Stacks Image 20

2021. november. 21.

Ingatlan adásvételi szerződés költségei – ne érjenek meglepetések, ezekre a plusz kiadásokra számíts amikor házat, lakást veszel

Milyen költségekkel számolj, ha ingatlant vásárolsz? Mennyibe kerül az ügyvéd és még mire számíts menet közben. A BudaPestkörnyéke.hu intatlanügyekben jártas szakértője, Dr. Bacskó László ügyvéd részletesen elmondja, mire kell készülni.


FORRÁS: BUDAPESTKORNYEKE.HU
Részletek »


2021. november. 19.

Csalók garázdálkodnak a hazai ingatlanpiacon - így védekezhetsz ellenük

Közjegyzők nyilvánosan elérhető adataival visszaélve próbálnak bűnözők jóhiszemű személyektől – ingatlaneladást színlelve – pénzt kicsalni. Egy esetben az áldozat véletlenül rájött a csalásra, az ügyben feljelentést tettek. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) azt javasolja, hogy mindenki ellenőrizze, valódi közjegyzővel áll-e kapcsolatban egy ingatlanvásárlásnál. Erre több lehetősége is van, akár a hivatalos adatbázisokban található telefonszámokon is fel tudja hívni a valós közjegyzői irodát.


FORRÁS: FEMCAFE.HU
Részletek »


2021. november. 12.

7 fontos tudnivaló az elővásárlási jog buktatóiról

Társasházi ingatlan vagy közös tulajdonú teremgarázs vásárlásakor előfordulhat, hogy az elővásárlási jog fogalmával találkozunk. De mit jelent az elővásárlási jog, amely a törvény erejénél fogva létezik vagy szerződésen alapul? 7 kérdésben és 7 válaszban foglaltuk össze, hogyan járjunk el körültekintően, ha ezzel a fogalommal találkozunk..


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


2021. november. 04.

5 kérdés az életjáradéki szerződésről

Az ingatlanárak folyamatos emelkedése sokak számára megnehezíti az ingatlanok vásárlását. Ezért sokan keresik azokat az egyéb, jogszerű módszereket, amellyel kisebb pénzügyi befektetés mellett is ingatlanhoz juthatnak. Ilyen lehet az életjáradéki szerződés is, ezzel bárki szerezhet tulajdonjogot. Persze van néhány fontos kérdés az életjáradékkal kapcsolatban, amelyek megválaszolásra várnak.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


2021. november. 02.

Akár többmilliós bírságra is számíthatsz, ha ezt csinálod a kertedben: miért tilos a zöldhulladék elégetése?

2021. január 1-től tiltott a kerti zöldhulladék égetése. Ha az ember hétfőn felsepregeti az udvart, keddre már újra bokáig érhet a szárazfalevél-szőnyeg, és ha ismét megcsinálja, csütörtökre már semmi sem látszik majd a munkájából. Akinek kertje van, annál mindennapos ez az őszi szélmalomharc, a falevélzsákok pedig egyre csak gyűlnek.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. október. 26.

Egyszerre több jelzáloghitelre is lehet kérni a tartozás elengedését: ki és hogyan igényelheti?

A lehetőséggel számos család szabadulhat meg jelzáloghitelétől. A Családvédelmi Akcióterv részeként a családok igényelhetik a jelzáloghitelük egy részének elengedését. Bár sokan nem tudják, de ez a lehetőség akár egyszerre több jelzáloghitelre is érvényesíthető.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. október. 26.

Ingatlan adásvétel: mit értünk tulajdonjog fenntartás és függőben tartás alatt?

Ingatlan adásvételi szerződések esetén gyakran találkozhatunk a „tulajdonjog fenntartással” való eladás és a „függőben tartással” való eladás kifejezésekkel. Azonban e kifejezések jelentése és a szerződésben játszott szerepe sokaknak nem világos. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.


FORRÁS: UZLETEM.HU
Részletek »


2021. október. 26.

MIT KÉRDEZZÜNK LAKÁSVÁSÁRLÁSKOR? – EZEKET A KÉRDÉSEKET NE FELEDD EL FELTENNI!

Amikor új otthont keresünk, szeretnénk meghozni a legjobb döntést, hiszen jó időre elkötelezzük magunkat a kiválasztott ingatlan mellett. Egy rossz döntés nem csak bosszús napokat okozhat, de komoly ráfizetéssel is járhat. Amikor felkeresünk egy kiszemelt lakást, fontos, hogy minél több mindent megtudjunk arról. Ehhez pedig érdemes előre felkészülni. Lássuk, mit kérdezzünk lakásvásárláskor.


FORRÁS: OTTHONOKESMEGOLDASOK.HU
Részletek »


2021. október. 22.

Súlyos büntetéssel is számolhatunk, ha nem körültekintően járunk el a műemléki ingatlanokkal

Több mint 37 ezer műemléki épület található ma Magyarországon, negyedük magántulajdonban. Ugyanakkor pont ez az a csoport, amelyen belül a legnagyobb arányban találhatók a fokozottan veszélyeztetett, felújítandó ingatlanok. Egy szépen karbantartott műemlékért viszont akár több milliárd forintot is kérhet tulajdonosa, ha eladósorba kerül.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. október. 22.

Sokan ezen bukják el a lakáshitelüket: nem mindegy, hogyan tartják nyilván az ingatlant

A szakértőt kérdeztük, pontosan mi lehet a probléma a nyilvántartással.

FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. október. 19.

INGATLAN VÉTELI SZÁNDÉKNYILATKOZAT – MUTATJUK, MIKET KELL TUDNOD ERRŐL A DOKUMENTUMRÓL

Mindenkinek az életében eljön a pillanat, amikor ingatlanvásárlásra kerül sor. Azonban ahhoz, hogy ne kerüljünk számunkra előnytelen helyzetbe, minden esetben írásban kell rögzítenünk a vételi szándékot. Pont erre való az ingatlan vételi szándéknyilatkozat.


FORRÁS: OTTHONOKESMEGOLDASOK.HU
Részletek »


2021. október. 19.

Komoly szigorítás jön az ingatlan-nyilvántartásban

A Cégtörvényt 2023. június 1-től felváltja a jogi személyek nyilvántartásáról szóló törvény, továbbá 2023. február 1-től új ingatlan-nyilvántartási törvény lesz. Bár ezen jogszabályok fontos újításokat tartalmaznak, a nyilvántartásokban szereplő személyek lakcíme a jövőben már nem lesz nyilvános. Az új szabályozást és kapcsolódó kérdéseket dr. Szabó Gergely, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda ügyvédje járta körül.


FORRÁS: PIACESPROFIT.HU
Részletek »


2021. október. 18.

A statikus feladatköre és a statikai terv részletei

Előbb-utóbba lakásbérlés helyett mindenki saját családi házat szeretne vásárolni vagy építtetni. Bármelyikről is legyen szó, mind az átépítési munkákhoz, mind az új ingatlan megtervezéséhez szükség van egy építészmérnök szakértelmére. Csakhogy egy statikus munkája is nélkülözhetetlen, az ő feladatköréről mégis keveset tudunk.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.CO
Részletek »


2021. szeptember. 23.

7 fontos tipp a CSOK igényléséhez és a szerződéskötéshez

A CSOK a Magyar Állam által nyújtott, új lakás építéséhez vagy vásárlásához, valamint használt lakás vásárlásához és bővítéséhez igénybe vehető vissza nem térítendő állami támogatás. De kik vehetik igénybe a szeptember végén életbe lépő változások alapján? Milyen buktatókra készüljenek azok, akik élnének a támogatási lehetőséggel? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témában, és összegezzük a legfrissebb változásokat is.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


2021. szeptember. 23.

Az avarégetés már tilos, de az önkormányzatokon múlik a bírságolás

Egy tavaly nyáron elfogadott törvénymódosítás értelmében 2021. január elsejével már nem az önkormányzatok döntenek az avarégetés tilalmáról. Viszont a veszélyhelyzet most mégis helyi szabályozások vannak, de ezek is rendre tiltják ezt. Akár a szomszéd is feljelentheti az ingatlantulajdonosokat, ha vétenek és jöhet a százezres bírság.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. szeptember. 22.

Miként váltható meg az özvegyi haszonélvezeti jog?

Széles körben ismert, hogy törvényes öröklés esetén az elhunyt özvegye haszonélvezeti jogot is örököl a közösen lakott ingatlanon. Az özvegyi jog jelentősen korlátozza a tulajdonos jogait az ingatlannal kapcsolatban. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.


FORRÁS: UZLETEM.HU
Részletek »


2021. szeptember. 17.

Ingatlanajándékozás: költségek és szabályok

Az ingatlanajándékozás közel sem annyira egyszerű, mintha csak egy csokor virággal kedveskednénk szerettünk születésnapján. Mire van szükség ingatlan ajándékozásakor? Mit tartalmaz az ajándékozási szerződés? Mikor szükséges illetéket fizetnünk? Kell-e adózni az ajándékként kapott lakás után? Vissza lehet-e lépni az ajándékozástól?


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


2021. szeptember. 10.

Az elajándékozott ingatlan visszavehető, de csak bizonyos feltételekkel: az ügyvéd válaszolt

Mit takar pontosan az ingatlanajándékozás, és vissza lehet-e venni a már elajándékozott ingatlant?


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. szeptember. 06.

Ingatlanvásárlás: 6 fontos dolog, amire érdemes figyelnünk

Az ingatlanvásárlás során sosem lehetünk elég körültekintőek. Mindegy, hogy családi házat vagy társasházi lakást szemeltünk ki, az ingatlan típusától függetlenül számos buktató várhat ránk, ha nem készülünk fel minden helyzetre. Ezért most összegyűjtöttünk hat fontos lépést, amit érdemes szem előtt tartanunk, mielőtt végleges döntést hoznánk.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


2021. szeptember. 02.

Vagyonszerzési illeték 2021-ben

Magyarországon törvény kötelez minket arra, hogy jövedelmünk után adózzunk, vagyonszerzés esetén pedig illetéket fizessünk. Mit értünk vagyonszerzés illeték alatt? Mi a különbség adó és illeték közt? Hogyan kell illetéket fizetni, és előfordulhat-e, hogy mentesülünk a kötelezettség alól? Léteznek-e kedvezmények? Cikkünkben választ adunk a legfontosabb kérdésekre, hogy ne érjenek váratlanul a lakásvásárlásnál felmerülő extra kiadások.


FORRÁS: TUDASTAR.INGATLAN.COM
Részletek »


2021. szeptember. 01.

15 év után másé lehet az ingatlanja: Ön tudott erről a törvényről?

Sokan nem tudják, hogy bizony bizonyos feltételek teljesülése után elbirtokolhatják a lakást a tulajtól.


FORRÁS: BORSONLINE.HU
Részletek »


2021. szeptember. 01.

Fontos figyelmeztetést adott ki a NAV

A lakáskiadás jövedelméből adózni kell – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) annak kapcsán, hogy a kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást.


FORRÁS: HIRKLIKK.HU
Részletek »


2021. augusztus. 10.

Állami elővásárlási jog ingatlanok esetén

Az elővásárlási joggal viszonylag gyakran találkozhatunk, különösen ingatlanok adásvétele esetén. Bizonyos ingatlanokon az államot is elővásárlási jog illeti meg, amelyre az érintett ingatlan adásvétele során szintén figyelemmel kell lenni. Milyen esetekben áll fenn állami elővásárlási jog az ingatlanokon? A kérdésre dr. Szabó gergely ügyvéd válaszol.


FORRÁS: ATOMBUSINESS.HU
Részletek »


2021. július. 15.

A bérleti szerződések 80 százaléka házilag készül, rengeteg a buktató

Még mindig házilag, a legtöbbször letölthető szerződésminták alapján készül az ingatlanbérleti szerződések 80 százaléka a közjegyzők tapasztalatai szerint, ami súlyos buktatókat rejt magában mindkét szerződő félnek. A jogszerűtlen kikötéseket és egymásnak ellentmondó szabályokat tartalmazó szerződésekkel az a fő probléma, hogy éppen akkor – jogvita esetén – nem nyújt valódi védelmet egyik félnek sem, amikor szükség lenne rá. Noha az elmúlt években – a pandémia hatására is – egyre több lakásbérleti ügyben fordulnak közjegyzőhöz a bérbeadók, hogy biztosítsák magukat a problémás – nemfizető, károkozó, ki nem költöző – bérlővel szemben, a közjegyző előtt tett nyilatkozat valódi védelmet a szakszerűen megírt bérleti szerződéssel együtt nyújt.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. július. 09.

Más építőanyagból készült az ingatlan – Mit tehet a vevő?

A használt ingatlanok esetén sok esetben előfordul, hogy nem az a tulajdonos adja el az ingatlant, aki felépíttette. Régi építésű ingatlanoknál akár tucatnyi korábbi tulajdonos „kezén” is átmehet az ingatlan, mielőtt ismét értékesítésre kerül. Ilyen esetekben fordul elő leggyakrabban, hogy az eladó téves tájékoztatást ad az ingatlan valamely lényeges tulajdonságával kapcsolatban. Például, hogy milyen építőanyagból épült az épület. Mit tehet a vevő? Milyen szavatossági igénye lehet? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.


FORRÁS: UZLETEM.HU
Részletek »


2021. július. 08.

Ingatlan birtokbaadási jegyzőkönyv minta 2021: A birtokbaadási jegyzőkönyv hány példányban kell?

A jegyzőkönyvek készítése és megőrzése bármilyen hivatalos ügyintézés keretében előkerülhet – éppen ezért fontos tudnunk, hogy mikor kell jegyzőkönyv, hol találkozhatunk a jegyzőkönyv készítéssel, illetve miért fontos egy jegyzőkönyv megléte. Hogyan készül a jegyzőkönyv, ki hozza létre?


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. július. 07.

Ezt kell tudnod egy adásvételi szerződés megkötéséről: Ingatlan adásvételi szerződés minta, gépjármű adásvételi szerződés minta

Egy nagyobb értékű ingó vagy ingatlan vagyontárgy eladása kapcsán az adásvételi szerződés megkötése teszi hivatalossá és szabályossá a folyamatot. Az adásvételi szerződés aláírása azt jelenti, hogy megváltozott a vagyontárgyat birtokló tulajdonos személye, ezt követően jelezzük a tranzakciót a hatóságoknál (gépjármű átírás, NAV bejelentés, közművek átírása stb.).


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. június. 19.

Az sem mindegy, pontosan kinek a nevére szól a számla: 3 buktató a felújítási támogatással, amire sokan nem számítanak

A számlákra különösen oda kell figyelni azoknak, akik lakásfelújítási támogatást igényeltek.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. június. 09.

NE HAGYJ KI SEMMIT! ÍME AZ INGATLAN ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSHEZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK LISTÁJA

Álmaid otthonának megvásárlása előtt állsz? Gyorsítsd meg a folyamatot felkészültséggel! Íme az ingatlan adásvételi szerződéshez szükséges dokumentumok listája, hogy minden készen álljon az aláírásra.


FORRÁS: OTTHONOKESMEGOLDASOK.HU
Részletek »


2021. június. 04.

Áder János visszaküldte a Háznak az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt

Áder János államfő nem ért egyet az ingatlannyilvántartásról szóló törvénnyel, ezért megfontolásra visszaküldte azt a Háznak pénteken, hogy a jogszabály hatályba léptető rendelkezései újratárgyalhatók legyenek. Az erről szóló dokumentum az Országgyűlés honlapján olvasható.    


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. május. 29.

Ingatlanvásárlás lépésről-lépésre

Az ingatlanpiac ismét megélénkült, a szakértők tapasztalatai alapján a vásárlók alaposan felmérik a kínálatot, azonban a legjobb lehetőségek pillanatok alatt elkelhetnek, ezért érdemes előre felkészülni, tisztázni, hogy milyen célból szeretnénk ingatlant vásárolni, melyek a legfontosabb szempontok számunkra. Ugyanígy fontos tisztában lenni azzal, hogy a szerződéskötéssel nem zárul le az adásvétel folyamata. Az OTP Ingatlanpont szakértője összeszedte a legfontosabb tudnivalókat az ingatlan kereséstől az ingatlan adásvételig.    


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. május. 26.

NEM VÁLTOZTATHATOD MEG KÉNYED-KEDVED SZERINT AZ INGATLANOD RENDELTETÉSÉT

Újra hatósági döntéshez kötött az ingatlanok rendeltetésmódosítása. Ha ilyesmire készülsz, de nem tartod be a szabáyokat, komoly pofonokba szaladhatsz bele.    


FORRÁS: HASZON.HU
Részletek »


2021. május. 24.

Az illetéktörvény magyarázata egyszerűen (ITV törvény): Illetéktörvény 2021, illetéktörvény ingatlan esetében

A magyar adórendszer a fejlett országokban fizetendő terhek szövevényes hálózata: számtalan adónemmel találkozhatunk rendszeresen, az élet minden területén, amelyek megfizetésével hozzájárulunk az állami terhek egységes és igazságos elosztásához. Cikkünkben az illetéktörvény 2021 évi aktuális magyarázatával segítünk a magyaroknak eligazodni az illetékfizetési kötelezettségek világában.    


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. május. 21.

Zártkertje van? Fontos döntést hozott a kormány

A kormány folytatja az úgynevezett Zártkerti Programot, amelynek célja az ilyen típusú ingatlanokon a genetikai sokféleség fenntartása, a környezet védelme valamint a népi építészeti értékek megóvása - derül ki a friss Magyar Közlönyből.    


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. május. 19.

Az emberek fele nem tudja, hogy az előleg mindig visszajár, ha meghiúsul az adásvétel

Az emberek fele nem tudja, hogy a foglalóval ellentétben az előleg minden esetben visszajár, ha meghiúsul az ingatlan adásvétele, függetlenül attól, melyik fél felelős érte – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara több mint hétszáz választ összesítő online felméréséből.    


FORRÁS: UZLETEM.HU
Részletek »


2021. május. 13.

Bonyolultabbá válhat a társasházi lakásfelújítás - itt is törvényt módosítanak

A lakástulajdonosok és lakóközösségek mindennapjaira is kihatással lehet az az elsőre talán jelentéktelennek tűnő, a társasházi külön tulajdonban álló ingatlanokban végzett építkezések szabályait érintő módosítás, amelyet a törvényhozó a jórészt a településtervezéssel összefüggő szabályok átfogó módosításához kapcsolódó, 2021. évi XXXIX. számú salátatörvényben „rejtett el” – figyelmeztetnek a Taylor Wessing ügyvédi iroda ingatlanjogi szakértői.    


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. május. 12.

Felújítás előtt mindenképp nézzük át az ingatlanunk biztosítását

A magyarok többsége elégedetlen a lakásával, és lehet, hogy a biztosítás is rosszul öregedett.    


FORRÁS: NLC.HU
Részletek »


2021. május. 12.

Így érhető el az új ingatlanoknál a kötelező megújuló energia százalék

2021. január 1-től már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely közel nulla energiaértékű. Ez a követelmény jelenleg napenergiával, hőszivattyús technológiával, klímával, illetve elektromos fűtéssel érhető el, ugyanakkor egy tavalyi felmérés szerint az utóbbi mindössze 1 százalékát teszi ki a Magyarországon értékesített fűtési rendszereknek. A jövő fűtési technológiáját viszont ebben a kategóriában kell keresni: a fűtőfólia – az infrasugárzásnak köszönhetően – nem csak rövid felfűtési időt biztosít, de környezetkímélő is, és élettartama gyakorlatilag korlátlan.    


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. május. 11.

Fontos hírek érkeztek a 2021-es adóbevallásokról: ezt érdemes most tudni

Az szja-bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek tervezetének kivételével – május 20-án automatikusan bevallássá válik.   


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. május. 03.

Ki és hogyan igényelhet albérlet-támogatást? Így lehet kevesebb a havi bérleti díjad

A havi bérleti díj költségeit segíthet állni az albérlet-támogatás.

FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. április. 21.

Ezekre kell külön figyelni az szja-bevalláskor!

Kényelmesen hátradőlhetnek azok, akiknél az e-szja tervezet minden releváns adatot tartalmaz. Akiknek még lenne mit az szja bevallásba foglalniuk – ingatlant vagy ingóságot adtak-vettek, tőkepiaci ügyletből, vagy külföldről származó jövedelmük volt -, egy hónapjuk van, hogy lépjenek!  


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. április. 21.

NAV árverés menete: Hogyan működik az ingatlan árverés és a NAV autó árverés?

Az ingatlanok és más vagyontárgyak értékesítésének nem csak a hagyományos, jól ismert útja létezik: az eladó és a vevő között létrejött adásvétel helyett egy ingatlan vagy például egy autó árverés során is cserélhet gazdát, ám egyrészt rendhagyó, másrészt izgalmas módja ez a tulajdonosváltásnak.  


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. április. 19.

INGATLANKÖZVETÍTŐ – MINDENT A FELADATAIRÓL ÉS ELŐNYEIRŐL

Az ingatlan eladás és vásárlás egyszerű folyamatnak tűnik, azonban könnyű elveszni a részleteibe. Ekkor jön képbe az ingatlanközvetítő, aki szakmai tapasztalata segítségével segít a számunka legmegfelelőbb megoldást megtalálni.  


FORRÁS: OTTHONOKESMEGOLDASOK.HU
Részletek »


2021. április. 18.

Ezt kell tudni az osztatlan közös tulajdonról és használatról

Hogyan lehet együtt élni az osztatlan közös tulajdonnal? Mi a helyzet akkor, ha sok tulajdonostárs osztozik a közös tulajdonú ingatlanon? A kérdés aktualitását az adja, hogy egy 2021. január 1-jén hatályba lépett törvénnyel a kormány megkísérli felszámolni – vagy legalább is visszaszorítani – a termőföldeken fennálló osztatlan közös tulajdont, azonban a kormányzati szándék nem terjed ki az egyéb (azaz termőföldnek nem minősülő) ingatlanokra. A gyakorlati problémát Faragó János, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda (PwC Legal) munkatársa ismerteti az iroda honlapján, részletesen.  


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. április. 17.

NAV végrehajtás és bírósági végrehajtás: Tudd meg, hogyan történik az ingatlan végrehajtás folyamata és ki fizeti a végrehajtás költségeit!

Az adósság a 21. században már egy teljesen hétköznapi jelenség, hiszen rendkívül könnyű akár szabad felhasználású kölcsönhöz, akár ingatlanhitelhez jutni, ha a pénzintézet hitelképesnek ítél meg bennünket. Azonban mi történik, ha az adósságot valamilyen okból kifolyólag nem tudjuk tovább törleszteni, vagy nem tudjuk az az állami terheket, adókat befizetni és egy egyre nagyobb súlyú tartozás nyomja a vállunkat?  


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. április. 17.

Lakást vásárolnál? Ezt tartalmazza az ingatlan vételi szándéknyilatkozat előszerződés

Az ingatlanvásárlás egy olyan esemény, amelyben, ha szerencsések vagyunk, életünk során akár több alkalommal is részünk lehet – azonban első alkalommal sokan még nem tudjuk, mi az ingatlan-adásvétel menete. Hogyan jutunk el az első ajánlattételhez és mi a helyes menete a folyamatnak, hogy mindkét fél biztonságban érezze magát?  


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. április. 12.

Javában zajlik a bírságidőszak: ezért 150 ezres büntetést kaphatnak az ingatlantulajok

Javában zajlik a tavaszi lomtalanítás a fővárosban. Aki hibázik, azt akár 150 ezer forintra is megbüntethetik: érdemes figyelmesen elolvasni az előzetes tájékoztatót, és csak az abban megadott idősávban kivinni a lomokat. Illetve soknan nem tudják, de vannak bizonyos hulladékfajták, amiket még a lomtalanítás alkalmával is tilos kitenni. Ha ezen kapnak rajta, akkor is jön a 150 ezres csekk. Mutatjuk, mik a lehetőségek, ha valamiért lemaradnál az éves lomtalanításról!  


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. április. 10.

Mi a foglaló, mennyi a foglaló összege, mi a különbség a foglaló és az előleg között? Ingatlan foglaló minta 2021

Az ingatlanvásárlás egy olyan esemény, amellyel, ha szerencsénk van, életünk során legalább egy alkalommal találkozhatunk, azonban számos taktikai, formai kérdéssel szembesülhetünk, amelyekre nem biztos, hogy tapasztalatlan vásárlókként tudjuk a választ. Mi a foglaló szerepe egy ingatlan vásárlása során, akár egy egyszerű panellakásról, akár egy nagyobb értékű ingatlanról legyen szó? Mennyi a foglaló összege és mi a helyzet akkor, ha a letett foglaló után meghiúsul az ingatlan adásvétele? Mikor jár vissza a foglaló a vevő számára és mikor áll fenn olyan helyzet, amikor az eladó megtarthatja a foglaló összegét?


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. március. 21.

Ingatlanvásárlás - a polgári jogi jogosult és a jóhiszemű ingatlant szerző dilemmája

Az ingatlan-nyilvántartás örök dilemmája, hogy melyik felet részesítse védelemben a jogalkotó. Azt, akinek polgári jogi szempontból ténylegesen valamilyen joga áll fenn az ingatlanon (ő a polgári jogi jogosult), vagy azt, aki az ingatlan-nyilvántartás esetlegesen megalapozatlan adataiban bízva (a megalapozatlanságról nem tudva) jóhiszeműen és ellenérték fejében szerez jogot az ingatlanon (ő a jóhiszemű jogszerző).


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. március. 09.

Jogcím nélküli ingatlanhasználat: mit tehet a tulaj, ha nem akar kiköltözni a lakó?

Az ügyvédet kérdeztük a jogcím nélküli használat két olyan esetéről, ami problémát jelenthet.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. február. 23.

A tulajdonos vagy a haszonélvező szava döntő az ingatlanban? Az ügyvéd válaszolt

A haszonélvezeti jog érdekes nézőpontjairól kérdeztük meg az ügyvédet.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. február. 08.

Mikor nem kell jövedelemadót fizetni ingatlaneladás után? Az ügyvéddel vettük sorra az eladót érintő költségeket

Az ingatlaneladás fontos anyagi teendőkkel jár: a szakértő részletezte, mit kell tenni.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. január. 28.

Ingatlan vásárlás illetéke 2021 - mennyi a lakásvásárlási illeték nagysága 2021-ben?

Mennyi illetéket kell fizetni ingatlan vásárlása esetén 2021-ben? Mennyi jelenleg az un. visszterhes vagyonátruházási illeték nagysága lakásvásárlás esetén?


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. január. 26.

Mit fizet a vevő a vételáron túl, ha ingatlant vásárol? Sokakat váratlanul érnek a pluszkiadások - Az ügyvéd válaszol

Az extra költségeken túl az adminisztrációs teendőket is sorra vettük.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. január. 19.

Mit tehet a vevő, ha már fizetett, de gond van a vásárolt ingatlannal? Az ügyvédet kérdeztük a gyakori problémákról

Az ügyvéd elmondta, mit lehet tenni, ha az új építésű lakással problémák vannak.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2021. január. 15.

Haladékot kaptak a kerttulajok, de százezres bírsággal járhat az avarégetés

Papíron az idei év elején tilos az avar-és zöldhulladék égetés, amiért milliós bírságot is fizethetnek az ingatlantulajdonosok, mert az önkormányzat és a katasztrófavédelem is bírságolhat miatta. A szabályozást a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet végéig nem kell alkalmazni egy új rendelet értelmében. A váltás elkerülhetetlen, de az emberek közel felét felkészületlenül éri a tilalom.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


2021. január. 12.

Haszonélvezeti jog ingatlanon 2021 - mire kell figyelni?

Miről szól a haszonélvezeti jog és mennyi annak az értéke? Hogyan lehet törölni, töröltetni az ingatlanon lévő haszonélvezeti jogot? Le lehet-e mondani a haszonélvezeti jogról és hogyan? Hogyan lehet eladni egy lakást, házat ha azon haszonélvezeti jog van bejegyezve az ingatlan nyilvántartásban? Meddig áll fent a haszonélvezet jogi személy vagy természetes személy esetén? Mik a haszonélvező jogai és mik a kötelezettségei? Erre a sok-sok kérdésre találja meg a választ most cikkünkből.


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2021. január. 06.

Lehet-e vis maior a koronavírus a hazai ingatlanpiacon?

Csaknem egy évvel a COVID-19 járvány kitörését követően számos vezetőben fogalmazódik meg (újra) a kérdés, hogy milyen hatást gyakorol a világjárvány a vállalat szerződéses viszonyaira. Mentesülhet-e a társaság a koronavírus miatt vis maior-ra hivatkozással valamely korábban vállalt kötelezettség alól? Illetve ugyanez fordítva: köteles a beszállító eleget tenni vállalásainak akkor is, ha azok a járvány, illetve az arra reagáló kormányzati intézkedések révén ellehetetlenülnek vagy teljesítésük aránytalanul nehezebbé válik? Milyen áron kénytelen a cég leküzdeni a szerződéses kötelezettségei teljesítését nehezítő, a koronavírussal összefüggésben álló akadályokat? Esetleg szükséges-e a cég szerződéseit újrafogalmazni, vagy legalábbis az újonnan kötendő szerződésekbe kifejezett rendelkezést beiktatni a koronavírus lehetséges következményeire vonatkozóan? A témáról Perlaki Szabolcs ügyvédet, az OPL alapító partnerét kérdeztük.


FORRÁS: PORTFOLIO.HU
Részletek »


2021. január. 05.

Mennyi a vagyonszerzési illeték 2021 évben? Vagyonszerzési illeték ingatlan esetén, vagyonszerzési illeték autó vásárlás során

Vagyonszerzési illeték 2021 kalkulátor: mi a vagyonszerzési illeték, mit ír az illetéktörvény 2021? Ennyi az ingatlan vagyonszerzési illeték és az autó vagyonszerzési illeték 2021.


FORRÁS: PENZCENTRUM.HU
Részletek »


2021. január. 04.

Ingatlan eladás 2021 adója - Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor 2021-ben?

Mennyi adót kell fizetni ha eladjuk lakásunkat, házunkat 2021-ben? Hány százalék az 'ingatlan eladás adója' 2021-ben? Már maga a kérdés felvetése sem teljesen pontos, hiszen az ingatlan eladásakor fizetendő adó kulcsa nem változik évről évre (kivéve akkor, ha a törvényben rögzített, jelenleg 15%-os mértékű egykulcsos személyi jövedelemadó változna), mégis egyre kevesebb adót kell befizetnünk, ahogyan telnek az évek. Mindez azért van, mert a jogszabály az adó alapját csökkenti évről évre, ezért csökken az általunk fizetendő összeg. Így van ez 2021-ben is. Nézzük meg pontosan, hogyan is kell tehát számolni, gondolkodni!


FORRÁS: PROFITLINE.HU
Részletek »


2020. december. 16.

Tárolhatod a muskátlit télen a lépcsőházban? A társasházi problémákra válaszolt az ügyvéd

Minden társasházban lehetnek konfliktusok, melyeket a legkönnyebben a törvények alapján lehet eloszlatni.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2020. november. 30.

5 gyakori albérlői para az ügyvéd szemével: tarthat holmikat a tulaj a lakásban, és bármikor eladhatja az ingatlant?

Az albérlők számos olyan problémába ütközhetnek, melyekre a jog nyújthat magyarázatot: az ügyvédet kérdeztük.


FORRÁS: FEMINA.HU
Részletek »


2020. november. 28.

Így kerüld el a vírus terjedését az adásvételek során!

A vírus terjedésére reagálva Covid-protokollt, azaz ingatlanszakmai eljárást dolgozott ki egy szakmai szervezet és egy ingatlanközvetítő-hálózat annak érdekében, hogy csökkentsék, illetve elkerüljék a vírus terjedését az ingatlan adásvételek során.


FORRÁS: INGATLANHIREK.HU
Részletek »


2020. november. 07.

Nem is olyan egyszerű eladni egy csok-os ingatlant!

Csok támogatás felhasználásával vettél lakást vagy házat, amit szeretnél most eladni, esetleg elcserélni? Eláruljuk, nem vagy éppen könnyű helyzetben ha csok-os vagy.  Megmutatjuk a lehetőségeidet.


FORRÁS: INGATLANHIREK.HU
Részletek »


2020. november. 03.

Akár a 10 millió forintos csok is múlhat azon, hogy amit megvennél az háznak, vagy lakásnak minősül!

Kritikus feltétel csok esetében a minimális alapterület, ami különbözik házak és lakások esetében. Talán meglepőnek tűnhet, de néha egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy mi számít lakásnak, és mi háznak…


FORRÁS: INGATLANHIREK.HU
Részletek »


2020. november. 03.

Jaj az adósoknak, könnyebb lesz a végrehajtás

A kormány felülírja saját korábbi végrehajtási jogszabályát: a szigorítás után most megkönnyítik az ingóságok és az ingatlanok árverését. Egy lakást végső esetben féláron is meg lehet szerezni.


FORRÁS: NAPI.HU
Részletek »


BalatonHomes Ingatlanközvetítés

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk.