2021. év. IV. negyedév.

Stacks Image 594

Tájékoztatás befektetőknek

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Stacks Image 5326

Hány évig dolgozunk egy budapesti eladó lakás áráért?

Ha a közép-európai országok fővárosi átlagfizetéseit összehasonlítjuk, egy budapesti eladó lakás vásárolhatunk meg belőle a legkönnyebben. Az ingatlan.com kutatása alapján az elmúlt években megváltozott közép-európai fővárosok lakáspiaca és a fizetéshez mért lakásárak szerinti sorrendje is. A kutatás hivatalos adatok alapján azt vizsgálta, hogy hány évre jutó nettó átlagfizetésből jön ki egy budapesti eladó lakás ára és mennyire van szükség Prágában, Pozsonyban, Varsóban és Bukarestben.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


Stacks Image 5279
Stacks Image 5281

Rengeteget bukhat, aki így kezd felújításba: hiába az ingyen milliók, ez durván nyeli a pénzt

Ma Magyarországon egyértelműen kétarcú képet mutat az ingatlanfelújítási piac. Egyfelől a felújítási kedv rendkívül magas a lakosság körében, ugyanakkor az alapanyagár-drágulás, a szakemberhiány és a munkadíjak emelkedése egyaránt óvatosságra intik a renoválni vágyókat. Igen ám, de összességében, az év végére már csillapodtak az árak, úgyhogy a kivárásra játszóknak most jöhet el az idejük. Mutatjuk, miként alakultak idén az egyes, népszerű felújítási munkálatok átlagárai, ahogyan azt is, mennyi időt kell átlagosan várni egy-egy jó minőségű kivitelező brigádra.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


Stacks Image 5184
Stacks Image 5193
Stacks Image 5186
Stacks Image 5195
Stacks Image 5197
Stacks Image 5199
Stacks Image 5201
Stacks Image 5203
Stacks Image 5205
Stacks Image 5207
Stacks Image 5209

Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021. II. negyedév

A lakáspiacon a 2014 óta tartó élénkülés 2019-ben megtorpant, majd 2020-ban a koronavírus-járvány tavaszi és őszi hulláma okozott átmeneti visszaesést. Az új és a használt lakások árindexe szétvált, és míg az előbbiek áremelkedése a korábbi ütemhez hasonlóan folytatódott, a használt lakásoké lelassult. A 2021. I. negyedévi ugrásszerű áremelkedést a II. negyedévben csak csekély további elmozdulás jellemezte a forgalom élénkülése mellett.

A véglegessé vált adatok szerint 2020-ban 134 ezer lakást adtak el, 15%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Csökkent a lakáspiaci tranzakciók összesített értéke is, ennek 4710 milliárd forintot kitevő összege 6,3%-kal maradt el az az előző évitől.

2020-ban a korábbinál kevesebb külföldi vevő érkezett a magyar lakáspiacra. Elsősorban a kínai, vietnámi vásárlók száma esett vissza, de a szlovákiai vásárlók kivételével valamennyi európai ország felől mérséklődött a kereslet.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 5173
Stacks Image 5180

16-szoros a különbség a berobbanó budapesti agglomeráció ingatlanáraiban

A nagyvárosi lakásdrágulás és a járványhatás miatt felértékelődtek az agglomerációs körzetek, vagyis megnőtt a kereslet a kerttel rendelkező családi házak iránt. Így történt ez Pest megyében is, ahol a múlt évben eladott lakások négyzetméterára között tizenhatszoros eltérés volt.


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


Stacks Image 5162

Ingatlan árak Pest Megyében - hol a legolcsóbb és hol a legdrágább egy négyzetméter?

Az ingatlan.com friss ingatlanpiaci elemzésében azt vizsgálta meg, hogy Budapest agglonerációs körzetében hogyan alakulnak az ingatlanok árai. Melyik település négyzetméter-ára a legmagasabb és hol kell tizedannyit fizetni egy négyzetméter ingatlanért? Ingatlanpiaci körkép.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


Stacks Image 5142
Stacks Image 5149

A járványhelyzet megtette hatását: óriásit esett a külföldiek lakásvásárlása

A járványhelyzet miatt az egy évvel korábbi 8 ezerrel szemben csak alig több mint 5 ezer külföldi állampolgár vásárolt ingatlant hazánkban 2020-ban. Szlovákia kivételével minden más területről kevesebb vevő érkezett. A legtöbb lakást továbbra is német állampolgárok veszik, a második helyre pedig Románia került, letaszítva helyéről a tavalyi másodikat, Kínát, akik egészen a negyedik helyig csúsztak vissza.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 5046

A külföldi lakásvásárlók egyre aktívabbak az ingatlan.com-on

A külföldi lakásvásárlók száma tavaly még 40 százalékkal kevesebb volt, mint 2019-ben. Idén viszont bizonyos országokból már élénkült a külföldiek kereslete az ingatlan.com-on meghirdetett lakások iránt.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


Stacks Image 5031
Stacks Image 5040
Stacks Image 5038
Stacks Image 5042

Ha felújítom a házam, tényleg többet fog érni?

A RenoHUB projekt részeként megvalósuló kutatásunkban 8000 magyarországi családi ház adatain vizsgáltuk meg, hogy a jobb energetikai minőség milyen összefüggésben van az ingatlan árával. Összekapcsoltuk a KSH népszámlálási adatbázisának, a NAV illetékhivatali adatainak és a Lechner Tudásközpont Energetikai tanúsítványainak adatait. A kutatás eredménye igazolja, hogy az energetikailag korszerűbb családi házak árában prémium mutatkozik, azaz a korszerűsítési felújítás árnövekedést eredményezhet, és a statisztikai eredmények alapján arra is lehet következtetni, hogy a kisebb beavatkozásokhoz képest a nagyobb korszerűsítések relatíve jobban megtérülhetnek az ingatlanérték növekedésében.


FORRÁS: G7.HU
Részletek »


Stacks Image 4986

Kiszámolták, hol durranhatnak a legnagyobbat az óriásira növő ingatlanbuborékok

A UBS ingatlanbuborék-index korai figyelmeztető jezésként szolgálva a világ 25 nagyvárosának lakóingatlan-árait értékelte, továbbá buborékkockázatuk alapján pontozta és rangsorolta őket.

Az ábrán az ingatlanbuborék kockázatának leginkább kitett városok szerepelnek sorrendbe állítva (a vörös városoknál a legfenyegetőbb a buborék kipukkadása):


FORRÁS: ORIGO.HU
Részletek »


Stacks Image 4957

Épp itt az ideje a korszerűsítésnek - Siralmas az otthonaink energiahatékonysága

Nagyon kevés hazai ingatlan felel csak meg az új lakásoknál a jövő júliustól elvárt energiahatékonysági szintnek, a Takarék Index adatai szerint 2016 és 2020 között csak a lakó- és szállásjellegű ingatlanok 2,6 százaléka kapott ilyen minősítést. A fővárosban és több nyugati megyében jobb a helyzet az átlagnál, míg Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében a legrosszabb. Nem csak a magyar ingatlanok energiahatékonyságával van probléma, Európa több országában hasonlóan rossz a helyzet, pedig a korszerű ingatlanokkal jelentősen lehet csökkenteni a rezsiköltségeket, és mérsékelhető az ország energiaszükséglete is, mivel a háztartások a legnagyobb energiafogyasztók.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 4890
Stacks Image 4892

GYORSTÁJÉKOZTATÓ - Lakásépítések, építési engedélyek, 2021. I–III. negyedév

Eltérő lakásépítési folyamatok a fővárosban és vidéken. 2021 első három negyedévében 12 642 új lakás épült, 1,7%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 430 volt, 30%-kal több, mint 2020 azonos időszakában.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 4861
Stacks Image 4899
Stacks Image 4863

Újra berobbanhat az új lakóingatlanok piaca

Ahogy arra idei év elmúlt hónapjaiban látható tendenciák alapján számítani lehetett lendületes növekedés várható az új lakóingatlanok piacán. Bár az átadott lakások száma minimálisan csökkent, az építési kedv kiugró – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely ismerteti a kínálat és a kereslet ide alakulását, valamint az országra november elején jellemző átlagos négyzetméterárakat is.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


Stacks Image 4841

Visszatértünk a járvány előtti szinthez: ennyi lakás cserélhet gazdát idén Magyarországon

A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2021 októberében, országosan 11 526 ingatlan-adásvétel bonyolódott. Ez az ősz eleji élénküléshez képest minimális visszaesést mutat, azonban az idei évben ennek ellenére elérheti a 150 ezret a tranzakciók száma.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 4828
Stacks Image 4835
Stacks Image 4837

Bajban a hazai ingatlanok – nagyon kevés felel meg az új követelményeknek

Kevésbé volt élénk a használt lakóingatlanok piaca idén októberben, mint egy évvel ezelőtt. A használt lakások nyár óta érezhető forgalomcsökkenését valamennyire ellensúlyozza az újlakás-piac élénkülése. A lakáshitelek piaca pedig történelmi csúcshoz közelít.


FORRÁS: MFOR.HU
Részletek »


Stacks Image 4817

A lakáshitelek történelmi csúcshoz közelítenek

Kevésbé volt élénk a használt lakóingatlanok piaca idén októberben, mint egy évvel ezelőtt. A használt lakások nyár óta érezhető forgalomcsökkenését valamennyire ellensúlyozza az újlakás-piac élénkülése. A lakáshitelek piaca pedig történelmi csúcshoz közelít.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


Stacks Image 4771
Stacks Image 4773
Stacks Image 4775

KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. szeptember

Szeptemberben tovább lassult a lakbérek év eleje óta tartó dinamikus emelkedése: országosan 0,9, Budapesten 0,3%-kal drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz képest. A fővárosban a januári mélypontot 10, az előző év azonos időszakit 3,9%-kal haladták meg az árak. A kerületcsoportok közül az utóbbi nyolc hónapban a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb lakbéremelkedés: szeptemberben az év eleji szintnél átlagosan 12%-kal drágábban kínálták az itt bérelhető lakásokat.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 4732
Stacks Image 4734
Stacks Image 4736
Stacks Image 4738
Stacks Image 4745
Stacks Image 4749
Stacks Image 4747
Stacks Image 4751
Stacks Image 4753
Stacks Image 4755

Lakossági lakáshitelezés, 2021. I. félév

2021 I. félévében a lakáshitel-állomány értéke megközelítette a 4,3 ezer milliárd forintot, ezzel 6,4%-kal meghaladta a 2020. évit, és elérte a GDP 8,9%-át. Az engedélyezések és a folyósítások száma és összege is nőtt, közülük is kiemelkedő mértékben a lakáskorszerűsítéshez igénybe vetteké. A járvány hatásainak enyhítésére bevezetett törlesztési moratóriummal a lakáshitelek 29%-ánál éltek, 32%-kal kevesebb esetben, mint a megelőző időszakban.


FORRÁS: KSH.HU
Részletek »


Stacks Image 4642
Stacks Image 4653
Stacks Image 4657
Stacks Image 4655

Már nem a külföldiek, hanem a magyarok vásárolják fel Magyarországot: elképesztő szinten a hazai ingatlanbefektetők aránya

2021 második negyedévében a kereskedelmiingatlan-piac szempontjából releváns ágazatok teljesítménye javult, ugyanakkor a növekedés ingatlanpiacra gyakorolt pozitív hatása elmarad a korábbi ciklusokban tapasztaltaktól, ami részben a járvány közvetlen hatása (a turizmus tartós visszaesése), részben pedig az általa felgyorsított trendekből (az otthoni munka és az e-kereskedelem térnyerése) adódó bizonytalanságnak tulajdonítható - derül ki az MNB legfrissebb, Kereskedelmiingatlan-piaci Jelentéséből. Az iroda-, raktár- szálloda és retail piaci betekintés mellett az is kiderült, hogy közel 80 százalékra duzzadt a magyar befektetők aránya a hazai ingatlanügyletek során, amire még az aktív évnek számító 2019-ben sem volt példa.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


Stacks Image 4719
Stacks Image 4721
Stacks Image 4723

Albérletárak: még mindig olcsóbban bérelhetünk, mint a COVID előtt

Felemásan alakultak szeptemberben az albérletárak. Havi szinten lassult az áremelkedés, éves szinten viszont fordított a helyzet – ez derül ki a KSH-ingatlan.com 2021 szeptemberi lakbérindexéből. A lakbérindex mellett több mint 16 ezer hirdetés adatai alapján megmutatjuk azt is, hogy miként alakulnak bérleti díjak.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


Stacks Image 4588

Az agglomeráció és a Balaton a vándorlás nyertese

Szokatlan hatásokat váltott ki a Coviddal terhelt tavalyi év az ingatlanpiacon, Pest megyében a járások 94 százalékában pozitív lett a vándorlási mérleg, a tíz legnagyobb nyereségű járás közül pedig kilenc vízparttal érintkező járás volt. A legkedveltebb a Balaton, ami az árakban is visszaköszön, a nagy vesztes a főváros, amely vándorlási deficittel zárta a tavalyi évet, igaz erre a folyamatra covid csak ráerősített.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


Stacks Image 4570

Minden 8. magyar lakóingatlan üres, mégis lakhatási válság van

Magyarországon van arányaiban a világon az egyik legtöbb kihasználatlan lakás vagy ház egy friss kutatás szerint. Több mint 550 ezer lakóingatlan üres, ami a teljes állomány nyolcada. Csak Japánban és Cipruson rosszabb a helyzet. Dacára ennek mégis súlyos lakhatási válság van.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


Stacks Image 4304

Átlagosan 560 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként egy budapesti panelért

A pandémia miatt a legkedvezőbb árú és legnépszerűbb ingatlantípusnál, a panellakásoknál is visszaesett a kereslet tavaly, ami magával hozta az árak korrekcióját, visszaesését is. Az idei évben azonban nem csak visszaálltak a 2019-es szintre, de még tovább is emelkedtek az egy négyzetméterre kalkulált összegek. A Duna House ez évi tranzakciós adatai alapján a legdrágábban – Vizafogó helyett – már Gazdagréten lehet panelt vásárolni Budapesten, ugyanakkor a legnépszerűbb a Füredi úti lakótelep.


FORRÁS: UZLETEM.HU
Részletek »


Stacks Image 4510
Stacks Image 4512
Stacks Image 4514
Stacks Image 4516

Vidéki használt ingatlannal lehet most a legtöbb hozamot elérni

Még a tavalyi átlagos hozamszinttől is elmarad az idei a befektetési célú ingatlanvásárlásoknál a Takarék Index elemzőinek vizsgálata szerint. A használt lakások esetében csökkent a sajáttőke-arányos nyereség, míg a fővárosi új lakások esetében stagnált.


FORRÁS: MFOR.HU
Részletek »2021. november. 24.

Gigászi szakadék tátong ebben a régióban: romos viskók és luxusházak váltják egymást

A járványhelyzet nagy változásokat hozott magával: hatással volt a legtöbb ágazatra, így nem volt kivétel az ingatlanpiac sem. A tapasztalatok azt mutatják, nőtt a kereslet a családi házak iránt, de kapósabbak lettek a korszerűsítendő ingatlanok is. A HelloVidék az elmúlt hetekben Magyarország régióit vette górcső alá, annak szempontjából, hogyan változott az ingatlanpiaci helyzet az adott területen. Cikkünkben most az dél-dunántúli régiót jártuk körbe, hol és mennyiért lehet lakást vásárolni, illetve melyek az egyes megyék legnépszerűbb települései a vásárlók körében.


FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. november. 23.

EBBEN A MUTATÓBAN LENYOMJUK NYUGAT-EURÓPÁT, DE VANNAK HÁTRÁNYAI

Az Európai Unió lakosságának 69,8 százaléka él saját tulajdonú ingatlanban, míg Magyarországon ez az arány 91,3 százalék. Csak két ország előzi meg hazánkat az unióban, Románia 96,1 százalékkal és Szlovákia 92,3 százalékkal - közölte a Duna House az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) legfrissebb adatai alapján.


FORRÁS: HASZON.HU
Részletek »


2021. november. 22.

A budapesti és a vidéki ingatlanok átlagosan ennyiért keltek el a múlt hónapban

Nagyok a különbségek, de az ingatlanok négyzetméterára között is nagy a szórás. A fővárosi ingatlanpiaci forgalomban a legfőbb motiváció a befektetési célú vásárlás volt, a tranzakciók csaknem fele ebbe a kategóriába esett, a vevők átlagosan 50 millió forintot fizettek egy adott ingatlanért; a befektetési célú ingatlanvásárlás újbóli erősödését mutatja, hogy a befektetési vásárlások aránya 2020 februárjában volt utoljára ilyen magas - közölte a Duna House az MTI-vel. Vidéken ezt a motivációt a vevők 26 százaléka nevezte meg, az átlagos vásárlási összeg 22,3 millió forint volt.


FORRÁS: ALON.HU
Részletek »


2021. november. 22.

Újra erőre kapott az ingatlanbefektetési piac

Jövőre már a koronavírus-járvány előtti szintet közelíthetik meg a volumenek. Szakértők 2021-ben 20 százalékkal erősebb befektetői forgalmat várnak, mint az előző évben, az erősödés motorja pedig az irodapiac.


FORRÁS: MMONLINE.HU
Részletek »


2021. november. 20.

Régi adósságát törleszti Horvátország

November elsején kezdődött a horvát geodézia történetének legnagyobb projektje. Feltérképeznek mindent, de a lehető legtöbb elaprózott földtulajdont tagosítani szeretnék, és frissítik az illetékes hivatal adatbázisát. A tízéves folyamat becsült értéke 3 milliárd kuna (146 milliárd forint).


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. november. 20.

Budapest arculatát és közlekedését alaposan megváltoztatják

A főváros jövőbeli nagyberuházásaiból válogattunk. Akadnak köztük közlekedési és ingatlanfejlesztési projektek is. Némelyik már szinte biztos elkészül, de van amelyikről még csak homályos tervek léteznek. Ami közös bennük, hogy ha elkészülnek komoly hatásuk lesz Budapestre.


FORRÁS: NOVEKEDES.HU
Részletek »


2021. november. 19.

Fontosabb a praktikum a luxusnál az ingatlanvásárlóknak

Olyan egységes az áremelkedés az ingatlanpiacon, hogy nehéz szélsőségeket kiemelni, de vannak területek Budapesten, ahol több évre visszatekintve látható, hogy nagyon jelentős drágulás történt. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa példaként említette a köztudatban sokszor lenézett Csepelt, ahol a családi házak árai már felveszik a versenyt a főváros más részein tapasztalhatóval. A szakember azt mondta, a lakásárak oly mértékben emelkedtek, hogy minden eddiginél fontosabb lett az ingatlanok elrendezése, a luxusfunkciók pedig másodlagossá váltak.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. november. 19.

Már közel sem olyan jó befektetés az ingatlan, mint a járvány előtt? Itt érdemes most vásárolni

A tavalyi gyengélkedés után idén újra erőre kapott az ingatlanbefektetési piac, a kilátások is jók, amelyek alapján jövőre már a koronavírus-járvány előtti szintet közelíthetik meg a volumenek. 2021-ben 20 százalékkal erősebb befektetői forgalmat várunk, mint az előző évben, az erősödés motorja az irodapiac. Az idei folyamatok sajátossága az irodapiaci tranzakciók magas aránya az összvolumenen belül, amely a 85 százalékot is elérte 2021 októberéig, szemben a pandémia előtti 40 százalékkal.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. november. 19.

Berobbantak a zágrábi ingatlanárak

Az elmúlt évben korábban nem látott mértékű árnövekedés zajlott le a horvát fővárosban. Leginkább az újépítésű lakások ára nőtt, de a használt ingatlanokért is többet kérnek, mint egy évvel ezelőtt.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. november. 17.

A kilencvenes évekbe löki vissza Kínát az új válság

Az ingatlanpiac válsága olyan szintre lassítja a kínai gazdaság növekedését, amelyre utoljára az 1990-es években volt példa. A jelek szerint ezt az árat is hajlandó megfizetni a vezetés azért, hogy csökkenjen függésük az ingatlanszektortól. A kínai lassulás komoly következményekkel járhat más országokra nézve is.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. november. 15.

Kiderült, melyek az ország legdrágább és legolcsóbb utcái az ingatlanpiacon

A múlt évben eladott lakóingatlanokat nézve a budapesti II. kerületben lévő Vérhalom tér volt a legdrágább az egész országban 2 millió forintos átlagos négyzetméterárral. A 2019-es listavezető Vörösmarty tér visszaszorult a második helyre a maga 1,4 millió forintos árával, ami egyébként 200 ezer forinttal elmarad a 2019-es értéktől. A tízes toplistára a főváros I., II., V., valamint XII. kerületeinek utcái, terei kerültek fel, vagyis továbbra is a budapesti belváros, a Rózsadomb és a hegyvidéki lokációk a legdrágábbak. A múlt évben a legolcsóbb lakóingatlanok a borsodi Rudabányán és a Bács-Kiskunban található Borgotán keltek el, itt a négyzetméterár 21 ezer forint volt. Ez egyben azt is jelenti, hogy 100-szoros a különbség a legolcsóbb és a legdrágább lakóingatlanok átlagos négyzetméterára között - adta hírül az ingatlan.com.


FORRÁS: ORIGO.HU
Részletek »


2021. november. 15.

Erősödött a befektetők szerepe a fővárosi ingatlanpiacon

A fővárosi ingatlanpiaci forgalomban a legfőbb motiváció a befektetési célú vásárlás volt, a tranzakciók csaknem fele ebbe a kategóriába esett, a vevők átlagosan 50 millió forintot fizettek egy adott ingatlanért; a befektetési célú ingatlanvásárlás újbóli erősödését mutatja, hogy a befektetési vásárlások aránya 2020 februárjában volt utoljára ilyen magas - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. november. 15.

Itt a milliókat érő lista: erről minden lakásvásárlónak tudnia kell

Kiderült, hogy ingatlanpiaci szempontból áldás, vagy átok-e vasút mellett lakni, és a Pénzcentrumnak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértők azt is elárulták, hogy mennyit dobhat a lakásárakra a boltok, és az egyéb szolgáltatások közelsége. A szakemberek az iskolák, óvodák kapcsán arról beszéltek, hogy manapság már nem értékfejhajtó tényezők, hanem alapként tekintenek ezek közelségére a vevők. A fővárosi ingatlanpiac másik kritikus pontja a parkolóhely, amely mára aranyat ér Budapesten, jelentősen megdobhatja a lakás, ház értékét.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. november. 13.

Lehangolóan kevés fiatal bír a saját lábán állni az ingatlanpiacon

A fiataloknak csupán a 37 százaléka képes a lakásvásárlását készpénzből finanszírozni, de ők is feltételezhetően külső tőketámogatás segítségévél, esetükben jellemzően a családi háttér jelenti a bankot, ezzel szemben az idősebb generációk 62,5 százaléka tudja készpénzben, hitel nélkül megoldani lakásvásárlását - közölte az Otthon Centrum az MTI-vel..


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. november. 12.

Befektetésre, átlagosan 50 millióért vesznek lakásokat Budapesten

A fővárosi ingatlanpiaci forgalomban a legfőbb motiváció a befektetési célú vásárlás volt, a tranzakciók csaknem fele ebbe a kategóriába esett, a vevők átlagosan 50 millió forintot fizettek egy adott ingatlanért; a befektetési célú ingatlanvásárlás újbóli erősödését mutatja, hogy a befektetési vásárlások aránya 2020 februárjában volt utoljára ilyen magas - közölte a Duna House. Vidéken ezt a motivációt a vevők 26 százaléka nevezte meg, az átlagos vásárlási összeg 22,3 millió forint volt.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. november. 12.

A fővárosi ingatlanok több mint felét befektetési céllal veszik

A Duna House becslése szerint az ősz eleji élénkülés után egy minimális visszaesés volt tapasztalható októberben az ingatlanpiacon. Az elmúlt hónapban 11 526 darab tranzakciót zártak le, ami ugyan elmarad szeptemberhez (11 807) és az előző évek azonos időszaki adataihoz képest, de a nyári hónapokhoz viszonyítva még mindig 3 százalékos növekedést mutat. Ezzel párhuzamosan a Keresletindex is mérséklődést mutat, jelenleg 74 ponton áll.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. november. 11.

Nyílik az olló: ezeken a vidékeken lassan tényleg megfizethetetlenek lesznek a lakások

A második negyedévben tovább folytatódott az ingatlanárak növekedése, azonban a korábbi dinamika úgy tűnik, megváltozott. Az előzetes adatok alapján éves összehasonlításban újra nyílni látszik az árolló, hiszen Budapest és a vidéki városok áremelkedésének üteme gyorsult, míg országos szinten és a községek esetében lassulás volt tapasztalható.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. november. 11.

Egy komplett vásárlói réteg tűnt el a magyar ingatlanpiacról: kidurranhat a lufi?

Részben a járványhoz köthető óvatosság és bizonytalanság, valamint a brexit hatása miatt csökkent a külföldiek szerepe a magyarországi lakáspiacon. Bár idén a Németországból, Hollandiából érkező kereslet nőtt, a külföldi érdeklődések száma csökkent. Ennek eredményeként a külföldi vásárlások az idén sem érik el a 2019-es szintet, amikor a teljes forgalom 5 százalékát adták.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. november. 11.

Kevesebb külföldi vásárol ingatlant Magyarországon, mint korábban

Csökkent a külföldiek szerepe a magyarországi lakáspiacon részben a járványhoz köthető óvatosság és bizonytalanság, valamint a brexit hatása miatt.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. november. 10.

Átlagosan ennyi hitel szükséges ingatlanvásárláshoz

Az Otthon Centrum több ezer fős minta alapján készített elemzéséből, mely az ingatlant vásárlók idei hitelfelvételi szokásait vizsgálta, az derült ki, hogy az ügyfelek 39,4 százaléka vesz fel hitelt, átlagosan 17 millió forintot. Az Otthon Centrum hálózatának segítségével az idei év első kilenc hónapjában lakóingatlant vásárló ügyfelek 39,4 százaléka vett igénybe hitelt – összegezte az országos viszonylatban legtöbb hazai irodát működtető centrum elemzési vezetője a legfrissebb adatokat. Soóki-Tóth Gábor elmondta, a kölcsönt igénylők 62,5 százaléka csak piaci alapú hitelt vett fel. A felvevők bő harmada élt a családtámogatási lehetőségekkel, és az ügyfelek többségében kombinált hitelt választottak.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. november. 10.

Lakáseladási pánik a hitelmoratórium után?

Novembertől sokak számára véget ért a 2020 márciusában elrendelt hitelmoratórium, nekik újra meg kell kezdeniük az adósság törlesztését. Ez a fordulópont a lakáspiacot is érinti: az ország online ingatlan-piactereként szolgáló ingatlan.com adatai alapján az látható, hogy egyelőre alaptalanok voltak a lakáspiaci felfordulástól és kényszereladási hullámtól való félelmek.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


2021. november. 10.

Megszólaltak a szakértők: ezt tette az ingatlanpiaccal a moratórium részleges lezárása

Kiegyensúlyozott maradt a lakáspiac a hitelmoratórium részleges lezárása után, annak ellenére, hogy korábban voltak olyan félelmek, amelyek kényszereladási hullámot vizionáltak. A lakáspiaci forgalom stabil maradt, a kínálatban pedig nem történt kiugró bővülés, ami pánikeladásokra utalna. November elején az egy hónappal korábbihoz képes pedig októberhez képest fél százalékkal csökkent a tulajdonosok által meghirdetett eladó lakások száma, éves szinten pedig 7 százalékkal bővült. Azoknak a hiteleseknek, akik a moratórium vége miatt nehézségei adódnának van lehetőségük arra, hogy fizetési könnyítést kérjenek a bankjuktól.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. november. 10.

Ismét a szakadék szélén egyensúlyoz az Evergrande

Ismét csőd közelébe került szerdán a China Evergrande csoport, amely az elmúlt hetekben több alkalommal a türelmi időszak lejártához közeledve rendezte kifizetéseit, az utolsó pillanatban kerülve el a törlesztési csődöt. A több mint 300 milliárd dollárra rúgó adósságával a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének számító Evergrande-re szerdán egy kötvénye utáni 148 millió dollárnyi kamat törlesztése vált esedékessé. Pekingi idő szerint délig a kifizetés megtörténtéről nem adtak hírt.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. november. 09.

Vidéken jobban pörög az ingatlanpiac

A napokban jelent meg az MNB hivatalos jelentése, amely szerint 2021 második negyedévében a vidéki városokban nőttek a lakásárak a legnagyobb mértékben. A jegybanki adatok megerősítik a Duna House piaci tapasztalatait a vidéki ingatlanpiac erősödéséről, valamint a továbbra is aktív piaci érdeklődésről. Az ingatlanközvetítő által közölt keresleti mutatók a második negyedévben az előző évek azonos időszakához képest emelkedő tendenciát mutattak.


FORRÁS: MMONLINE.HU
Részletek »


2021. november. 08.

Megéri-e befektetésként lakást venni, és milyet érdemes választani erre a célra? Az ingatlanszakértő válaszolt

Az ember nem mindig beköltözés céljából vesz ingatlant: megéri lakásba fektetni a pénzt, ha jól csinálja. Ha ingatlanvásárlásról van szó, a legtöbb esetben lakáscélra keresgélnek a vevők, ám olyan is előfordul, hogy valaki befektetés szándékával tenne szert egy lakásra.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. november. 07.

Őrült tempóban nőnek az ingatlanárak: ezek most legdrágább megyeszékhelyek

Magyarországot is elérte a koronavírus járvány negyedik hulláma, amely ismét vizsgálódásra ösztönzi a gazdasági élet szereplőit. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a második és a harmadik hullámhoz hasonlóan a piaci árak tendenciáján ez sem fog jelentősen változtatni.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. november. 06.

Őrült tempóban nőnek az ingatlanárak: ezek most legdrágább megyeszékhelyek

Újra berobbanhatnak a lakásépítések. Az első háromnegyed évben 12 642 ezer új lakóingatlant adtak át Magyarországon, ez 1,7 százalékos csökkenést jelent, de továbbra is erős teljesítményt tükröz. A lakásépítési kedv pedig jelentősen nőtt. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 30 százalékkal nőtt.


FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. november. 05.

Hogyan változtak a hazai ingatlanárak az ősz beköszöntével?

Az utóbbi években a lakóingatlanok kínálati árán felül a bérleti díjak is hihetetlen ütemben növekedtek. Bár az előző évben volt némi stagnálás a koronavírus beköszöntével, és visszaesések is voltak az árakban az ország néhány területein, az átlag lakás bérleti díjak ennek hatására is még mindig az egekben vannak, nem beszélve a eladásra kínált különböző lakóingatlanok négyzetméter árairól. Az ingatlannet.hu legújabb elemzése azt járta körbe, miként is változtak a hazai ingatlanok az újabb hullám kapujában.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. november. 05.

Vajon mire elég az új bérminimum a lakáspiacon? Meg fogsz lepődni...

Most már hivatalos: 2022 év elejétől bruttó 200 ezer forint lesz a minimálbér hazánkban, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra nő. Szakértők kiszámolták, hogy ennek köszönhetően hogyan javulnak a családok hitelfelvételi lehetőségei. Ezek alapján akár közel 40 millió forint értékű ingatlan is elérhető lehet a potenciális vásárlóknak.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. november. 05.

Fokozódik a kínai ingatlanválság, újabb óriáscégnél vannak problémák

A hongkongi tőzsdén jegyzett kínai ingatlanfejlesztő, a Kaisa Group Holdings és három leányvállalata pénteken a piacnyitás előtt felfüggesztette a részvényeivel való kereskedést. A Kaisa csütörtökön közölte, hogy pénzügyi egysége elmulasztott egy vagyonkezelési termékkel kapcsolatos kifizetést, a  vállalat likviditásával kapcsolatos aggodalmak fokozódása közepette. A kínai ingatlanfejlesztők között a Kasia az Evergrande után a második helyen áll az amerikai dollárban denominált offshore kötvények kibocsátása tekintetében.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. november. 05.

Mire számíthatnak a bérlők, lakásvásárlók: bezuhannak az árak a járvány 4. hulláma miatt?

Magyarországot is elérte a koronavírus járvány negyedik hulláma, amely ismét vizsgálódásra ösztönzi a gazdasági élet szereplőit. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a második és a harmadik hullámhoz hasonlóan a piaci árak tendenciáján ez sem fog jelentősen változtatni.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. november. 04.

Dominóként dőlnek a kínai cégek, megint likviditási gondokkal küzd egy beruházócég

A kínai ingatlanfejlesztő Kaisa Group Holdings csütörtökön közölte, hogy nem teljesített egy vagyonkezelési termékkel kapcsolatos kifizetést, ami tovább növelte az adóssággal küszködő vállalat készpénzhiányával kapcsolatos aggodalmakat. Az ázsiai országban az ingatlanfejlesztőcégek egyre nagyobb válságba kerültek, mióta az Evergrande fizetési gondokkal küzd. Már több cég jelezte: likviditási nehézségei vannak, a befektetők pedig egy erősödő bedőlési hullámtól tartanak.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. november. 04.

Menekülnek a belvárosból a pestiek: itt még van esély olcsó lakást találni

Az agglomeráció reneszánszával, majd a balatoni ingatlanpiac felpezsdülésével párhuzamosan a főváros népszerűségének folyamatos csökkenése az elmúlt közel két év egyik legmeghatározóbb trendje az ingatlanpiacon. Annak ellenére, hogy 2020-ban tizenhat éves rekordot döntött Budapesten a vándorlásból származó lakosságszám csökkenés, az élet egyáltalán nem állt meg a főváros ingatlanpiacán. A kerületeken belül 43 ezer, míg a kerületek között közel 58 ezer fő változtatott állandó lakóhelyet az év folyamán és a számok alapján a legnagyobb forgalmat a XI. kerület könyvelhette el. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH által minap publikált népességmozgás statisztikák alapján a főváros ingatlanpiacát elemzi.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. november. 03.

Tovább emelkedtek a lakásárak a megyei jogú városokban

Minden használt ingatlantípusnál nőtt a négyzetméterár az egy évvel ezelőttihez képest - derült ki az Otthon Centrum megyei jogú városokra vonatkozó összesítéséből. A tanulmány szerint a társasházi és panellakások, illetve a családi házak áremelkedése között 5-20 százalék közötti a szórás. A megyei jogú városokban a társasházi lakások négyzetméterára 387 ezer forintra nőtt idén. Ez az ár 10,3 százalékkal magasabb, mint a 2020-ban mért érték.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. november. 02.

A magas ingatlanárak is ösztönzik a lakásfelújításokat egy felmérés szerint

A községekben a legnagyobb, a megyei jogú városokban és a fővárosban a legkisebb a felújítási kedv. Októberben sem csökkent a lakásfelújítási kedv, egyre többen korszerűsítenék az otthonukat a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) és a Masterplast felmérése szerint – közölte a GKI az MTI-vel.


FORRÁS: PROPELLER.HU
Részletek »


2021. november. 01.

Harmadával is megugorhat az agglomerációt célba vévő lakhatási kedv

Főként az agglomeráció ingatlanpiacának erősödése várható a zöldhiteltől - közölte egy friss elemzésre hivatkozva az MTI.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. október. 31.

Viharkárok és villámcsapás, avagy mi minden sújtotta idén a hazai ingatlanokat?

Viharkárok, villámcsapás miatt kialakuló lakástűz, otthoni balesetek - ezek a káresetek határozták meg a nagyobb hazai biztosítók kifizetéseit 2021 első felében, de a koronavírus-járvány hatása is több területen megmutatkozik. A Bank360.hu elemzői lakásbiztosítói körképükben arról kérdezték a biztosítókat, hogy melyek voltak a leggyakrabban előforduló káresemények, illetve, hogy mekkora összegben térítettek az ügyfeleknek.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. október. 30.

Kilőttek a használt lakásárak: vidékenként hatalmas lehet a különbség

Minden használt ingatlantípusnál nőtt a négyzetméterár az egy évvel ezelőttihez képest, derült ki az Otthon Centrum megyei jogú városokra vonatkozó összesítéséből: a tanulmány szerint a társasházi és panel lakások, illetve a családi házak áremelkedése között 5-20 százalék közötti a szórás.


FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. október. 29.

Vége a türelmi időnek az albérlet piacon

Míg tranzakciók tekintetében az ingatlanpiac már magához tért, sőt, újabb lendületet vett, addig a lakásbérlési adatok nem mutatnak fejlődést. A fogyasztói magatartás ezen a téren is átalakult, a bérleti szerződések fogalmazásánál például már nem számít vis maiornak a pandémia okozta bizonytalanság. Mindenki az őszi, egyetemi szemeszter kezdésével a diákok, az utazási korlátok feloldásával pedig a külföldiek érkezésétől várta a fellendülést, ez azonban elmaradt. De akkor mégis hol vannak, és mi várható így a szegmensben? A Duna House szakemberei szerint az árak stagnálása mellett van tér a további növekedésre a kínálati piacon.


FORRÁS: UZLETEM.HU
Részletek »


2021. október. 29.

Ingatlanpiac: vége a türelmi időnek

Elmaradt az elvárt roham: a külföldiek csak szállingóznak a magyar albérletpiacra, az egyetemisták a pénzügyi instabilitás miatt inkább otthon maradnak. A pandémia nagy vesztesei az Airbnb-lakások, amely nagy részben átrajzolta a hazai ingatlanpiacot.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. október. 29.

Csökkent a lakáseladási aktivitás Amerikában

Visszaesett a folyamatban lévő lakásértékesítési szerződések száma szeptemberben az Egyesült Államokban az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) csütörtöki jelentése alapján.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. október. 28.

Már a negyedik hullámra figyel az ingatlanpiac

Az irodapiaci kereslet jelentősen visszaesett a home office bővülése miatt az elmúlt másfél évben, az ipari-logisztikai fejlesztések viszont a járvány nyerteseinek számítanak az e-kereskedelem térhódítása révén. A pandémia kibontakozó negyedik hulláma további kockázatokat jelent a kereskedelmi ingatlanok piacán is, de annak várható gazdasági hatása az előző hullámoknál már mérsékeltebb lesz az MNB várakozásai szerint.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. október. 26.

Egyszerre több jelzáloghitelre is lehet kérni a tartozás elengedését: ki és hogyan igényelheti?

A lehetőséggel számos család szabadulhat meg jelzáloghitelétől. A Családvédelmi Akcióterv részeként a családok igényelhetik a jelzáloghitelük egy részének elengedését. Bár sokan nem tudják, de ez a lehetőség akár egyszerre több jelzáloghitelre is érvényesíthető.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. október. 26.

5 kérdés, amit csak egy ingatlanközvetítő tud megválaszolni

Folyamatosan emelkedő ingatlanárak, ingatlan-értéknövelő beruházások és az esetleges negyedik hullám okozta bizonytalanság jellemzi az ingatlanpiacot. Bizonytalanság, ami főleg lakossági részről van jelen, míg a befektetők érdeklődve és aktívan kísérik a fejleményeket.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. október. 25.

Járvány ide vagy oda, még mindig ez az egyik legtutibb befektetés a piacon

A terület specialistái szerint a budapesti, belvárosi ingatlanpiac hasonló, felfelé ívelő tendenciát mutat, mint ahogyan az a 2014-es évben történt, amely a 2008-as gazdasági világválság után egy nagyon fontos mérföldkő volt a hazai ingatlanpiacon. Egy friss elemzés azt mutatja, hogy aki most lép be a piacra, az megelőzi a komolyabb áremelkedést, bármikor is jöjjön az, mert számottevő árcsökkenés a belvárosban egészen biztosan nem várható. Ezt támasztja alá az a tény, hogy még a tavalyi évben és 2021 első felében sem történt valódi árzuhanás, és amint az élet még inkább normalizálódik, az árak ismét emelkedni fognak.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. október. 25.

Mi történik ebben a megyében? Csökken a népesség, mégis drágulnak az ingatlanok

A hazai ingatlanpiacon az egyik legnagyobb arányú áremelkedés realizálódott Békés megyében. A Duna House idén január-augusztusi adatait alapul véve átlagosan 35%-kal drágultak meg a régióban található házak és lakások. Az elmúlt 10 év tekintetében a panelotthonok értéke több mint kétszeresére emelkedett. A tranzakciók közel ¾-e a megyeszékhelyre fókuszálódott.


FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. október. 25.

Rázúdulhatnak a fiatal vevők az ingatlanpiacra

Ha tényleg csökkennek a kötelező önrészek, akkor több tízezres nagyságrendben jelenhetnek meg új vásárlók.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. október. 22.

Kiderült, melyik két régióba költöztek be a legtöbben

Érdekes statisztikát tett közzé az Otthon Centrum, melyből megtudhattuk, Magyarország mely térségeiben vásároltak a legtöbben ingatlant, vagy béreltek ki albérletet.


FORRÁS: LINER.HU
Részletek »


2021. október. 22.

Elkerülte a szombati csődöt az Evergrande

Késedelmes kamatfizetést hajtott végre pénteken a nemzetközi kötvénytulajdonosoknak az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő,  hogy elhárítsa a "nemteljesítést", mely a szombaton lejáró 30 napos türelmi idő után állt volna be a szeptember 23-án elmulasztott 83,5 millió dolláros kifizetésre tudósított a Wall Street Journal.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. október. 22.

Komoly milliókat nyersz, ha így adod el a lakásod: ezekre nagyon figyelj oda

Ha szóba kerül, hogy eladás előtt érdemes-e felújítani az ingatlant, sokan egyből rávágják, hogy nem, mivel a munka gyümölcsét már az új tulajdonos fogja élvezni leginkább - mások pedig abban reménykednek, hogy némi renoválás után többet kérhetnek a házukért, lakásukért. A Pénzcentrum most ingatlanpiaci szakértők segítségével járt utána, hogy érdemes-e kifejezetten az értékesítés miatt renoválni - és ha igen, milyen munkák emelhetik meg az eladási árat. Kiderült, hogy akár csökkenthetjük is ingatlanunk értékét egyes felújításokkal.


FORRÁS: HELLOVIDEK.HU
Részletek »


2021. október. 22.

Pozitív befektetői hangulat a németországi ingatlankonferencián

A Brexitet követően Európa legnagyobb ingatlanbefektetési piacán, Németországban nagyon pozitív a befektetői hangulat, de a közép-európai régió megítélése is rendkívül erős a visszajelzések alapján. A legkedveltebb eszközosztály itthon továbbra is az iroda, de régiós szinten az ipari ingatlanok kapcsán látható a legerősebb áremelkedés. Borbély Gábor, a CBRE kutatási igazgatója a 2021-es Expo Real konferencián elhangzottak alapján nyújtott betekintést a régiós ingatlanpiaci trendekbe.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. október. 21.

Most kell lakást venni, a drágulás ugyanis súlyosbodhat

A Duna House elemzési vezetője szerint aki ingatlant szeretne vásárolni, most tegye, mivel a lakásárak emelkedésén kívül a lakáshitelek is drágulni fognak az elkövetkező hónapokban.


FORRÁS: LINER.HU
Részletek »


2021. október. 21.

Gondolta volna? Egy jól megtervezett, igényesen kivitelezett gardrób az ingatlanunk értékét is növelheti

Magyarországon még nincs olyan kultúrája a gardróbszekrényeknek, mint a nyugati országokban, nem tulajdonítanak neki akkora jelentőséget, mint például egy konyhabútornak. Alaptalan ez a megkülönböztetés, hiszen sok esetben egy beépített szekrényt is több évtizedig használunk, egy személyünkhöz és életmódunkhoz illeszkedő darab meghatározója lehet életminőségünknek.


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


2021. október. 21.

Már megint az Evergrande borzolja a kedélyeket, erre nem sokan számítottak

A kínai ingatlanfejlesztő-óriás Evergrande-nál kitolták egy kötvény visszafizetési határidejét, jelentette ma egy pénzügyi szolgáltató. Mielőtt azonban hátradőlhettek és fújhattak volna egyet a befektetők, érkezett egy kimondottan rossz hír is a vállalat háza tájáról: bár már a célegyenesben volt és úgy tűnt, hogy akadály nélkül végbemehet a tranzakció, az utolsó pillanatban meghiúsult a cégcsoport 2,6 milliárd dolláros ingatlanszolgáltatási egységének eladása.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. október. 19.

Ezek most a legjobb ingatlanbefektetések Magyarországon: megéri belevágni?

Még a tavalyi átlagos hozamszinttől is elmarad az idei a befektetési célú ingatlanvásárlásoknál a Takarék Index elemzőinek vizsgálata szerint, a legnagyobb hozamot vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. október. 18.

Bőven maga mögött hagyta a Covid-járványt az európai ingatlanpiac

Gyakorlatilag az összes európai országban az ingatlanpiac felpörgéséről is szól az idei év. A tranzakciók száma magas szinten van, sokan ismét befektetési lehetőségként tekintenek az ingatlanokra, a trendből a luxus szegmens is profitál.


FORRÁS: VG.HU
Részletek »


2021. október. 18.

Elkezdődött a kiköltözési hullám: mi történik a vidéki nagyvárosokban?

Szeptemberben közel 12 ezer tranzakció realizálódott a hazai ingatlanpiacon, amelynek jelentős részét az agglomerációba kiköltözők adták. A járványügyi helyzet miatt ugyanis a városi lakásokban ragadt emberek, családok szeretnék újra szabadnak érezni magukat, ezért kertkapcsolatos házakat keresnek új otthonuknak. A kiköltözési hullám nem csak Budapestre jellemző, hanem szinte kivétel nélkül az ország többi nagyvárosára is.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. október. 18.

Debrecenben már olyan drágák az ingatlanok, mint Budapesten

Kiköltözési hullám érte el a magyar nagyvárosokat. A hazai ingatlanpiacon az utóbbi időben több ezer lakás cserélt gazdát, sokan döntöttek úgy, hogy hátrahagyják nagyvárosi életüket és vidékre költöznek.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. október. 18.

Ingatlanvita: nem a magántulajdont imádják a magyarok, csak minden más jelenlegi lehetőség borzasztó. Mi a megoldás?

Nem azért él a magyarok 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban, mert magántulajdon-fetisiszták, egyszerűen a meglévő opciók – ha egyáltalán vannak – olyan rosszak, hogy szóba sem kerül ezek választása – állítja Jelinek Csaba városszociológus, aki lakásszövetkezeti rendszer beindítása mellett érvel. Balogh László, az Ingatlan.com szakértője szerint a magas magántulajdoni aránynak is megvan az előnye, ami főleg a járvány alatt mutatkozott meg. Megfelelő bérlakásprogram beindítását viszont nemcsak a politikai akarat, hanem a kultúra és a bizalom hiánya is hátráltatja, pedig egyetértés van köztük abban, hogy szükség lenne rá. Társadalomkutatót és ingatlanost kérdeztünk a magyar ingatlanpiac visszásságairól és a lehetséges megoldásokról.


FORRÁS: FORBES.HU
Részletek »


2021. október. 17.

A borvidékekről a szüret után sem szabad megfeledkezni – pörög az ingatlanpiac

Lassan véget ér a szüreti szezon, de a hazai borvidékek ingatlanpiaca továbbra is aktív. Azonban nem szükségszerű, hogy csak az költözzön valamely történelmi borvidék közelébe, aki szőlőtermesztésre és borkészítésre adja a fejét, hiszen azok is megtalálhatják számításukat, akik a nagyváros zaját maguk mögött hagyva vidéken keresnek családi házat, nyaralót, esetleg hobbitelket. Az OTP Ingatlanpont szakértői ezúttal a Tokaji, Kunsági és Pécsi borvidék településeinek ingatlanpiaci aktualitásait mutatják be.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. október. 16.

Már több mint 50 ezer család igényelt otthonfelújítási támogatást

Több mint 50 ezer család igényelt már otthonfelújítási támogatást összesen mintegy 65 milliárd forint értékben - írta a közösségi oldalán Novák Katalin.


FORRÁS: REALISTA.INGATLAN.COM
Részletek »


2021. október. 16.

Szerkezetátalakítással menekülne az összeomló Evergrande, de csak mélyül a kínai válság

Az Evergrande Group vezérigazgatója Hongkongban tárgyalásokat folytat befektetési bankokkal és hitelezőkkel egy lehetséges szerkezetátalakításról és eszközértékesítésről, miközben a kínai ingatlanfejlesztő a több mint 300 milliárd dolláros adósságállománya nemteljesítésével kerül egyre mélyebb válságba. Közben viszont egy állami ingatlancég sem vásárolta meg az értékes ingatlanjait, ami rossz üzenet a piacoknak.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. október. 15.

Lakást vagy házat adsz el? - Ezek az ingatlan eladás költségei 2021-ben

Egy ingatlan eladásnál természetesen az eladót is terhelik költségek. Mik egy ingatlan, lakás, ház eladás költségei? Most összeszedtük, mire és mennyit, mikor és mikor nem kell fizetni. Az ingatlan eladás adózása mellett leírjuk, mi az ingatlan eladás menete, illetve milyen változások történtek az ingatlan eladás terén 2021-ben.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. október. 15.

Elszabaduló ingatlanárak, alacsony bérek: nem csak Budapesten nehéz lakáshoz jutni

A bérek és az ingatlanárak párhuzamos emelkedése a 2010-es években egész másként érintette a fővárosban és az egyes megyeszékhelyeken élőket, ugyanis a fővárosban nem csak az átlagjövedelem  növekedett, hanem az átlagos négyzetméterár is.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. október. 15.

Tudta? Negyven százalékkal kevesebb külföldi fektette be a pénzét magyar ingatlanokba

A magyar ingatlanok még mindig kitűnő befektetési lehetőséget jelentenek a külföldi vásárlóknak, ám számuk jelentősen visszaesett az elmúlt két év adatai alapján. Az Európai Unión kívüli ingaltanvásárlók körében tavaly mindössze 2.200 esetben nyújtottak be erre irányuló kérelmet, elsősorban (74%) fővárosi lakásra, a legnagyobb, 39%-os arányban kínai állampolgárok. Ugyanakkor Algériából, Ausztráliából, Tunéziából és Venezuelából is érkeztek befektetők.


FORRÁS: BLIKK.HU
Részletek »


BalatonHomes Ingatlanközvetítés

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk.