tulajdonosa nem foglalkozik az elhanyagolt épülettel. A befizetetlen adók és a kényszerkaszálás költségei miatt nem egy önkormányzat végrehajtással próbál hozzájutni pénzéhez.


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. február. 04.

Otthonfelújítási hitel - furcsa banki megoldások sora

Van olyan bank, ahol nem probléma, ha van jelzálog a fedezetként felajánlott ingatlanon, máshol az otthonfelújítási hitel helyett egy alternatív termékkel rukkolnak elő. Színesen reagálnak a hazai bankok az új lakásfelújítási slágerre.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. február. 04.

2021-ben forgalomélénkülés várható az ingatlanpiacon

„Az ingatlanpiac már 2019-ben megindult konszolidációjának a koronavírus járvány vetett véget, előre hozva az egyébként is várt stagnálást. A tavalyi év nagyjából 130 ezresre becsült tranzakciószáma körülbelül 15 százalékos visszaesés 2019-hez képest” – foglalta össze az ingatlanpiaci folyamatokat Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. február. 04.

Évek alatt állhatnak vissza az árak az ingatlanpiacon

Az átoltottságnak csak lélektani szerepe lesz abban, hogy milyen hamar rendeződik majd az ingatlanpiac, de a koronavírus-járvány esetleges harmadik hulláma, illetve a hitelmoratórium vége negatív irányba is mozdíthatják az árak alakulását. Az új otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások lendítettek a keresleten, ez nyárig szinte biztosan kitart majd. Nem reális, hogy néhány hónapon belül visszaálljanak az ingatlanárak a 2019 nyara előtti szintre – írja a GDN ingatlanhálózat közleménye.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. február. 03.

Így alakulhat a lakások ára 2021-ben: itt az országos ingatlanpiaci előrejelzés

A tavalyi visszaesés után idén az ingatlan-adásvételek számának növekedésére és az újlakásépítések felfutására számítanak ingatlanpiaci elemzők, amit az állami családpolitikai intézkedések is támogatnak. A gazdaság helyreállásának gyorsaságától függően a lakásárak átlagos változása -2 és +4 százalékos sávban mozoghat. Az előrejelzés szerint az elmúlt évekhez viszonyítva visszaesik a befektetési célú ingatlanvásárlás, a bérlakáspiac pedig nehezen talál magára, az első félévben nem emelkednek a bérleti díjak.

FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. február. 03.

2021-ben felélénkül az ingatlanpiac

Az otthonteremtési programok miatt idén élénkülő forgalomra lehet számítani az ingatlanpiacon, a tranzakciók száma 140 ezerre emelkedhet, míg tavaly ez a szám körülbelül 130 ezer volt - mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője online sajtótájékoztatón szerdán.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. január. 27.

A lakástámogatások hajtják az ingatlanpiacot

Sokan élnek a családok otthonteremtését elősegítő kormányzati kedvezményekkel, amelyek nagyban hozzájárulnak a piac visszapattanásához: az Otthon Centrum legfrissebb összegzése szerint január első két hetének aktivítási mutatója másfélszer magasabb volt a tavalyi év első két hetében mértnél, pedig akkor még híre sem volt a járványnak.

FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. január. 26.

Ráfordultak a napenergiára a magyar lakástulajdonosok

A magyarországi ingatlanok tulajdonosainak 84 százaléka véli úgy, hogy otthona energiahatékonysági szempontból felújításra szorul - derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és az NRC piackutató legfrissebb, reprezentatív kutatásából.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. január. 21.

Válságban is nőtt az amerikai építkezések száma

Elemzők által várt csökkenés helyett nőtt a megkezdett családiház-építések és a kiadott építési engedélyek száma decemberben az Egyesült Államokban, jelezve, hogy az ingatlanpiac erős maradt annak ellenére, hogy a szélesebb gazdaságban lassul a növekedés a koronavírus-járvány miatt - írja az MTI.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. január. 21.

Ez lesz a legnagyobb kihívás 2021-ben a tengerentúli lakáspiacon

Az Egyesült Államokban megkérdezett mintegy 1000 ingatlanszakember több mint fele úgy véli, hogy 2021 legnagyobb kihívása az lesz a lakáspiacon, hogy az eladók a járvány visszaszorulásával és a gazdaság növekedésével elkezdik túlárazni otthonaikat, ami további jelentős áremelkedéshez, a piaci forgalom visszaeséséhez és lakhatási válsághoz vezethet - írja a Realtor Magazine. Vajon Magyarországon is hasonló folyamatokra kell számítanunk?

FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. január. 20.

Nincs mitől félni? Kiderült, hogy alakulnak az ingatlanárak az otthonteremtési támogatások hatására

Noha több ellentétes hatás együttes jelenléte miatt nehéz előre jelezni a lakásárak alakulását, abban a megkérdezett szakértők egyetértenek, hogy idén nem kell áremelkedésre számítani, sőt bizonyos helyeken inkább lassú visszarendeződés várható. Az otthonteremtési program élénkítő hatása azért fontos, mert a meghatározott időszakra szóló támogatások hozzájárulnak, hogy a lakáspiac ne találhassa magát a 2008-as válsághoz hasonló lejtmenetben. Annak akkor súlyos társadalmi és gazdasági következményei voltak, most azonban a járványhelyzet ellenére sincs ok az aggodalomra - írta meg a Magyar Nemzet.

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. január. 20.

Az olcsóbb ingatlanok kerültek helyzetbe a járvány második hulláma előtt

Visszakapaszkodtak a használt lakásárak az előző év harmadik negyedévében a tavaszi visszaesés után. 2020 második negyedévben a járvány miatt bekövetkezett több mint 4 százalékos szintű árcsökkenést július és szeptember között 5 százalékos drágulás követte az előzetes hivatalos adatok szerint.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. január. 18.

Nagy bajban vannak azok a nyugdíjasok: akik annak idején ilyen házat építettek

Magyarországon rengeteg idős ember él az igényeit meghaladó méretű ingatlanban, ez akár jólétet is jelenthet, de rengetegen vannak azok, akiknek a havi járandósága nem éri el a medián kereset 60 százalékát. Azok az idősek kerülhettek bajba, akik annak idején többgenerációs házat építettek, hogy egy helyen élhessen a család. Ám azóta az igények megváltoztak, rengeteg szülő maradt egyedül a hodályban - amelynek a fenntartási költségei nem változtak. Ezeket az időseket közvetetten a kormányintézkedések húzhatják ki a bajból: a Pénzcentrum ingatlanszakértőket kérdezett arról, mi várhat erre a szegmensre most, hogy beindultak a családtámogatások - írja a Pénzcentrum.

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. január. 18.

Koronavírus: a luxusingatlanok árait bezzeg nem törte le a járvány!

A felső kategóriás ingatlanokra továbbra is nagy a kereslet, az árakat nem törte le a pandémia - írta a Világgazdaság hétfői számában.

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. január. 18.

Egyes lakások árait nem törte le a koronavírus

A felső kategóriás ingatlanokra továbbra is nagy a kereslet Budapesten, az árakat nem törte le a pandémia - írta az MTI a Világgazdaság hétfői száma nyomán.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. január. 14.

Használt vagy újépítésű ingatlan – milyen szempontok alapján döntsünk?

Az ingatlanpiacon árcsökkenést és kínálatbővülést eredményezett az állami lakásprogram, azon belül a kedvezményes lakásépítési áfa visszaállítása: az intézkedés bejelentése után az új lakások és házak kínálata országosan 4 százalékkal nőtt, miközben a kínálati árak a fővárosban és vidéken is csökkentek - közölte az Ingatlan.com szerdán az MTI-vel.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. január. 14.

Csökkent az új lakások ára

Az ingatlanpiacon árcsökkenést és kínálatbővülést eredményezett az állami lakásprogram, azon belül a kedvezményes lakásépítési áfa visszaállítása: az intézkedés bejelentése után az új lakások és házak kínálata országosan 4 százalékkal nőtt, miközben a kínálati árak a fővárosban és vidéken is csökkentek - közölte az Ingatlan.com szerdán az MTI-vel.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. január. 13.

Egekben az árak: ennyibe kerül most egy építési telek négyzetmétere Budapesten

Az ingatlanpiacon hiánycikké váltak az építési telkek, a folyamatosan szűkülő kínálat pedig az árakra is komoly hatást gyakorolt: Budapesten például több mint a duplájára nőttek az 1500 négyzetméteres vagy az annál kisebb lakóövezeti és külterületi telkek árai.

FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. január. 13.

Mi várható januárban az ingatlanpiacon?

Januártól a kormányzati otthonteremtési támogatásoknak is köszönhetően aktív keresletet várható az ingatlanpiacon, idén a tranzakciók száma 130-150 ezerre emelkedhet a 2020-as 131 460-ról, amely éves összevetésben 12 százalékos visszaesést jelentett - közölte a Duna House kedden az MTI-vel.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. január. 12.

Kipukkad 2021-ben az ingatlanpiaci lufi: megéri még várni a vásárlással?

A kivárás és bizonytalanság időszakát éli 2021-ben a vidéki ingatlanpiac. Ahogy sok más területen, így itt sem igazán lehet tudni, hogy mit hoz a holnap az új koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. A pandémia általi szigorítások, az egyetemi bezárások, a leállások miatt tavaly számos tulajdonos piacra dobta az eddig kiadott, de most üresen álló ingatlanát. Így bővült az eladó ingatlanok köre, és egyre erősebb kínálati piac alakult. Ez viszont újabb túlárazáshoz vezetett és az ingatlant keresők egy nagy százaléka emiatt halogatja a vásárlást. De mit hozhat az idei év a vidéki ingatlanpiacon? Mikor várható és milyen mértékű árcsökkenés? Milyen ingatlanokba érdemes most befektetni? A HelloVidék most a Boldizsár Bt., a Duna House, a GDN Ingatlanhálózat, a Génius 99, illetve a Pécs Home szakemberei segítségével ad választ ezekre a kérdésekre.

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. január. 11.

ALBÉRLET VAGY LAKÁSVÁSÁRLÁS? – MELYIK ELŐNYÖSEBB SZÁMODRA?

Albérlet vagy lakásvásárlás? Albérlet! Az albérlet azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonosa bizonyos díjért cserébe hagyja egy másik félnek, hogy az ingatlanjában éljen. A bérleti díjat általában havonta kell fizetni, de létezik féléves vagy éves bérleti díj is. A bérlést szerződésbe kell foglalni, amely mindkét felet védi az esetleges viták, kellemetlenségek és félreértések esetén.

FORRÁS: OTTHONOKESMEGOLDASOK.HU
Részletek »


2021. január. 07.

Ezekre érdemes figyelni lakásvásárlásnál

A lakásvásárlásnál a vételár mellett figyelni kell a felmerülő plusz költségekre is, mint például az ingatlanszerzési illetékre, az ingatlanközvetítői jutalékra és a közjegyzői díjra is, hiszen ezek több tízezer forinttól akár a milliós nagyságrendet is elérhetik - közölte az OTP Ingatlanpont csütörtökön az MTI-vel.

FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. január. 05.

Mi vár az ingatlanpiacra a koronavírus-járvány után?

Az idén életbe lépett új otthonteremtési kedvezmények hatására 2020 utolsó hónapjaiban leállt az ingatlanpiac, de az előszerződések robbanásszerű növekedéséből arra lehetett következtetni, hogy ez nem tart sokáig.

FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. január. 05.

Robbanás várható az ingatlanpiacon - 14 éve nem volt ilyen

A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast friss, közös reprezentatív kutatásából.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. január. 04.

Tömegek rohanták meg a Balatont: megéri most házat, nyaralót venni a tónál?

Az idei nyár és az ősz is erősebb volt, mint a tavalyi a Balaton partján az ingatlanpiac szempontjából. Szakemberek szerint ez részben annak is köszönhető, hogy a tavaszi szezont a vírusjárvány megtépázta, ám ahogy újra megindulhatott az élet, a szokásos szezonális csúcsok soha nem látott magasságokba emelkedtek. Úgy tűnik, hogy akkora a kereslet, hogy ezt követte a kínálat is, és ezek most nagyon egymásra találtak. A négyzetméterárak az egekbe emelkedtek, a vízparti telkeket nagyítóval kell keresni és a készpénzes fizetések aranykora köszöntött be. A HelloVidék három Balaton parti ingatlanirodát, a Lido Home-ot, az Otthon Centrumot és a City Cartell-t kérdezte az általuk tapasztalt tendenciákról. Eláruljuk azt is, hogy hol lehet most jóval olcsóbban ingatlant vásárolni.

FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. január. 03.

Megtudtuk, hogyan alakulnak az ingatlanárak ebben az évben

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője válaszolt a kérdéseinkre.

FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. január. 02.

Árultak 300 ezerért lakást, panellakást 74 millió forintért is vettek

Érdekes rekordok születettek 2020-ban az ingatlanpiacon: a legolcsóbb ház 300 ezer forintért kereste a gazdáját, a legdrágább eladott panellakás pedig a Balaton partján kelt el 74 millió forintért.

FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


BalatonHomes Ingatlanközvetítés

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk.